Különleges előadások Békéscsabán a magyar kultúra napján

Interaktív előadásokat és kiállításokat is megtekinthettek az érdeklődők Békéscsabán, a magyar kultúra napja alkalmából. A Békéstáji Művészeti Társaság hagyományosan megrendezett tárlata mellett a Vasutas Művelődési Házban az óvodások ismerkedhettek meg a fúvós hangszerekkel. A múzeum pedig egy rendhagyó történelemóra erejéig ismét kinyitott a diákok számára.

A Békéstáji Művészeti Társaság tagjai minden évben egy közös kiállításon mutatják be műveiket. Ezúttal – a magyar kultúra napjához kötődően – a Csabagyöngye Kulturális Központban tekinthették meg az érdeklődők a tárlatot.

– Ebben a galériában a társaság már évek óta rendez kiállításokat. Ez a társaság évnyitó tárlata, majdnem minden évben januárban a magyar kultúra napja előtt úgy tisztelgünk, hogy egy kollektív, társasági kiállítást rendezünk – fejtette ki Lonovics László, a Békéstáji Művészeti Társaság elnöke.

A békéscsabai fiatalok a hangszerek játékos oldalával ismerkedhettek meg a Vasutas Művelődési Házban. A mesevilágból jól ismert dallamok is felcsendültek. A különféle réz- és fafúvós hangszereket a bátrabbak akár ki is próbálhatták. Voltak, akik most tanulták meg, hogyan kell a hangszereket megszólaltatni.

– Nagyon erősen kell belefújni, és nagy levegőt kell venni – árulta el Bozó Zétény.

A zenepedagógusok szerint ez a legideálisabb kor arra, hogy a fiatalok megismerjék a hangszereket és elkezdjék a tanulmányaikat ezen a területen.

– Kodály Zoltán mondta – ha már Kodály-év van – hogy zenét tanulni születés előtt kilenc hónappal kell. Megvan a módja, hogy milyen formába öltöztetve kell a zenét elkezdeni, de azt gondolom, hogy minél hamarabb, annál jobb – fogalmazott Döge Csaba, az Erkel Ferenc Zeneiskola pedagógusa.

A Munkácsy Mihály Múzeumban pedig egy rendkívüli előadással várták az érdeklődőket.

– A 2018-as évet Mátyás király-emlékévvé nyilvánították és a múzeum is szeretett volna csatlakozni ehhez. Úgy döntöttünk, hogy egy ilyen előadással is tisztelgünk Mátyás király emléke előtt – fejtette ki a múzeum igazgató-helyettese, Medgyesi Pál.

A rendhagyó történelemórára több iskolából is érkeztek diákok. A múzeumigazgató-helyettes elmondta: áprilisban tovább folytatódik a Mátyás király-emlékév programsorozata, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a kort idéző ruházatokkal és fegyverekkel is.

 

 

Megosztás:

Címke: ,