Lenkefi Mónika: A jóga gyógyítja a testet, a lelket és az elmét

2017. június 21. 08:23 | Mikóczy Erika

„Jó helyen vagyok, jó emberek között.” „Itt valahogy mindig megnyugszom.” „Segít abban, hogy ne a múlton rágódjak vagy a jövő miatt aggódjak, hanem megéljem a jelen pillanatait.” „Mindenütt átmozgat.” „Stresszes a munkám, ráadásul szinte egész nap ülök. Ez egyensúlyba hoz.” Mióta idejárok, testi, lelki és szellemi síkon is pozitív változások indultak el bennem.” „Mozgékonyabbá, egészségesebbé tesz”– ilyen és ehhez hasonló visszajelzéseket lehetett hallani azoktól, akik részt vettek vasárnap, a békéscsabai Ízisz Jóga Stúdió jóga világnapi nyílt napján.

Az Ízisz Jóga Stúdió és a Békéscsabai Médiacentrum jóvoltából júliusban akár otthon, a 7. Tv képernyője előtt is együtt gyakorolhatnak pár percet Lenkefi Mónika jógaoktatóval, a stúdió vezetőjével. Ha pedig kedvet kapnak arra, hogy elmélyedjenek a jógában, azt megtehetik a stúdióban. Addig is arra kértük Lenkefi Mónikát, beszéljen a jóga világnapjáról, a stúdióról és a jógáról.

 

Jóga világnap

 

India miniszterelnöke, Narendra Damodardas Modi 2014 szeptemberében, New Yorkban, az ENSZ közgyűlésén tartott beszédet a klímaváltozásról. Mint mondta, a megoldás az ember életmódjában, értékrendjében, felfogásában bekövetkező változásban rejlik, a jóga pedig éppen erről szól.

Kezdeményezésére 2015. június 21-én tartották az első jóga világnapot. Gondolnák Önök, hogy Békéscsabán már rögtön az elején csatlakoztak ehhez? Az Ízisz Jóga Stúdióban akkor először, a mostani hétvégén pedig harmadik alkalommal tartottak ingyenes nyílt napot változatos órákkal, hangtál-masszázzsal és előadással a jóga világnapja alkalmából.

 

Lenkefi Péter és Lenkefi Mónika nyitotta meg az első igazi jógastúdiót Békéscsabán

 

Mónikát tinédzser kora óta foglalkoztatta az ezotéria. Az érettségi környékén jógázott is, de aztán ez kimaradt az életéből. Férjével, Lenkefi Péterrel jó ideig Ausztráliában éltek. 2001-től ott kezdett el komolyabban foglalkozni a jógával. 2006-ban lett jógaoktató és számos workshopon mélyült el mindenben, ami ehhez tartozik. Sokat tanult, a legtöbbet Simon Borg-Olivier oktatótól.

2008-ban költöztek haza, egy olyan stresszes társadalmi-gazdasági időszakban, amikor úgy érezték, hiánypótló lehet egy jógastúdió. Nagy odafigyeléssel alakították ki azt a helyet, ahol Mónika ma is jógát tanít.

 – Fontos számomra az esztétikum, ez nekem érték. Úgy érzem, akkor tud valaki minden szinten igazán kikapcsolni, ha megvan hozzá a megfelelő környezet is. Úgy alakítottuk ki stúdiót, hogy az nemcsak a testnek és a léleknek, hanem a szemnek is jó legyen. Fontosnak tartjuk, hogy a gyakorlás környezete is szépséget, harmóniát és nyugalmat árasszon – fogalmazott Lenkefi Mónika.

 

Mi is a jóga valójában?

 

A külső szemlélő gyakran úgy gondolja, hogy a jóga az egy olyan mozgásforma, ahol az emberek kicsavart testhelyzetekben vannak, vagy a nyakukba teszik a lábukat. Mások szerint valami olyasmi, ahol csak üldögélnek és meditálnak. Pedig a jóga ennél sokkal többet jelent.

– A jóga egy holisztikus személyiségfejlesztési és gyógyítási rendszer, ami nemcsak a fizikális testet, hanem a lelket és az elmét is gyógyítja minden szinten. Ma annyira a fizikális világban élünk, hogy sokan tagadják, hogy lenne a fizikálison túl bármi más is. Viszont amikor elkezdenek jógázni, akkor saját magukon veszik észre egy idő után a változásokat. Például azt, hogy türelmesebbek lettek, könnyebben veszik az akadályokat – mondta Lenkefi Mónika.

 

Kinek ajánlott a jóga?

