Lenkefi Mónika: Elveszett-e az ősi tanítások lényege a mai modern jógából?

2018. március 17. 15:45 | Mikóczy Erika

Április 1-jén lesz nyolc éve, hogy Lenkefi Mónika és Lenkefi Péter megnyitotta az első igazi jóga stúdiót Békéscsabán. Az Ízisz Jóga Stúdió idén is nyílt nappal, térítésmentes jóga órákkal ünnepli meg az évfordulót. Mivel a húsvét idén április 1-jére esik, a nyílt napot március 25-én, vasárnap tartják, igen gazdag kínálattal.

 

Az Ízisz Jóga Stúdióban rendszeresen tartanak ashtanga, synergy, vinyasa flow, callygraphy és kundalini órákat, masszázstanfolyam, aromaterápia és jóga tábor is szerepel a kínálatukban. A nyílt napra a megszokott órák mellett azonban olyan különlegességekkel is készülnek, mint például tavaszi újjászületés az Aum mantrával, élőzenés ajna csakra flow, budokon, hangtál-masszázs, de vega finomságokat is lehet majd kóstolni.

Felgyorsult világunkban sokan keresik annak a módját, hogyan legyenek vagy maradjanak minél tovább egészségesek, testi, lelki és szellemi szinten is. Ahogy Lenkefi Mónika stúdióvezető, jógaoktató fogalmazott, a jóga egy kiváló út lehet ehhez, azonban nem mindegy hol és milyen jógát választunk, ahogy az sem, hogy valóban jógázunk vagy inkább csak tornagyakorlatokat végzünk.

 

 

Lenkefi Mónika az alábbi írásában – Simon Borg-Olivier gondolatai nyomán 
arra ad választ, hogy mit jelent a valódi jóga, és hogy vajon elveszett-e az ősi tanítások lényege a mai modern jógából?

 

 

Bár a legtöbb jógaoktató jó szándékkal adja át az általa tanultakat, és a modern szemlélettel közvetített tudás egy darabig sokaknak segít is, mégis azt gondolom, hogy amit jóga címén napjainkban a nyugati világban tanítanak, sokkal inkább emlékeztet a jóga ászanákkal végzett aerobikra 80-as évekből.

Maga a szó: jóga, egységet jelent, annak a ténynek a felismerését, hogy minden egyes ember egyéni tudatossága, lelke, szorosan kapcsolódik mindenki máséhoz ugyanolyan feltétel nélküli elfogadással, kötődéssel, ahogyan csak egy anya képes kapcsolódni újszülött gyermekéhez.

Önzetlen szolgálattal, szeretetteljesen, biztonságot nyújtva, gondoskodva. Ha ez így lenne, minden egyes Földön élő, tudatos, érző lény között, akkor az egész világa jóga állapotában létezne.

Mielőtt azonban ezt globális szinten megtapasztalhatnánk, az egyének szintjén kellene megvalósulnia.

 

A testünk akkor egészséges, ha szeretetteljes információval telített és megfelelően áramlik benne az energia

 

Testünk minden egyes sejtje rendelkezik saját, egyéni tudatossággal. Az emberi test akkor éri el a jóga, azaz a tökéletes egészség állapotát, amikor annak minden egyes sejtje – az 50 milliárd közül – olyan tökéletes, szeretetteljes kapcsolatba kerül a többivel, mint anya a gyermekével.

Más szavakkal: jógikus értelemben véve a test akkor egészséges, ha az szeretetteljes információval telített és megfelelően áramlik benne az energia. Orvosi értelemben pedig akkor, amikor a vér akadálytalanul áramlik a testben a szív leterheltsége nélkül és a paraszimpatikus idegrendszer által vezérelt relaxációs és megújulási folyamatok a dominánsak a szimpatikus idegrendszer üss vagy fuss – védekezési, menekülési reakciójával szemben.

 

Ha testünk vészhelyzetet észlel, bekapcsolja védekezési mechanizmusát

 

A legtöbb modernkori jógairányzat és majdnem minden más mozgásforma a test szimpatikus idegrendszeri stimulációját idézi elő: a percenkénti ventiláció (légzésszám) és a pulzusszám emelkedik, túlzott izomfeszítés és /vagy erőteljes nyújtásérzet jellemzi.

