Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke kiemelte az elmúlt hetek-hónapok változékony időjárását, amely nem kedvezett a termesztésnek, ám a szakemberek ezúttal is igyekeztek a legjobbat kihozni a lehetőségekből. Hozzátette: a Békés megyei agármérnökök és gazdák nem ismernek lehetetlent.
Mártonffy Béla a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara értékesítési osztályának vezetője az oltott dinnye elindulási helyéről is beszámolt – ez nem más, mint maga Békés megye.
Országos szinten Békés megyében terem meg a görögdinnye 40 százaléka – fogalmazott a Göcző Mátyás a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke, aki a gyümölcs jótékony hatásairól is beszámolt. Mint mondta, a görögdinnye magját érdemes ledarálni és kiszárítani, mert rendkívül jó epebántalmakra is.
Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke hetente többszöri fogyasztásra javasolja a gyümölcsöt. Az esemény résztvevői dinnyekóstolásra invitálták a vendégeket, amit közös szakmai beszélgetés követett.