Együtt szavaltak a Jankay iskola diákjai

A magyar kultúra napján immár hagyomány, hogy több százezer diák szavalja együtt a Himnusz első versszakát határon innen és túl.  Az Együtt szaval a nemzet elnevezésű kezdeményezéshez minden évben csatlakozik a békéscsabai Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola is, így volt ez idén is.

Az Együtt szaval a nemzet elnevezésű programot 2014. január 22-én indította útjára Szőcs Géza kormánybiztos Jordán Tamás Kossuth-díjas színész-rendező szakmai irányítása mellett. A kezdeményezés célja a magyar kultúra népszerűsítése és a magyar közösségek összekapcsolása szerte a világon.

–A Himnusz a magyarok imádsága, és mindig nagyon megérint, amikor iskolai ünnepségeken szavaljuk, vagy énekeljük. Nagyon fontos nekem és büszke vagyok, hogy ilyen szép himnuszunk van – mondta el Tar Melinda, a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 8. osztályos diákja.

Az intézmény az Együtt szaval a nemzet program 2014-es indulásakor csatlakoztak a kezdeményezéshez. Az iskola felső tagozatos tanulói azóta minden évben – az internetes közvetítés segítségével – együtt szavalják el a Himnusz első versszakát több százezer hazai és határon túli diáktársukkal.

–Nekem nagyon tetszik, hogy a többi általános iskolás gyerekkel együtt szavalhatunk. Szerintem nagyon jó az is, hogy mindenki ezt csinálja január 22-én 11 órakor – emelte ki Köveskúti Hanna, a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 8. osztályos diákja.

A szavalatot hétfő délelőtt Jordán Tamás színművész, színházigazgató vezényelte. Az iskolások a Himnusz első versszakát, majd Tóth Krisztina Hálaváltozat és Sarkady Sándor Zeneszó zeng című versét mondták el.

–Úgy gondolom, hogy a gyerekek számára nagyon fontos az, hogy megérezzék azt, amikor határon túli gyerekektől kezdve, Ausztráliában élő gyerekekig, mindenkivel együtt -és nem csak együtt szaval, hanem együtt dobban a szívünk – hangsúlyozta Tirjákné Prisztavok Ágnes, a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola intézményvezetője.

A nemzeti összetartozást erősítő magyar kultúra napi program fókuszában ebben az esztendőben a nemzetiségek álltak. Ezért idén a központi rendezvény a pécsi Gandhi Gimnázium, Európa első roma nemzetiségi középiskolája volt.

Fórizs Zoltán, az esemény főszervezője, a Nemzeti Kreatív Intézet igazgatója az MTI-vel közölte: várakozásaik szerint több százezren vettek részt az idei szavalásban, minden határon inneni és túli iskolához – szám szerint 3860 intézményhez – eljuttatták a felhívást. A szavaláshoz a televízión, az interneten és rádión keresztül is lehetett csatlakozni – ismertette a főszervező, aki hozzátette: a programhoz az interneten keresztül csatlakozó iskolák szavalataikat idén is feltölthetik a videómegosztó portálra.

Forrás: MTI /behir.hu

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , ,