Kitüntetések és hangverseny: Ünnepi gálaesttel zárult a magyar kultúra hete

2019. január 26. 21:08 | Kovács Andrea

Egy teljes héten át a kultúrát ünnepelte Békéscsaba városa. A magyar kultúra napjához kapcsolódó programsorozat zárásaként gálaestet is tartottak, ahol átadták a Békéscsaba kultúrájáért díjakat. Az elismerést ezúttal Tóth Péter zongoraművésznek és a Békéstáji Művészeti Társaságnak ítélték oda.

 

 

Habár a magyar kultúra napja január 22-én van, a békési megyeszékhelyen már hagyománynak számít, hogy nem csak egyetlen napot, hanem egy teljes hetet szentelnek a jeles alkalomnak. A szervezők idén is kiállításmegnyitókkal, előadásokkal és koncertekkel készültek, a programsorozatot végül gálaest zárta január 26-án este.

Köszöntőjében Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere kiemelte: őseink kultúrája olyasvalami, ami teljesen átszövi életünket, még akkor is, ha erről viszonylag ritkán is veszünk tudomást.  A magyar kultúra napjára szervezett ünnepi est jó alkalmat kínál arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, a nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket - tette hozzá a városvezető

A gálaesten adták át a Békéscsaba kultúrájáért elismerést, melynek odaítéléséről a helyi közgyűlés döntött. A kitüntetésben azok részesülhetnek, akik kimagasló teljesítményt nyújtanak alkotó- és előadóművészként vagy közösségként, valamint azok, akik Békéscsaba kultúrájáért, hazai, illetve nemzetközi elismertségéért maradandót alkottak, a városban hosszabb időn át kiemelkedő művészeti és közművelődési tevékenységet végeztek.

 

Tóth Péter zongoraművész édesanyja Tóth Istvánné vette át a kitüntetést   Fotó: Tóth Áron

 

A díjat idén a jelenleg az Egyesült Államokban élő Tóth Péter zongoraművész kapta, aki habár nem tudott megjelenni a gálaesten, interneten keresztül, videóhívás segítségével mondott köszönetet az elismerésért.  Ahogyan fogalmazott: minden sikere mögött ott vannak volt tanárai, családtagjai, barátai és nem utolsó sorban a békéscsabai közönség, akiknek szeretetét, tiszteletét minden egyes itthoni koncertje alkalmával megtapasztalja. A hála szavai mellett hangsúlyozta: igyekszik a jövőben is mindent megtenni azért, hogy Békéscsaba hírét messzire vigye a  világban és méltó legyen a kapott elismerésre.  A kitüntetést édesanyja vette át nevében.  Tóth Istvánné megköszönve a díjat arról beszélt, hogy nagyon büszke erre az elismerésre és hálás azért, hogy fia főleg a pályája kezdetén nagyon sok támogatást kapott, illetve a város segítségével jutott el több külföldi versenyre is.

Gnandt János és Lonovics László vette át a Békéstáji Művészeti társaság kitüntetését. Fotó: Tóth Áron

 

A másik elismerést a Békéstáji Művészeti Társaságnak ítélték oda, a díjat a kollektívát képviselve Gnandt János elnök és Lonovics László tiszteletbeli elnök vették át. Gnandt János úgy fogalmazott: az, hogy társaságuk idén 28 éves lesz, komoly érték, Békéscsaba kulturális életében és a tagok munkásságában is. A díj meglepetésszerűen érte őket és mint mondta, köszönettel tartoznak mindenkinek, de véleménye szerint az elismerés egyben további munkára is kötelezi őket. Hozzáfűzte, hogy szeretnének a jövőben is aktív szerepet vállalni Békéscsaba kulturális életében, s már készülnek a nyári, 15. nemzetközi művésztelepre.

Az elismerések átadása után az érdeklődők Gál Tamás érdemes művész, Liszt-díjas karmester vezényletével a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar és a Muzsikás Együttes ünnepi hangversenyét hallhatták, melyben felcsendültek részletek Kodály Zoltán és Bartók Béla műveiből, gyűjtéseiből.

További programok »

Kultúra

Felállították a Watteraui kaput a Gabonamúzeumban

Újabb munkaszakaszába érkezett a Békéscsabán zajló nemzetközi fafaragó tábor.  A Békés Megyei Népművészeti Egyesület alkotó táborában ezen a héten egy Watteraui kaput újítottak fel, amelyet az alkotók csütörtökön a Gabonamúzeumban lévő kapusoron helyeztek el.
2024. július 19. 18:09
FEL