Emlékfal hozza közelebb a történelmet a Jankay iskolában

2017. február 27. 10:24 | Mikóczy Erika

A kommunista diktatúrák áldozatai előtt tisztelegve emlékfalat avattak hétfőn délelőtt Békéscsabán, a Jankay iskolában. A falon fotók láthatók a megyeszékhely emlékhelyeiről, amelyeket a tanulók rendhagyó órák keretében fel is keresnek majd.

Ez a hétfő rendhagyó módon indult a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában. A Thurzó utcai épületben emlékfalat avattak, ahová a békéscsabai emlékhelyek bekeretezett fotóit tették ki.

Mint azt Tirjákné Prisztavok Ágnestől, a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola intézményvezetőjétől megtudtuk, múlt évben pályáztak Békéscsaba önkormányzatának arra felhívására, amely ’56-os kiállítások rendezéséről szólt. A kézzelfogható, csabai történelem fotóiból tárlat nyílt, amelyből a város és a tankerület támogatásával lett emlékfal.

Az iskola történelemtanára, Ugrai Gábor – aki folyamatosan arra törekszik, hogy a tanulókhoz a helyi történelmet is közelebb hozza – egy kollégájával körbejárta a békéscsabai emlékhelyeket.  

– Nagy Baksával elmentünk azokra a békéscsabai emlékhelyekre, amelyek ’56-ra és a kommunizmus áldozataira emlékeztetnek bennünket. Ezekről fotók készültek, és kiállítás nyílt iskolánk alsó folyosóján. Ezután továbbgondoltuk a történetet. Mivel fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek ismerjék ne csak az ország, hanem a város történelmét is, nem akartuk, hogy a szekrény mélyére kerüljenek ezek a képek. Most egy olyan emlékfalat, állandó kiállítást nyitottunk a képekből, amely folyamatosan bővíthető, és amelynek segítségével a gyerekekhez közelebb kerül a helyi történelem – mondta Ugrai Gábor.

Szarvas Péter polgármester egykori iskolájában most arról beszélt, az 1956-os forradalomban megmutatták a magyarok és Kelet-Európa más országaiban élők, hogy megelégelték az elnyomó hatalmat. Összefogtak és fellázadtak a szovjet és a kommunista dikatatúrák ellen.

– Békéscsabán is voltak hősök abban az időszakban, és nagyon sok csabai lett áldozata az ’56-os forradalmi eseményeknek. Rájuk emlékezünk, de fontos a fal amiatt is, hogy a mai fiataloknak egy olyan rendszerről beszéljen, amelyet ők személyesen nem éltek át. Ha csak elindítjuk a gondolkodást a diákokban, hogy olvassanak a kor után, nézzenek meg egy filmet, ami arról a korról szól, akkor közelebb jutunk ahhoz, hogy mindenkiben kialakuljon az az érzés: soha többet ilyen rendszert nem kívánunk – jelentette ki Szarvas Péter.

A polgármester megjegyezte azt is: öröm, hogy a kor tanújaként Fekete Pál, városunk díszpolgára még köztünk van, és számos alkalommal mondja el emlékeit, gondolatait az akkori eseményekről.  

Az emlékfal átadásán megtudtuk azt is, hogy a Jankay iskola tanulói nemcsak a könyvekből és a kiállítás képeiből tanulhatnak. Rendhagyó órák keretében felkeresik az emlékhelyeket, és az egyes helyszíneken is beszélnek arról, mi és hogyan történt évtizedekkel ezelőtt, Békéscsabán.

FEL