A résztvevő hallgatók az intézmény tornatermében és tantermeiben, valamint az aulában mutathatták be munkáikat. A tizennyolc tagú zsűri a cukrász, a pék cukrász, a cukrász szaktechnikusok, a kereskedelmi értékesítők, a kereskedő és webáruházi technikusok mellett a pincér-vendégtéri szakember, vendégtéri szaktechnikusok, szakácsok, szakács szaktechnikusok, panziós fogadósok és a turisztikai technikusok munkáit értékelték.
Az eseményt ebben az évben is Herczeg Tamás, országgyűlési képviselő nyitotta meg gondolataival. Kiemelte: ez az esemény minden végzős diák számára kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen a szakmai vizsgájuk előtt kaphatnak még olyan tanácsokat a zsűritől, amelyeket be tudnak építeni a munkájukba, hogy sikeresek legyenek.
– Ez egy ünnep azoknak, akik most végzősök itt a Zwackban és hogyha jól felkészülnek erre az ünnepre és sikeresen szerepelnek, akkor ez egy plusz motivációt is jelent számukra. Aki a sok elméleti tudás mellett megfelelő szakmai tapasztalatot is szerzett, az nagyobb eséllyel tud majd elhelyezkedni a munkaerő-piacon, és jobban fog boldogulni – fejtette ki az országgyűlési képviselő.
Eke Ibolya, a Zwack József Technikum és Szakképző Iskola igazgatója elmondta, közel negyven évvel ezelőtt azzal a céllal indult el ez a bemutató, hogy a végzős diákok a szakmai vizsga előtt meg tudják mutatni azt, hogy mit tanultak az iskolában eltöltött évek alatt. Emellett pedig a versenyeztetés is fontos szempont volt akkor és most is.
– A rendezvény sikere több szempontból is megközelíthető. Egyrészt mindig színvonalasak a munkák, amiket a gyerekek elkészítenek. Másrészt az emberekben benne van a versenyszellem, szeretik összemérni a tudásukat. A diákok hamarosan befejezik a tanulmányukat, azért szoktuk mindig áprilisra tenni ezt a bemutatót, mert már csak pár nap van hátra a szakmai vizsgájukig, így összemérhetik tudásukat egymással – tette hozzá az igazgató.
A szakácsok, szakács szaktechnikusok ítészei között volt Ambrus György, olimpiai aranyérmes mesterszakács, a magyar gasztronómia nagykövete is. A mesterszakács elmondta, hogy a szakácsoknak együtt kellett dolgozniuk a felszolgálókkal. A vendégtéri szakembereknek egy öt fogásos menühöz kellett megteríteniük, a szakácsoknak pedig egy öt fogásos vacsora meleg főételét kellett bemutatniuk.
– Békés vármegye eddig is kitüntetett volt a vendéglátás részén, és itt az iskolában sincs ezzel gond. Lesz utánpótlásunk, nagyon sok munkánk van nekünk „szépkorú” szakembereknek, de őszintén kell azt elmondani a diákoknak, hogy mit láttunk a tányéron, és mindenképpen építő szándékkal. Ezek a gyermekek lesznek szerintem a jövő olimpikonjai és világbajnokai – fűzte hozzá Ambrus György.
A diákok minden évben gőzerővel készülnek a megmérettetésre. Jenei Jázmin cukrász szakos tanuló elmondta, hogy már kiskora óta az az álma, hogy egy saját cukrászdája legyen, miután megcsinálta a mestercukrász képzést.
– Karamell díszt készítettem, mivel bejutottam az OSZTV pék-cukrász döntőjébe, ahol majd egy ehhez hasonló munkát szeretnék elkészíteni, így én már arra készültem fel ezen a bemutatón – fogalmazott Jázmin.
A végzős diákok természetesen kérhettek szakmai segítséget a munkájuk elkészítéséhez a duális képzőhelyen lévő oktatójuktól, vagy éppen az intézmény tanáraitól.