Eke Ibolya: November 15-én és december 7-én is nyílt nap lesz a Zwackban

10:10 | Mikóczy Erika

A Békéscsabai Szakképzési Centrum nyolc tagiskolájában zajlik szakképzés Békéscsabán. Sorozatunkban az intézményvezetők segítségével mutatjuk be az iskolákat és az ott folyó képzéseket. A BSZC Zwack József Technikum és Kollégium igazgatójával, Eke Ibolyával a 7.Tv Aktuális című műsorában D. Nagy Bence műsorvezető beszélgetett.

 

– Túl vannak már egy nyílt napon az őszi időszakban, de lesz még kettő. Mikor várják még a leendő diákokat és szüleiket?

– Nagyon sok érdeklődőnk volt az első nyílt napon. A következő november 15-én, majd a harmadik az december 7-én lesz, minden alkalommal 9 órára várjuk a diákokat és a szüleiket. Hagyománya van az iskolában annak, hogy először tartunk egy általános tájékoztatót, utána csoportokra osztjuk az érdeklődőket, és megmutatjuk az iskolát. Erre azért van szükség, mert egyszerre nem férnének be minden terembe, tanműhelybe. Arányosan szétosztva azonban mindenki ugyanazt látja, betekintést nyerhet az itt folyó munkába, megnézheti a tanműhelyeket, és kérdéseket tehet fel közben.

 

– Hogyan zajlanak a nyílt napok?

Azért is tartunk általános tájékoztatót, mert a szülőknek és az általános iskoláknak is meg kell szokniuk, hogy ágazati beiskolázás van. Ez azt jelenti, hogy a tanuló szakmát választ a meghirdetett lehetőségek közül. Egy-egy ágazathoz több szakma tartozik, mindegyikbe belekóstolnak a gyerekek. Attól függően, hogy technikusi, vagy szakiskolai képzésre jelentkeznek, kettő, illetve egy év áll erre rendelkezésre. Azt követően lehet módosítani az ágazaton belül. Tehát például a turizmus-vendéglátás ágazathoz 8 szakma tartozik. Technikusi képzésben a pincér, szakács, cukrász, és a turisztikai technikus, ugyanennek megvan a párja 3 éves képzésben is. Gyakorlatilag mind a 4 szakmába belekóstolnak a gyerekek, és utána tudnak dönteni. Előfordul, hogy valaki turisztikásnak jelentkezett, de inkább pincér, vagy szakács szeretne lenni, és itt lehetősége van a módosításra. Nem ment még át a köztudatba az sem, hogy mi a különbség a szakács és a szakács szaktechnikus között. A szakmát egyformán megtanulják, a különbség alapvetően az, hogy ha a technikus képzésre jelentkezik valaki 5 éves képzésben, ő két bizonyítvánnyal fogja zárni az 5 éves ciklust. Lesz neki egy érettségi bizonyítványa, és lesz egy technikusi oklevele. Emellett lesz olyan plusz tudása az adott szakmából, amivel középvezetői pozíciót tud betölteni, illetve vállalkozást tud indítani, külön üzletvezetői, boltvezetői képzésen nem kell már részt vennie. Ha pedig úgy gondolja, hogy tovább akar tanulni, akkor többletpontot kap a főiskolára, egyetemre. Amióta bevezették a technikus képzést, és 5 éves lett a képzési idő – míg a szakmai 3 éves maradt – egyre többen választják a technikusit. A szülők is érzik, tudják, hogy mai világban az érettségire szükség van, és hosszabb távon biztosabb megélhetést jelent a gyereknek, ha magasabb iskolai végzettsége van.

 

– Menjünk végig az iskola portfolióján. Mi mindenbe lehet itt belekóstolni?

Az iskola 70 éves múltra tekint vissza, ez a 71. tanévünk. Az intézmény eredetileg kereskedelem ágazattal indult, ez továbbra is megvan. Itt technikus, 5 éves képzésre, kereskedő és webáruház technikusra tudnak jelentkezni a tanulók. A régi kereskedő szakma megújult weblap-szerkesztéssel, weblap üzemeltetésével bővült. A kereskedelmi végzettséggel gyakorlatilag bárhol el tudnak helyezkedni a gyerekek, ahol kereskedés folyik, de tovább is tudnak tanulni, a gazdasági főiskolára még többletpontokat is visznek.

