Új termek az évfordulóra - Két évtizede vette fel Zwack József nevét a Keri

2024. február 29. 19:16 | Hidvégi Dávid

Fennállásának 70. évfordulóját ünnepelte csütörtökön a Békéscsabai Szakképzési Centrum Zwack József Technikum és Szakképző Iskola. Az eseményen egyben az iskola és a nagy múltú italgyártó immár 20 éves összekapcsolódását ünnepelte.

A közel három órás rendezvény az iskola 70 évének felidézésével kezdődött, amelyen korábbi igazgatók és diákok mondtak visszatekintő beszédeket. Az intézmény 1954-ben kezdte meg működését Állami Kereskedelmi Iskola néven, majd 1966-tól Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakmunkásképző Iskolaként várta a diákokat, a legendás szeszgyáros, Zwack József nevét pedig 2004-ben vehette fel. A Zwack iskola máig meghatározó szerepet tölt be a vendéglátás, a turizmus és a kereskedelem ágazatainak tekintetében: mindig is a kiváló szakemberek oktatási intézményeként tartották számon. 

– Minden intézménynek szüksége van egy olyan névre, amely a szellemiségéhez, illetve az intézmény által kiválasztott személyiséghez kapcsolódik. Zwack József gyakorlatilag a kereskedelemben, a vendéglátásban tevékenykedett, ez illik az iskola profiljához – mondta a BSZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskola igazgatója. Eke Ibolya hozzátette: az iskola folyamatosan fejlődött a munkaerőpiaci elvárásoknak megfelelően.

 

 

A visszaemlékezést követően a jelenlévők megkoszorúzták Zwack József mellszobrát, majd átadtak két új számítástechnikai tanteremet, amelyet a Zwack család támogatott.

– Manapság nagyon fontos a számítógép, nélküle nem megy az élet. Mindig próbálunk valamilyen módon segíteni. Az iskola mindig szól, ha van valamilyen aktuális projektje, amiben segíthetünk. Nagyon jó a kapcsolatunk – emelte ki a Zwack Unicum Nyrt. igazgatósági elnöke. Zwack Sándor hangsúlyozta: büszkék rá, hogy az ország egyik legkiválóbb kereskedelmi és vendéglátóipari szakképző iskolájával már többszörösen is összefüggésbe kerültek a névadáson, a közös szemléletmódon, a hosszú távra szóló értékteremtésen keresztül. 

 

 

A két helyiség Zwack János és Zwack Péter nevét viseli. Előbbi a gyár harmadik, egykori tulajdonosa, míg utóbbi a cég későbbi elnöke volt.

– A Zwack egy kiváló iskola, amit az elmúlt években bizonyított az a sok ezer kiváló szakember, aki itt végzett. Ők nemcsak Békéscsabán és Békés vármegyében, hanem szerte az országban megbecsült tagjai egy-egy munkahelyi közösségnek – fogalmazott a térség országgyűlési képviselője. Herczeg Tamás hozzátette: a szakképzés amellett, hogy minőségi munkaerőt ad a gazdaságnak, olyan munkához juttatja a tanulókat, amely felnőtt korban megélhetést biztosít.

Az esemény részeként az iskolában több tantermet tematikus kiállításokkal rendeztek be, amelyek az elmúlt 20 év szakmai sikereit mutatják be.

További programok »

Itthon

FEL