Jubilál az Ízisz Jóga Stúdió – Lenkefi Mónika: Hálás vagyok ezért a tíz évért

2020. március 2. 15:15 | Mikóczy Erika

Az egyik legismertebb jógamester, Iyengar szerint: aki minden nap kitartóan gyakorolja a jógát, az képes lesz szilárdsággal és érettséggel fogadni az élet zűrzavarát. Felgyorsult, zajos és lüktető világunkban különösen nagy szükségünk van arra, hogy legyen alkalmunk lecsendesedni, testileg-lelkileg töltődni.

Az Ízisz Jóga Stúdió már tíz éve nyújt lehetőséget azoknak, akik a jógával szeretnék helyrebillenteni az egyensúlyukat. Lenkefi Mónikával, a stúdió vezetőjével az elmúlt tíz esztendőről, és a március utolsó hétvégéjén tartandó, ingyenes, jubileumi nyílt napról beszélgettünk.

 
„Úgy éreztem, a stúdióval adhatok valami olyat, amivel segíteni tudok az embereknek”

 

– Lenkefi Péterrel tíz éve nyitottátok meg Békéscsaba első igazi jóga stúdióját. Honnan jött ennek az ötlete?

– Valamilyen szinten mindig része volt az életemnek a jóga, szinte folyamatosan érdeklődtem iránta. Miután Ausztráliába költöztünk, 2001-től intenzíven hozzátartozott a napjaimhoz. Amíg kint éltünk, rendszeresen gyakoroltam, majd képzésre jártam, és 2006-ban jógaoktató lettem. Ott tartózkodásom alatt olyan szerencsés voltam, hogy sok neves, világhírű mestertől tanulhattam. Két gyermekünk Ausztráliában született, és tudtuk, hogy haza szeretnénk jönni velük Magyarországra. Így már ott megfogalmazódott bennem, hogy itthon nem a pedagógusi pályán, nem angoltanárként szeretném folytatni az életemet, hanem jógát szeretnék oktatni. Titokban azt is dédelgettem, hogy ha összejön, akkor egy saját jóga stúdióban.

Itt akkoriban ez merőben szokatlan vállalkozásnak számított. Mi indított arra, hogy ne csak dédelgetett álom, hanem valóság legyen a stúdió?

– Sydneyben már akkor is népszerű volta jóga és sok stúdió működött. Bár egy évtizedig nem éltem itthon, tudtam arról, hogy itt is hosszú évek óta jelen volt a jóga, voltak jógaoktatók is, akik a mindennapi munkájuk mellett tartottak órákat. Szembesültem azzal is, hogy mi, magyarok hajlamosak vagyunk a negativitásra, a panaszkodásra, az irigységre, és sajnos talán hamarabb látjuk meg a rosszat, mint a jót. Ez a mentalitás nagyban hozzájárul az emberek általános testi-lelki-egészségi állapotához. Úgy éreztem, hiánypótlásként hozhatok valami olyat ide a stúdióval, amivel segíteni tudok az embereknek. Nagy lelkesedéssel vetettem bele magam a munkába, és abba, hogy – néha szinte szélmalom-harcot vívva – próbáljak ezen a szemléleten változtatni. Az is látszott, hogy egyenként, emberenként kell dolgozni ezért, és csak csatákat lehet nyerni. Voltak és mindig lesznek kisebb-nagyobb kudarcok, de győzelmek is, ezért érdemes újrakezdeni. Küzdelmes út ez, szemléletet formálni nagyon nehéz, de folyamatosan azon dolgozom, hogy a stúdió egy olyan kis oázis legyen, ahol testileg, lelkileg is töltődik, gyógyul, aki odajár.

 
„Hálás vagyok a mestereimnek, akiktől tanulhattam”

 

– A tíz évhez számos emlékezetes pillanat köthető, például több alkalommal itt jártak a mestereid. Milyen érzés volt, hogy a hívásodra eljöttek Ausztráliából workshopot tartani?  

– Számomra nagyon fontos a guruláncolat, a mai napig tartom a kapcsolatot a mestereimmel, akiktől tanulhattam, és akiknek nagyon hálás vagyok ezért. Jó érzéssel tölt el, hogy többször sikerült őket meghívni Békéscsabára és Budapestre, nagyon megtisztelő, hogy eljönnek. Simon Borg-Olivierrel, az Ausztrál Jóga Synergy iskola társalapítójával és Master Zhen Hua Yanggal, a Callygraphy Yoga rendszer alapítójával közös workshopokat is szerveztünk (Simonnal egyébként idén augusztusban is tartunk). Évente jár hozzánk Roman Kouzmenko is, aki – hozzám hasonlóan – szintén az ő tanítványuk.

Emlékszem, az első alkalommal még győzködni kellett az embereket, hogy jöjjenek, a következő évben azonban már jóval több volt a jelentkező, mert akkora töltést, élményt adott a Simonnal való gyakorlás.