Újdonság, tavaly hirdettük meg először az idegen nyelvű kereskedőt, logisztikai szakirányban. Itt nem a teljes képzés, hanem bizonyos szakmai tárgyak oktatása történik idegen nyelven. Újdonság tovább az iskolában, hogy technikus képzésben minden szakon heti 6 órában van idegennyelv-oktatás. 5 év alatt több mint 1000 idegen nyelvű órájuk lesz a tanulóknak, tudnak nyelvvizsgát tenni, ha akarnak.

 

 

Régen külön volt a vendéglátóipar, meg a turizmus, most ez egy ágazat lett. Ide jelentkezik jelenleg a legtöbb tanuló, hiszen itt 8 szakma van, amiből tudnak választani a diákok. Újdonság a kreatív ágazat, a dekoratőrképzés is. Talán úgy tűnik, hogy ez egy kicsit kilóg a sorból, de ez is kapcsolódik a vendéglátáshoz, kereskedelemhez, például egy boltbelső, egy üzletbelső megtervezése, egy honlap dizájnjának a megtervezése. Innen gazdasági főiskolára, vendéglátó-ipari főiskolára, vagy idegenforgalmi főiskolára – ilyen irányba tudnak továbbtanulni a gyerekek többletponttal.

Az élelmiszer ágazatot néhány éve indítottuk el. Eredetileg a szakmai képzéssel, a pék-cukrásszal, illetve a pékkel. Most már ennek megvan a technikusi oldala is, az élelmiszeripari ellenőrzési technikus, illetve a sütő- és cukrászipari technikus. Ezek a tanulók pedig az élelmiszeripari főiskolákra, élelmiszermérnöknek tudnak továbbtanulni – ebből egyébként nagy hiány van a megyében. Amikor a tanulóink gyárlátogatásra mennek, mindenhol ajánlanak nekik álláslehetőséget.

Új, most volt a második beiskolázásunk a sportágazatban. Itt a sportedzőit hirdetjük meg harmadik éve, futball irányban, illetve a wellness-fitnesz instruktort. Ezzel is könnyen el tudnak helyezkedni a fiatalok. Bárhol, ahol sportmozgást szerveznek, illetve olyan szállodákban, ahol wellness van, kötelező is ilyen végzettségű embert alkalmazni. Itt meg a testnevelési egyetem lehet a továbbtanulási irány. Ezeknek megvan a 3 éves szakmai képzésük is. A szakiskolában az első évben van ágazati alapképzés, utána szakmai, duális képzésben. A fiatalok tizedik osztálytól két hetet munkahelyen, két hetet az iskolában töltenek felváltva. A nyári szünetben is él a munkaszerződésük, tehát továbbra is kint vannak a munkahelyen. Nekik is van bőven szabadságuk, 40 napot kapnak egy évre.

Az ágazatok között is megvan a kereskedelem ágazat. Itt a kereskedelmi értékesítőt oktatjuk, ami régebben radó néven futott. Különböző szakok voltak, mondjuk élelmiszer-, vegyiáru eladó, vagy műszaki cikk, ruházati eladó, és a többi, ezeket most összetették egybe. A turizmus-vendéglátásban megvan a klasszikus pincér, szakács, amelyhez jött még a panziós-fogadós. Ez egy kicsit összetettebb, mert egy kicsit pincérkedik, egy kicsit szakácskodik, egy kis turisztikaismeretet is kap a diák. Az élelmiszer ágazatban van a pék, illetve a pék-cukrász. A pék-cukrász megtanulja a pék szakmát, meg a cukrász szakmát is, tehát ez is egy összetett szakma.

 

– A munkahelyen kint is tanuló fiatalok jellemzően itt maradnak?

Ágazati alapvizsgára be szoktuk hívni a munkáltatókat, akik a duális képzésben részt kívánnak venni. Ott gyakorlatilag látják, hogy mit tesznek le az asztalra, mit tanultak meg egy év alatt a diákok. Már ott lehetőségük van arra, hogy egymással kommunikáljanak, hogy ki hova menne majd utána munkaszerződéssel dolgozni. Mert tulajdonképpen a duális képzésben dolgoznak a fiatalok. Dolgozva tanulják meg az adott szakmát. A technikusoknál pedig, mivel 12. év végén érettségiznek, ott annyira kevés a szakmai óra, hogy nincs értelme, hogy kint legyenek duális képzésben. Ők gyakorlatilag a nyarat tudják kint tölteni 11. és 12. után és ők is a duális partnerek közül szoktak választani.

További programok »

FEL