Már a csapból is sör folyik

2017. június 3. 10:11 | Zsíros András

Miért válasszuk a kézműves sört? – e kérdés köré rendeztek szakmai konferenciát a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé nyitónapján. A kisüzemi sörfőzdék találkozóján a történeti visszatekintés mellett a közeljövő aktuális tudnivalóiról is hallhattak az érdeklődők.

Kézműves sörfőző mesterek töltötték meg a Csabagyöngye Kulturális Központ Panoráma termét pénteken délután. Bár a hangulat kedvéért sörrel is kínálták a vendégeket, itt most a szakmai feladatokon volt a hangsúly. Dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója arról beszélt, a termékeket előállító kis- és középvállalkozások megerősítése közös munka eredménye lehet, amiben a hatóságok, a kormányzat együtt kell dolgozzon a szakemberekkel.

A kézműves termékek elterjedése a 90-es évek elején kezdődött, amikor a kis sörfőzdék gombamódra szaporodtak az országban, majd a multinacionális vállalatok megjelenésével a legtöbben tönkrementek. 2010 környékén történt fordulat az ágazatban – mutatott rá a történeti háttérre a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke. Gyenge Zsolt elmondta, hogy ekkor kezdtek olyan minőségi söröket készíteni, amire a nagyobb gyáraknak nem volt lehetősége. Így találtak rá a jövőjüket biztosító piaci résre.

A szakmai szervezet elnöke felhívta a figyelmet a fejlődés lehetőségére, amit a kormányzat is támogat. Elmondta, a jövő évi költségvetési törvényben már 200 ezer hektoliter a kisüzemi sörfőzdék éves termelési határa, szemben a jelenlegi 8 ezerrel. A szakemberek szerint azonban a növekedés egyik feltétele, hogy a fogyasztókkal is széles körben megismertessék ezeket a termékeket. Ezt a cél szolgálja a Sörfesztivál is.

A fesztivál igazgatója szerint erre azért is van szükség, mert a fogyasztók a hétköznapokban ritkán választják ezeket a termékeket. Bora Imre szerint ebben a magasabb ár is szerepet játszik, de hozzátette, például ünnepekre, különleges alkalmakra érdemes kisüzemi sörfőzdékben készült italkülönlegességeket tenni az asztalra.

A termékekkel való ismerkedésre egész hétvégén lesz lehetősége az érdeklődőknek, hiszen a Sörfesztiválon több száz kézműves sört kóstolhatnak végig a látogatók. A kísérő programokról további részletek a fesztivál honlapján találhatók.

 

A hírről készült videó anyagunk:

További programok »

Itthon

Szarvas Péter: Sikertörténet a Modern Városok Program Békéscsabán

A Modern Városok Programban eddig elért eredmények miatt Szarvas Péter sikertörténetnek nevezte Békéscsaba MVP-s beruházásait a szeptemberi közgyűlést értékelő sajtótájékoztatóján. Mint mondta: Gyopáros Alpár kormánybiztos emelte ki néhány hete, hogy Békéscsaba az első három megyeszékhely között van a Modern Városok Program forrásainak felhasználásában és a beruházások gyorsaságában.
17:54
FEL