Megújult a Jankay iskola, XXI. századi körülmények között tanulhatnak a diákok

2018. május 30. 16:21 | behir

A téli tanítási órákat sokszor kabátban kellett átvészelniük a Jankays diákoknak. Az idén 60 éves intézmény jócskán rászorult a felújításra, amit idő előtt be is fejezett a kivitelező. Új kazánokkal, nyílászárókkal, kiváló szigeteléssel és még napkollektorokkal is felszerelték az iskolát.

 

 

A békéscsabai Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolának folyamatosan fennálló fűtési gondjai voltak. Az energetikai fejlesztéssel most már mindez a múlté. A beruházás során megtörtént a fűtéskorszerűsítés, új a kazán, újak a radiátorok, kicserélték a nyílászárókat, megújult a külső burkolat, napkollektorokat kapott az intézmény – ahol ökoiskolaként egyébként is igen fontosnak tartják a környezettudatos szemléletet – és odafigyeltek az akadálymentesítésre is.

Mit azt dr. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. cégvezetője elmondta, az önkormányzat uniós forrásból pályázott a Terület és Településfejlesztési Operatív Programban négy iskola felújítására, közel 680 millió forint értékben. Ebből az egyik a Jankay iskola, ahol 160 millió forintot fordíthattak a fejlesztésre.

 

Dr. Sódar Anita, Herczeg Tamás, Szarvas Péter és Tirjákné Prisztavok Ágnes

 

– Kilencvenhat darab nyílászáró cseréje történt meg. Több mint nyolcszázötven négyzetméteren homlokzati hőszigetelést hajtottunk végre, több mint 650 négyzetméteren pedig a tetőfödémet szigeteltük – avatott be a részletekbe dr. Sódar Anita.

 

Tirjákné Prisztavok Ágnes: Az a csoda, ami létrejött, önmagáért beszél

 

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő szerint az iskolában folyó tanító-nevelő munkának komoly mércéje, hogy a békéscsabai lakosság körében a Jankay az egyik legkedveltebb iskola. Beszélt arról is, hogy a közelmúltban a jelenben, illetve a közlejövőben számos nagyszabású fejlesztési program zajlott és zajlik Békéscsabán részben a Terület és Településfejlesztési Operatív Program, részben a Modern Városok Program keretei között.

– Egy-két évvel ezelőtt, amikor télen mínusz 10-15 fok volt, az iskolában 16-18 fokig ment le a hőmérő higanyszála. Szinte képtelenség volt felfűteni. Mostantól ez nem lesz gond. Fontos, hogy télen is megfelelő hőmérséklet legyen, felújított infrastruktúra fogadja a gyerekeket, pedagógusokat, de mégis az a legfontosabb, hogy a családok a gyermekeiket nyugodtan engedjék el ide nap mint nap – fogalmazott Szarvas Péter polgármester.

Az intézmény idén 60 éves – mondta el az igazgatónő –, ami nagyon hosszú idő egy napi használatban lévő épület életében.

– Az a csoda, ami a beruházás során létrejött, önmagáért beszél. Nagyon-nagyon boldogok voltak a szülők is, hogy megújult a környezet. Köszönet a kivitelezőnek is, aki mindent megtett annak érdekében, hogy valóban el tudjuk kezdeni szeptember elsején a tanítást – jegyezte meg Tirjákné Prisztavok Ágnes, az iskola igazgatója.

 

 

A TOP-6.5.1-15-BC1-2016-00002 "Energetikai korszerűsítés a Békéscsaba Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában" beruházásnak köszönhetően mostantól a Jankay iskolában is XXI. századi környezetben tudják oktatni a diákokat.

További programok »

Fejlesztéspolitika

Dobozon az uniós programnak köszönhetően 45-en visszatérhettek a munkavilágába

Doboz még 2017-ben nyújtott be pályázatokat olyan programokra, amelyeknek célja a szegregáció felszámolása. A településen az elmúlt években sikeresen lezajlott az Emberi Erőforrások Fejlesztési Operatív Program, amelyben olyanok vállalhattak munkát, akik korábban elvesztették az állásukat vagy pedig nem tudtak elhelyezkedni képzés hiányában.
2021. július 24. 07:01
FEL