Kukola Mihály: Még elérhetőek a támogatott vállalkozói hitelek

2021. április 14. 06:24 | Tóth Bianka

A koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségekre reagálva többféle kedvezményes hitelkonstrukciót kínálnak a bankok a vállalkozásoknak. Szakértők szerint több olyan cél is van, melyre az NHP Hajrá és a Széchenyi hitel egyaránt megoldást jelenthet, ezért érdemes lehet összehasonlítani a kölcsönöket.

Rengeteg vállalkozást érintett nehezen a koronavírus világjárvány. Sokaknak hónapokra kellett bezárniuk, vagy korlátozniuk kellett tevékenységüket.

Több bank kínál segítséget ebben az időben, emellett pedig államilag támogatott hitelkonstrukciók is elérhetőek. Fontos azonban tudni, hogy ezek között jelentős eltérések lehetnek.

A Bankmonitor Partner Kft. területi vezetője szerint leginkább keresettek a Kavosz Széchenyi Kártya-krízis konstrukciói és az NHP Hajrá hitelprogramja. Kukola Mihály a 7.Tv Aktuális című magazinjában elmondta: míg előbbinél találjuk meg a legolcsóbb konstrukciót, utóbbit tekintve több hitelcélnál is magasabb lehet az elérhető hitelösszeg.

A Széchenyi Kártya Program jelenleg hat fő problémára adhat megoldást:

– Folyószámlahitel PLUSZ a napi működési költségekre, évi fix 0,1%-os kamattal;

– Munkahelymegtartó Hitel a munkahelyek megőrzésére, évi fix 0,1%-os kamattal;

–  Likviditási Hitel a vállalkozás működtetéséhez szükséges forgóeszköz beszerzésekre, évi fix 0,2%-os kamattal;

–  Beruházási Hitel PLUSZ a beruházások finanszírozására, évi fix 0,5%-os kamattal;

–  Turisztikai Kártya kifejezetten a turisztikai ágazatban tevékenykedő cégek működésének fenntartására, 0% kamattal;

– Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Plusz az agrár vállalkozások fejlesztési, beruházási elképzelései megvalósulásának segítésére, évi fix 0,5%-os kamattal. (Forrás: bankmonitor.hu)

Kukola Mihály kiemelte, hogy a hitel ügyintézése során egyéb költségek is felmerülhetnek.

Vannak úgynevezett harmadik feles díjak, ezeknek a költségeivel mindenképpen terveznünk kell. Ez például a közjegyzői díj, az értékbecslés díja, a garancia-intézményeknek fizetendő kezesség-vállalási díj, a földhivatali díjak, fedezet módosítási díj, illetve például a biztosítási díj is.

A Széchenyi Kártya Program Kríziskonstrukciói az év végéig érhetőek el, amelyek esetében 4 és 6 hét közötti átfutási idővel számolhatunk, amennyiben nem szükséges hiánypótlás. Az NHP Hajrá kölcsön programban 3000 milliárd forint keretösszegig, illetve kimerüléséig köthetőek szerződések, a hiánytalanul benyújtott hitelkérelmet pedig 10 munkanapon belül elbírálják.

További programok »

FEL