Az ilyen jellegű testi tüneteket a tudatalatti vészhelyzetként észleli és bekapcsolja a test védekezési mechanizmusait, azaz lelassítja, vagy ki is kapcsolja az emésztést, az immunrendszeri funkciókat, a reproduktív rendszeri működést. Az anyagcsere a kiválasztási folyamatok és a tápanyag-felszívódás lelassul.

Az immunrendszer csökkent működése miatt a gyógyulási, regenerálódási folyamatok is nehézkesebben történnek. A sejtek megújulási képessége, a sejtképződés szintén lassabb.

Amikor a test védekezési mechanizmusai bekapcsolnak a fokozott szimpatikus idegrendszeri stimuláció miatt, amit testmozgás közbeni túlzott feszítés, túlzásba vitt nyújtás, felgyorsult légzés és szívverés idéznek elő – tudatalatti szinten a olyan negatív érzelmi skálákat stimulálnak, mint félelem, düh, agresszió, versengési hajlam ezzel a biztonságérzet hiányát erősítve. Ez pedig egyáltalán nincs összhangban a Patanjali Jóga szútráiban felsorolt Yamakkal (erkölcsi ajánlásokkal, irányelvekkel) és Niyamakkal (előírásokkal).

 

A test szervrendszeri működését a testgyakorlásnak támogatnia kellene

 

Ha valóban jógát gyakorolsz, akkor a domináns érzelmeid – nemcsak a gyakorlás alatt és közvetlen utána, a relaxáció során, hanem azt követően – a mindennapjaidban is a béke, boldogság, nyugalom, kiegyensúlyozottság skáláján mozognak. A test szervrendszeri működését testgyakorlásnak támogatnia, elősegítenie kellene, nem pedig gátolnia. A hosszú élet, a holisztikus egészség és a boldog élet titka ebben rejlik.

A jóga gyakorlásnak úgy kellene a keringést javítania, hogy közben a szívverés nem gyorsul fel. A fizikális jóga gyakorlás és a test áramlásainak javítása a szívritmus gyorsulása nélkül nemcsak, hogy lehetséges, de a bizonyítéka annak, hogy valaki valóban fitt és egészséges. Az ilyen gyakorlás a valódi hatha jóga.

A szív pumpáján kívül 11 különböző lehetséges módja van a test keringési hatékonyságának növelésére. De ezt nem lehet egy hónap alatt elsajátítani, majd egy másik hónap alatt megtanulni tanítani. Különösen akkor nem, ha maga az oktató is csak egy hónapja, maximum néhány éve gyakorolja azt, amit átadni próbál.

 

Egy felkészült jógaoktatónak képesnek kell lennie arra, hogy a fizikális, fiziológiai és mentális rendellenességeket felismerje

 

A legnagyobb probléma a modernkori jóga oktatással, hogy olyanok próbálják átadni a tanításokat, akik maguk sem a Yamak és a Niyamak tanításai szerint élnek, és olyanok, akiknek a jóga valódi esszenciájáról fogalmuk sincs, mert sem a tradicionális tanitásokat nem ismerik mélységeiben, sem a modern tudományos ismereti hátterük nincs meg ahhoz, hogy az ősi tudást a modernkor emberének ülő életmódhoz szokott és mindennapi stresszeknek kitett testéhez igazítva alkalmazzák.

A legtöbb jóga órát látogató ember rendelkezik vagy már diagnosztizált, vagy még fel nem tárt izomcsontozati rendellenességekkel, szervi működési problémákkal és mentálhigiénés gondokkal. Egy felkészült jógaoktatónak képesnek kellene lenni ezeket a fizikális, fiziológiai és mentális rendellenességeket felismerni. Nagyon sok oktató azonban sajnos el sem jut eddig a felismerésig, sőt mi több, saját maga is hasonló problémákkal küzd!  Megint mások viszont minimális képzettséggel azt sugallják, hogy képesek ezeket a problémákat enyhíteni, vagy akár gyógyítani is, mint egy orvos, egy fizioterapeuta vagy akár egy pszichológus.

Valójában szükség lenne egy sokkal szigorúbb, az orvosokéhoz, fizioterapeutákéhoz, pszichológusokéhoz hasonló minősítési rendszerre ahhoz, hogy a modernkori jóga oktatás színvonala emelkedjen. Vajon betegként megbíznál-e az orvosodban, ha közölné veled, hogy mindössze egy egyhónapos hivatalos képzést kapott a praxisba lépése előtt?

 

Lenkefi Mónika

 

Lenkefi Mónika, az Ízisz Jóga Stúdió vezetője

 

További programok »

FEL