 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan akkor indulnak el jógázni, ha gond van, ha fáj, vagy korrekcióra szorul valami. Pedig Lenkefi Mónika szerint már egészen kis kortól akár életünk végéig jótékony hatású lehet a jóga.

– A gyerekeknek azért jó, mert segít a koordináció, a finommotoros mozgások fejlesztésében, a koncentrációban, a tanulásban. A gyerekeknél is érvényes, hogy az egyensúly fejlesztése hat a lelki kiegyensúlyozottság elérésére. Nem beszélve arról, hogy őket is sok stressz éri, érdemes tehát már kis korban megtanítani nekik a stressz-kezelést, a mozgást, a meditációt – tudtuk meg.

A stúdióvezető elmondta azt is, hogy a tinédzserek, a középiskolások közül többen leginkább érettségi környékén járnak hozzá, de ebből a korosztályból és a huszonévesek közül viszonylag kevesen választják a jógát. Abban az életkorban talán más a fókusz a számukra. Szülés után vagy a túlhajtott munka miatt fellépő első egészségi problémák jelentkezésekor viszont egyre többen mennek, úgy a harmincas éveikben és azután.

– Akik harminc fölött jönnek, többnyire azért kezdenek járni, mert már valamilyen mozgásszervi vagy lelki betegség alakult ki náluk. A stúdiónkban sokan vannak a negyvenes-ötvenes korosztályból, de hetvenéves vendégünk is akad. Szeretném azt elérni, hogy megelőzésképpen is egyre többen jöjjenek jógázni, de ezért – úgy érzem – még nagyon sokat kell dolgozni – fűzte hozzá Lenkefi Mónika.

 

A stúdió, mint gyógyító közösségi színtér

 

Az Ízisz Jóga Stúdióban többféle óratípusból választhatnak az érdeklődők; vannak ashtanga, synergy, vinyasa flow, callygraphy és kundalini órák. A jóga világnapon ezen túlmenően ki lehetett próbálni például a páros jógát, de volt hangtál-masszázs és előadás is a védikus pszichológia alapjairól. Máskor önismereti tréninget tartanak családállítással, vagy vendégelőadó jön, de masszázstanfolyam és aromaterápia is szerepel a kínálatban.

– A holisztikus szemlélet része, hogy ennyi mindent kínálunk. Már az ókori görögök is ismerték például a masszázs jótékony hatásait. Mindnyájan nagyon vágyunk az érintésre, egy gyermek akkor fejlődik megfelelően, ha ebből is kap eleget. Itt a masszázs és a mozdulatok korrekciója egyfajta érintés. A testünk nagy része víz, amely nagyon jól reagál a hangtál-masszázs rezgéseire. Az agyunk mindent rögzít, a szaglás közvetlenül az agyi érzékeinkre hat, az aromaterápia tehát szintén jól illeszkedik a sorba. Nagyon fontos a mozgás, és fontos az is, hogy elfogadjuk nemcsak a fizikális testünket kell karbantartani, hanem a lelkünket is. Testet-lelket gyógyítunk, igyekszem olyan dolgokat idehozni, amelyek ezt elősegítik – jegyezte meg Lenkefi Mónika, hozzátéve, hogy a környezet is kiegészíti, segíti mindezt.

 

Júliusban jön a 7 perc jóga sorozat a 7. Tv műsorán

 

Hetekkel ezelőtt felvetődött, hogy lehetne-e a korábbi tévétornákhoz hasonlóan ezúttal rövidített jógát sugározni a 7. Tv műsorán. Egy-egy jógaóra 60-90 perces, ezért nagy kihívás, hogy mit lehet átadni mindössze 7 percben.

– Azt találtam ki, hogy rövid kis blokkok készülnek, ahol egy-egy területre koncentrálva mutatok gyakorlatokat 7-7 percben a 7. Tv-n. Eddig húsz részt vettünk fel, vannak benne például napüdvözlet variációk, háromszög variációk, mellkas-nyitó pózok, stressz-levezető gyakorlatok, egyensúly variációk. Rövid átmozgatás ez 7-7 percben, de lehet, hogy valaki éppen ettől kap majd kedvet arra, hogy komolyabban is foglalkozzon a jógával. Kíváncsian várom a fogadtatást - mondta Lenkefi Mónika.

További programok »

Életmód

Folyamatosan igényelhető a nebuló bérlet Békésen

A békési önkormányzata kérelem alapján, a kérelem benyújtásakor 3. életévét már betöltött, de 11. életévét még be nem töltött – legalább egy – kiskorú gyermeket nevelő családok részére, szociális támogatásként Nebuló bérletet biztosít.
2022. január 22. 06:38
FEL