Megújult a Jankay iskola, XXI. századi körülmények között tanulhatnak a diákok

2018. május 30. 16:21 | behir

A téli tanítási órákat sokszor kabátban kellett átvészelniük a Jankays diákoknak. Az idén 60 éves intézmény jócskán rászorult a felújításra, amit idő előtt be is fejezett a kivitelező. Új kazánokkal, nyílászárókkal, kiváló szigeteléssel és még napkollektorokkal is felszerelték az iskolát.

 

 

A békéscsabai Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolának folyamatosan fennálló fűtési gondjai voltak. Az energetikai fejlesztéssel most már mindez a múlté. A beruházás során megtörtént a fűtéskorszerűsítés, új a kazán, újak a radiátorok, kicserélték a nyílászárókat, megújult a külső burkolat, napkollektorokat kapott az intézmény – ahol ökoiskolaként egyébként is igen fontosnak tartják a környezettudatos szemléletet – és odafigyeltek az akadálymentesítésre is.

Mit azt dr. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. cégvezetője elmondta, az önkormányzat uniós forrásból pályázott a Terület és Településfejlesztési Operatív Programban négy iskola felújítására, közel 680 millió forint értékben. Ebből az egyik a Jankay iskola, ahol 160 millió forintot fordíthattak a fejlesztésre.

 

Dr. Sódar Anita, Herczeg Tamás, Szarvas Péter és Tirjákné Prisztavok Ágnes

 

– Kilencvenhat darab nyílászáró cseréje történt meg. Több mint nyolcszázötven négyzetméteren homlokzati hőszigetelést hajtottunk végre, több mint 650 négyzetméteren pedig a tetőfödémet szigeteltük – avatott be a részletekbe dr. Sódar Anita.

 

Tirjákné Prisztavok Ágnes: Az a csoda, ami létrejött, önmagáért beszél

 

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő szerint az iskolában folyó tanító-nevelő munkának komoly mércéje, hogy a békéscsabai lakosság körében a Jankay az egyik legkedveltebb iskola. Beszélt arról is, hogy a közelmúltban a jelenben, illetve a közlejövőben számos nagyszabású fejlesztési program zajlott és zajlik Békéscsabán részben a Terület és Településfejlesztési Operatív Program, részben a Modern Városok Program keretei között.

– Egy-két évvel ezelőtt, amikor télen mínusz 10-15 fok volt, az iskolában 16-18 fokig ment le a hőmérő higanyszála. Szinte képtelenség volt felfűteni. Mostantól ez nem lesz gond. Fontos, hogy télen is megfelelő hőmérséklet legyen, felújított infrastruktúra fogadja a gyerekeket, pedagógusokat, de mégis az a legfontosabb, hogy a családok a gyermekeiket nyugodtan engedjék el ide nap mint nap – fogalmazott Szarvas Péter polgármester.

Az intézmény idén 60 éves – mondta el az igazgatónő –, ami nagyon hosszú idő egy napi használatban lévő épület életében.

– Az a csoda, ami a beruházás során létrejött, önmagáért beszél. Nagyon-nagyon boldogok voltak a szülők is, hogy megújult a környezet. Köszönet a kivitelezőnek is, aki mindent megtett annak érdekében, hogy valóban el tudjuk kezdeni szeptember elsején a tanítást – jegyezte meg Tirjákné Prisztavok Ágnes, az iskola igazgatója.

 

 

A TOP-6.5.1-15-BC1-2016-00002 "Energetikai korszerűsítés a Békéscsaba Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában" beruházásnak köszönhetően mostantól a Jankay iskolában is XXI. századi környezetben tudják oktatni a diákokat.

További programok »

Önkormányzati hírek

Opauszki Zoltán: A megújuló energiák intenzívebb használata lehet a megoldás

Az energiapiacokon az utóbbi években drámai változások mentek végbe, az energiapiaci környezet kiszámíthatatlanná vált, az energia ára a többszörösére emelkedett. A földgáz- és villamos-energiaszámlák kifizetése jelentős terhet jelent, nem csak a családoknak, hanem az önkormányzatoknak, Békéscsabának is.
2022. szeptember 24. 12:30
FEL