Levizsgáztak a felnőttképzésben résztvevő cukrászok

2024. február 15. 16:12 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Befejeződött a Békéscsabai Szakképzési Centrum Zwack József Technikus és Szakképző Iskola felnőttképzésben résztvevő diákjainak cukrász szaktechnikus és cukrász szakvizsgája. A leendő cukrászok az egyéves képzés végén, szakmai vizsgabizottság előtt adtak számot tudásukról.

A BSZC Zwack József tagintézménye számos szakon biztosít felnőttképzést, amelyre bárki jelentkezhet. A szaktechnikus képzésnek az előfeltétele az, hogy a jelentkezőnek legyen érettségije, de a cukrász képzés másodszakmaként is elvégezhető.

– Egy év alatt végezhetik el a diákok ezt a képzést, ami a vizsgára készíti fel őket. A szakma alapjait tanulják meg, mind elméletből, mind gyakorlatból. Higiéniai, élelmiszeripari alapismeretekkel rendelkeznek a vizsgára, illetve egy kis adminisztráció és gazdasági ismeret van még a tanmenetükben – mondta el Havas Istvánné, a BSZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskola oktatója.

Összesen heten, két cukrász szaktechnikusnak és öt cukrásznak készülő diák vágott neki a kétnapos gyakorlati szakmai vizsgának. A diákok a leghosszabb, 4 órás vizsgán egy tételsornak megfelelően cukrásztermékeket készítenek, amelyeknek az elkészítését és az ízét is értékelik. A három tagú vizsgabizottság egy értékelőlap alapján figyeli a szakmai-, higiéniai és munkavédelmi szabályok betartása mellett a megfelelő munkaszervezést és kommunikációt is.

– Természetesen itt nagyon szép termékeket várunk, ez így is szokott lenni, és meg is kóstoljuk, hogy milyen az íze az elkészült termékeknek. Tehát elég komplex az értékelés. Van egy értékelőlap, amit előírnak számunkra és ezen kell végigmennünk. Természetesen elmondjuk a vizsgázóknak a pozitív dolgokat és ha negatívat találunk, akkor azt is, hogy tanuljanak belőle – ismertette a vizsga menetét Gulácsi Levente, az ellenőrzési feladatokat ellátó vizsgabizottsági tag. Hozzátette: más a felnőttek oktatása és  vizsgázása, mert ők tényleg a választott szakmából szeretnének megélni, vagy a szűkebb családi körüket ellátni finom termékekkel, ezért a körükben tényleg minden akarat megvan, hogy jól sikerüljön a vizsgájuk.

Galéria

További programok »

Itthon

Folyamatos a vihar utáni takarítás és a helyreállítás az orosházi kórházban

Megerősített személyzettel és nagy teljesítményű gépekkel takarítják és fertőtlenítik az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet helyiségeit. A július 17-én, szerda délután Orosházára lecsapó vihar és a rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt több helyen beázott az intézmény. Az érintett szakrendelések átszervezése megtörtént, csütörtök reggel minden rendelés elindult, a betegellátás folyamatos.
14:13
FEL