Tudod, kik azok a vendégtéri szaktechnikusok? – Nyílt nap a Zwackban

2025. november 14. 15:11 | Such Tamás

Nyílt napot tartott péntek délelőtt a Békéscsabai Szakképzési Centrum Zwack József Technikum és Szakképző Iskola. A pályaválasztás előtt álló gyerekek és szüleik betekintést nyerhettek az intézmény képzési kínálatába, szakmai programjaiba.

Bő százan érkeztek az idei tanév második nyílt napjára. A teltházas aula felett, az első emeleti karzaton is jó néhányan hallgatták Eke Ibolya, az intézmény igazgatójának általános tájékoztatóját, mely kitért a szakképzési és technikumi rendszere, a szakmákra és az ösztöndíj lehetőségekre.

 

 

Elmondta, az általános iskola után a diákok gimnáziumba, technikumba vagy szakképzőiskolába jelentkezhetnek. Nyilván minden szülő azt szeretné, ha gyermekük minél magasabb végzetességet szerezne, hogy a nagybetűsben könnyebben boldoguljon.

– A technikumban és a szakképzésben a tanulók ösztöndíjat kapnak – jelentette ki. Több képzésüknek van párja: szakács – szakács szaktechnikus. „És mi a különbség?” –  tette fel a kérdést, majd meg is válaszolta: az, aki a hároméves képzésbe iratkozik be, az szakmunkásképző bizonyítványt, aki azonban technikumba, az két bizonyítványt is kap: érettségit és technikusi oklevelet. Továbbá a technikum középvezetői posztra képezi a diákokat, azonfelül többlet pontot ad egy szakirányú továbbtanulás esetében.

 

Galéria

 

Azt követően a megjelent diákok és kísérőik négy csoportba osztva, nyolc helyszínt jártak be. Az anyaépületben a tanéttermet, a konyhát, a dekoratőrtermet, valamint a tornateremet – ahol többek között szó esett a sportszervező és wellness-fitness képzésről is –, a másik, szomszédos épületben pedig a péküzemet, a cukrásztermet, a tanboltot és a labort – amely az élelmiszerágazathoz tartozik – tekintették meg.

 

Láza János testnevelő és Babecz Áron, 11/E-s tanuló – Fotó: Such Tamás / behir.hu
 

A békéscsabai Kazinczy általánosból érkező Bozó Zétény vendégtéri szaktechnikusnak (mezítlábasan pincér) jelentkezik. – Mert emberekkel szeretnék foglalkozni, és szerintem ez sosem lesz egy IA szakma – jegyezte meg. Trajer Anna Battonyáról érkezett; a turisztika érdekli. Elmondása, illetve információi szerint egy nagyon jó közösség a suliban, valamint színvonalas képzés működik. A csorvási vagányok szóvivője pedig Kardos Martin volt, aki egyértelműen szakács szeretne lenni.

A következő nyílt napot december 13-án 9 órától rendezik az iskola.

 

Kardos Martin (középen) – Fotó: Such Tamás / behir.hu

További programok »

FEL