Több mint félezren a Jankay színpadán

2022. május 27. 20:00 | Such Tamás

2008-ban, fennállásának 50. évfordulóján rendezte meg először a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola a Jankay a színpadon című produkciót. A rendezvény évről évre duzzad, péntek délután a Csabagyöngye hangversenytermében már 24 osztály 580 diákja lépett a világot jelentőre.

Tirjákné Prisztavok Ágnes a Jankay igazgatója köszöntőjében elmondta, a programot 14 éve minden esztendőben megrendezik, illetve eddig csak a pandémia tudta kétvállra fektetni. Ezzel szemben idén annál nagyobb elánnal készültek a gyerekek és a felkészítő pedagógusok.

(Ő például a 6/B-seket instruktálta, akik az iskolai terheléstől hetekkel ezelőtt „elhunytak”, ám a Jankay színpadán, Michael Jackson Thriller című opusára zombiként feltámadnak.)

Szarvas Péter, Tirjákné Prisztavok Ágnes és Herczeg Tamás – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Szarvas Péter, Tirjákné Prisztavok Ágnes és Herczeg Tamás – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

– Minden műfaj megjelenik: néptánc, szavalók, artisták, örömtánc, örömzene… de tömörítve úgy gondolom, mindez egy örömdélután mindenki számára – fűzte hozzá.

– A tehetséget sokféleképpen definiálhatjuk – fogalmazott Herczeg Tamás országgyűlési képviselő. – Egyrészt a tehetség isteni adomány, egy másik megközelítés pedig azt mondja, hogy bármi akadály is van, a tehetség mindig utat tör.

 

Galéria

 

Hozzátette, szerencsére az iskolában nem kell utat törni, ugyanis ezt az utat már évek óta építi a Jankay. Majd az igazgatónő örömgondolatait örömmel kiegészítette: örömtáncot, örömmesemondást, örömversmondást stb., azaz véleménye szerint nagyon sok szép színpadi produkciót csodálthatnak meg az érdeklődők.

– Az oktatási rendszernek nemcsak az a feladata, hogy oktasson, neveljen, hanem találja meg, fedezze fel a tehetségeket – fogalmazott Szarvas Péter nyitóbeszédében. Majd Békéscsaba polgármestere eképpen folytatta gondolatait: az intézmény találja meg a gyermekben azt a kiemelkedő oldalt, amelyet ápolva, gondozva még jobban felfejleszthet.

– A Jankay iskola élen jár a tehetségfelfedezésben és -gondozásban – fogalmazott a városvezető, aki maga egyébként az intézmény jogelődjébe, a 9-es iskolába járt.

 

Az esemény az "NTP-INNOV-21-0201" megnevezésű projekt részeként valósult meg.

További programok »

Gazdaság

Lassul az európai gázkészletek feltöltése

Az európai föld alatti tárolók (UGS) gázkészlete megközelítette a 60 százalékot június végére, de a feltöltés mértéke lassult az előző hónapokhoz képest - áll a 26 ország 70 földgáz-infrastruktúrát (gázvezeték, gáztározó és cseppfolyósföldgáz-terminál) üzemeltető vállalatát képviselő Európai Földgáz-infrastruktúra Szövetség (GIE) jelentésében
2022. július 3. 10:30
FEL