Időkapszula a jövő generációnak – ünnepel a 60 éves Jankay iskola

2018. március 15. 19:08 | Kugyelka-Zámbori Eszter

2018 a kerek évfordulók éve: 300 éve telepítették újra Békéscsabát, 100 éve város a település, és 60 éve alapították a Jankay iskolát, emellett az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóját is ebben az évben ünnepeljük – emelte ki Ugrai Gábor. A történelem tanár hozzátette: az intézmény fennállásának 60. évfordulójáról ünnepségsorozattal emlékeznek meg, melynek első állomása egy vetélkedő volt. A nemzeti ünnephez kapcsolódóan pedig egy időkapszulát is elhelyeztek az iskola udvarán.

Többek között Jankay Tibor híres festményeinek címeit kellett kitalálniuk azoknak a csapatoknak, akik a Jankay vetélkedőn indultak kedden. A megmérettetésen a fiataloknak egy puzzle-t kellett kirakniuk, majd egy 1958-as újságból kellett információkat szerezni az iskola alapításáról, de például arról is, hogy akkor mit játszottak a moziban. A verseny egyik főszervezője Ugrai Gábor volt, aki már 30 éve szorosan kötődik az intézményhez.

– Azt gondolom, hogy az iskola nagyon sokat tett értem ez alatt a nyolc év alatt. Sokat tanultam ebben az iskolában, sokat adott az iskola, például közösséget is, akkor még örsi foglalkozásokon, úttörőtáborokban vettünk részt. Most ezt próbálom visszaadni a gyerekeknek nemcsak a tanórákon, hanem különböző rendezvényeken is - hangsúlyozta Ugrai Gábor, a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola történelem tanára.

Az intézmény tantestülete szeretné a kerek évfordulóhoz kapcsolódó rendezvénysorozatot más iskolák diákjaival is megosztani, ezért szervezte meg a megmérettetést Békéscsaba általános iskolásainak.

Szerdán már az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékeztek az intézmény diákjai. A tanulók a rendhagyó ünnepségre olyan versekkel és dalokkal készültek, amelyek megmutatják, hogy a fiataloknak mit jelent a forradalom és a szabadságharc.  Emellett a tornász tagozatos fiatalok is készültek előadással. Ezt követően Szarvas Péter mondott ünnepi köszöntőt. Békéscsaba polgármestere beszédében kiemelte: a történelem azt mutatta meg, hogy a márciusi ifjaknak érdemes volt vállalkozni erre a nagy kalandra.

A nemzeti ünnephez kapcsolódóan a Jankay iskola tantestülete és diákjai egy időkapszulát töltöttek meg emlékekkel. A kapszulába többek között a napi aktuális sajtótermékek mellett, belekerültek játékok és egy pendrive is az iskolafilmmel.

– Mivel nem biztos, hogy 60 év múlva lesznek olyan számítógépek, amelyekkel a pendrive adatait meg tudják nézni, ezért kézzelfogható tárgyakat is tettünk a kapszulába. A képeket igyekeztünk úgy elzárni, hogy 60 év múlva még élvezhető legyen. Emellett üzeneteket is küldtek a gyerekek a jövő nemzedékének. Az is nagyon érdekes például, hogy a gyerekek javaslatára beraktuk a menzai heti étrendet is az időkapszulába. Ahogy a rendezvényen elhangzott: egy kicsikét más világ volt 60 évvel ezelőtt, valószínűleg a jövő generációja is érdeklődve, kicsit furcsán néz majd ezekre az emlékekre - mondta el Tirjákné Prisztavok Ágnes, az iskola igazgatója.

Az időkapszulát az iskola igazgatója és az intézmény egykori diákja Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere helyezte el.

 

 

 

További programok »

Itthon

Balázsék a Korzó térről ébresztették Békéscsabát

Az egyik kereskedelmi rádió nagyágyúi szeptember utolsó hétfőjét a békési megyeszékhelyen indították. A tiszteletbeli békéscsabai nevű Sebestyén Balázs, a tiszteletbeli békéscsabai, ám újkígyósi III. Rákóczi Feri és a tiszteletre méltó harmadik úr, azaz Vadon Jani ismét nagyot ment.
2021. szeptember 27. 19:04
FEL