Magyar pék süti Anglia legjobb kenyerét

2018. október 22. 07:42 | behir.hu

Magyar pék, a hét éve a szigetországban élő Nádházi István lett Anglia legjobbja – olvasható a Forbes.hu oldalán. 

Az országban 2013 óta osztják ki a World Bread Awards díjat. A versenyben többek között a legjobb ciabatta, a legjobb fehér kenyér, a legjobb gyümölcskenyér és a legjobb kenyércipó kategóriájában osztanak ki díjakat.

Az M’s Bakery négy kategóriában indult:

  • Brook Food Sourdough: Sörös kovászos kenyér
  • Specality Sweet: Brioche étcsokival és rumban áztatott aszalt szilvával
  • Speciality Savoury: Medvehagymás szárított paradicsomos kovászos nigela maggal
  • Real Bread Campaign: Francia parasztkenyér bio kövön őrölt lisztekkel

A kenyércipó kategóriát és ezen felül a fődíjat Pokesdown városának péksége, a M’s Bakery nyerte, melynek tulajdonosa Nádházi István, vagy ahogy a pékszakmában ismerik, Moby. A nagyszabású rendezvényen számos világhírű pékmester zsűrizett, köztük olyan hírességek, mint a breton Richard Bertinet, Stephen Hallam, a Dickinson and Morris sztárja vagy Dr. John Foster, a BBC Viktoriánus pékek sorozatából.

A Westminster Cathedral Hallban tartott eseményre futárral, taxival vagy személyesen szállították ropogósan friss kenyereiket a pékek. Nádházi elmondta, hogy organikus kovászos kenyerük 90 százaléka liszt, 5 százaléka korpás liszt, 5 százaléka rozs. Kérge vékony és ropogós, textúrája kívánatosan rágós, íze enyhén savanykás, ami a pékmester szerint jól illik a francia hagymaleveshez. Meglátása szerint pozitív, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a kovásszal készült „igazi” kenyér iránt, hiszen jobb bélflórának és könnyebb megemészteni.

Nádházi István 2011-ben költözött Londonba, és a francia Vincent Talleu YouTube-videóit nézve szeretett bele a cipókba. Előbb a Londonban és környékén 43 bolttal rendelkező Gail’s Pékségnél dolgozott, majd családjával vidéken folytatta: a Dorset megyei Poole legendás szakemberénél, Mark Bennettnél folytatta, akitől rengeteget tanult. Miután önállósodott, francia, sós és édes süteményeket, kalácsokat, cukrásztermékeket, tortákat és kenyeret készít.

A magyar pék a feleségével vezeti a vállalkozást, csupán egy bolti eladót alkalmaznak.

Fotó: World Bread Awards

További programok »

Világ

Heti 2500-nál több kibertámadás: az oktatás a második leginkább támadott szektor

A kiberbűnöző ott támad, ahol a leggyengébb a védelem, ugyanakkor értékes adatokat lehet megszerezni – ezért került legújabban az oktatás a támadások célkeresztjébe. A Microsoft legfrissebb Cyber Signals jelentése szerint világszerte átlagosan, hetente több mint 2500 alkalommal kísérlik meg csalók feltörni az egyetemek védelmi rendszereit, vírusokkal, adathalász támadásokkal, illetve a hálózatokhoz kapcsolódó mobil eszközök sérülékenységeit kihasználva.
2024. november 12. 18:28
FEL