Ha az ember végigtekint az életútján, sok-sok lépés összessége adja azt, hogy honnan, hová jut. Úgy érzem, az én történetemben Simonnak nagyon nagy része volt és van, amiért mindig hálás leszek. Ugyanakkor hálás vagyok a vendégeinknek is, akik nap, mint nap megtisztelnek a bizalmukkal és járnak az óráinkra. Hálás vagyok ezért a tíz évért.

– A mindennapi gyakorláson túl az elmúlt tíz évben különböző tanfolyamokon is részt vehettek a stúdióba járók.

Az órák változatos skálája mellett – yoga  synergy, kundalíni, callygraphy, prana flow, ashtanga, vinyasa flow, gyerekjóga, alkalmanként szülésfelkészítő és kismama jóga – megpróbáltam olyan hiánypótló dolgokat hozni vendégoktatókkal, mint a masszázstanfolyam vagy a családállítás. De tartottam például csakra tanfolyamot, meditációs tanfolyamot, és népszerűek a hangtál meditációk is.

 A jóga elsődleges célja a fizikális mozgáson túl a lélek megpillantása. Úgy gondoltam, fontos, hogy ne csak az ászanák gyakorlása segítsen az embereknek a tisztulásban, a gyógyulásban, hanem a dolgok lelki oldalával is foglalkozzunk. A fejlődést gátló hitrendszerek, blokkok, hibás programok tisztogatásában ezek a tanfolyamok is segítséget jelentettek. Egy ideig úgy éreztem, szükségem van arra, hogy ebben segítsenek. Az évek során persze én is folyamatosan változtam, és dolgoztam azon, hogy minél jobban át tudjam adni mindazt, ami segíthet a fejlődésben.

 

„A jóga egy holisztikus gyógyítási rendszer”  

 

– Ma annyira elidegenedett világban élünk, hogy sokszor még a szomszédunk nevét sem tudjuk. Fontosnak éreztem, hogy létrehozzak egy olyan teret, ahol közösséget lehet építeni, ahol az emberek előítéletek nélkül, kötetlenül lehetnek együtt, jó hangulatban. Ma is célom újra- és újraépíteni a közösséget. Sokszor nehéz ugyanazzal a lendülettel és energiával tenni mindezt, nehéz megújulni, de nem adom fel. A jóga egyik első tanítása éppen arról szól, hogyan tudjuk megőrizni a nyugalmunkat, kiegyensúlyozottságunkat stresszes helyzetekben is, hogyan tudjuk ezt kezelni. Amit az első pillanatban hátrányként, nehézségként érzékelünk, azt hogyan tudjuk az előnyünkre fordítani, és továbbfejlődni, energiát nyerni abból.

– Mindezek alapján kiknek ajánlod a jógát? Kinek, miben tud segíteni?  

– Egészen kicsi kortól a gyerekeken, fiatalokon, középkorúakon át az idősekig mindenkinek. Gyerekjógára egészen pici gyerekeket is hoznak hozzám, akik stresszesek, szoronganak az elvárások miatt és pszichoszomatikus tüneteket produkálnak. De valóban mindenkinek segíthet, akinek fizikális, mozgásszervi, autoimmun, emésztőrendszeri, hormonális gondjai vannak, vagy aki éppen meg szeretné előzni mindezt. A jóga egy holisztikus gyógyítási rendszer. Nem lehet szétválasztani a fizikális testet az elmétől, az érzelmektől, a lélektől. Alapvetően minden az érzelmekre vezethető vissza. A mindennapi történések, az emberekkel való interakcióink kiváltanak a testben egy érzelmi reakciót, és ezek, mint csomagok, blokkok rakódnak le a fizikális testben sejtszinten, majd  ezek blokkok okozzák a betegségeket.

Mindaddig, amíg az emberben nem tudatosul, hogy bizonyos gondolatok, érzések honnan erednek, mit váltanak ki belőle, hol jelennek meg testében, az elméjében, és mire vezethetők vissza, addig azt nem tudja megfelelően kezelni.

Sok embernél első reakcióként a düh jelenik meg, de a düh mögött legtöbbször a   félelem húzódik meg, mely minden embernek a legősibb félelme: „nem vagyok elég jó, nem vagyok szerethető, nem fogadnak el”.

 Minden negatív rezgés, érzelem alacsony frekvenciájú energia, amely előbb-utóbb valamilyen tünet vagy betegség formájában jelenik meg mindaddig, amíg nincs feldolgozva, transzformálva, elengedve.

Amikor elkezd az ember a fizikális testtel dolgozni, sokszor észrevesz egy feszültséget a testében. Nem is tudja, honnan ered, de a mozdulatok, a gyakorlás hatására ezek a blokkok gyakran felszabadulnak.

 

„Minden egyes pici rész hozzáad az egészhez, és mindennek ugyanolyan jelentősége van”

 

– Az órák, tanfolyamok tartása mellett pár évvel ezelőtt megírtad a jógaoktatók kézikönyvét. Ezzel mi volt a legfőbb célod?

Olyan alapkönyvet próbáltam összeállítani, ami átfogó képet ad nemcsak az oktatóknak, hanem azoknak is, akik behatóbban érdeklődnek a jóga iránt. Egy része a mestereimtől átvett anyag, és persze vannak olyan fejezetek, amelyeket saját kútfőből vettem. Van benne ayurvéda, jóga filozófia, jóga pszichológia, védikus anatómia, az ászanák fiziológiai magyarázata, de írtam a jógikus életmódról is. A visszajelzések alapján sikerült egy olyan összegző könyvet összeállítanom, amely sok irányba ad betekintést.

– Évente két alkalommal elvonulást, jógatábort szerveztek. A következő, pünkösdkor esedékes tábornak mi lesz a vezérfonala?

Mindig kihívás egy ilyen elvonulás, mert vegyes a csapat, vegyes a tudásszint, ugyanakkor mindig nagy öröm is az a pár nap. Most arra gondoltam, hogy az öt elemhez kötjük az órák tematikáját, a föld elemtől az éterig, hiszen minden az öt alapelemből tevődik össze. Ha pedig a testben nincs egyensúlyban az öt elem, akkor megjelenik a betegség.

A világban jelenleg láthatóan nincsenek az elemek egyensúlyban, Föld anyától visszakapjuk azt, amit vétettünk ellene. Sadguru, korunk egyik legnépszerűbb jógamestere egyik előadásában azt a kérdést feszegeti jogosan, hogy vajon miért gondolja az ember, hogy magasabb rendű lenne bármely más fajnál. Ha például a rovarok, vagy ha csak a méhek eltűnnének a Föld színéről, néhány éven belül minden élet megszűnne a bolygón. Minden létezőnek pontosan meghatározott célja és funkciója van, minden egyes pici rész hozzáad az egészhez, és minden létforma ugyanakkora jelentőséggel bír.  A legnagyobb paradoxon az, hogy ha az emberiség eltűnne a földről, a természet rövid időn belül regenerálódna, burjánzásnak indulna.

 

„Idomulni kell a változásokhoz”

 

– A kerek évfordulókon az ember általában összegez és tervez. Összegzi, honnan, hová jutott, és megnézi, merre vihet még az útja. Hogyan tovább?

– Folyamatosan változik a világ, ma már Békéscsabán is több jógastúdió működik. A változások engem is arra késztettek, hogy a békéscsabai stúdión túl is lépéseket tegyek.

Bár a jóga ősi tanításai alapvetően akkor működnek jól, ha van egy mester és van a tanítvány, akivel kontaktusban, kapcsolatban vannak hosszú időn át –alkalmazkodni kell a változó világhoz.  Az internet, a digitális világ előtérbe kerülésével sok minden az internetre szorul. Sokáig ellenálltam annak a felelősségnek, hogy felvállaljam az interneten keresztül történő oktatást, aztán mégis beadtam a derekam. A visszajelzések alapján úgy érzem, nem volt hiábavaló, hogy engedtem ennek az áramlatnak. A kezdeti aggodalmam – vajon személyes kapcsolat, érintés, korrigálás nélkül át tudom-e adni ezt úgy, hogy jól működjön – mára alábbhagyott. A videókban mindent nagyon részletekbe menően magyarázok el és mutatok meg, emellett lehetőség van arra is, hogy kérdezzen tőlem, aki elakad. Napi szinten kapok emaileket, hívnak is, ilyenkor megbeszéljük a kérdéses dolgokat, és fel is tesszük a web oldalra, ha az többeket érinthet, többeknek is segíthet. Emellett pedig idén Gyulán is nyitottunk egy stúdiót.

 

„Március 27-28-29-én nyílt napi ingyenes programokkal várunk mindenkit nagy szeretettel”

 

– Mivel készültök a stúdió jubileumi születésnapjára?

– Március 27-28-29-én nyílt napi ingyenes programokkal várunk mindenkit nagy szeretettel a békéscsabai és a gyulai stúdiónkban is. Lesz ashtanga; vinyasa flow; kundalíni kriya és meditáció, prana flow; újjászületés meditáció az aum mantrával; hangtálmasszázs; aroma-, szín-, hang- és mozgásterápiás csakra-aktiválás; a Sorsfonó Társulat pedig Aranykulcs a békéhez címmel tart playback színházi előadást.

Nagy igény van a befelé fordulásra, a meditációra. A testünkre sokféle rezgés hat, ilyen például a hangtálak rezgése, de rezgésnek számít a fény, a színterápia, az esszenciális olajok, a mozgás, a pózok, a mantrák, a meditáció – az egyik legnépszerűbb programunkban helyet kap mindez.

A kundalíni jóga az akaraterő jógája, a kitartásról szól. Szintén sokak kedvence a prana flow pedig a jógához képest lágyabb, nőiesebb mozgás. Ma nagyon nagy szükség van a női energia gyógyítására, mert átfordultak az energiák. Onnantól kezdve, hogy a második világháborúban elvesztettünk sok-sok férfit és a nőknek kellett gyakran férfiakként viselkedniük, a női energia sérült. Ahhoz, hogy az egyensúly helyreálljon, hogy a Föld meggyógyulhasson, a nőt kell meggyógyítani, mert a női teremtő energia az, ami helyre tudja állítani a rendet. A jubileumon és a mindennapi gyakorlás során is törekszünk erre.

Galéria

 

További programok »

FEL