A gazdaság újra indításával is foglalkoztak a békéscsabai fórumon

2021. május 21. 11:52 | Sipos Gábor

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a területi kamara közreműködésével György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára járt Békéscsabán péntek délelőtt.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezésére a minisztérium átfogó szakmai eseménysorozatot hozott létre 2019-ben. A pénteki találkozó a harmadik volt az előremutató kezdeményezésben. Az első alkalom az igények felmérésével, a második esemény az elképzelések bemutatásával és finomhangolásával telt. A harmadik alkalom már a gazdaság újraindítását elősegítő programok előterjesztésével foglalkozott a Békés Megyei Kormányhivatal Beliczey termében megrendezett eseményen.

György László államtitkár az konzultáció előtt kifejtette, hogy nagyon fontos a számára és a minisztériumnak ez a fórum, hisz az elmúlt két évben olyan, a gazdaságot, a vállalkozásokat támogató és fejlesztő lehetőségeket igyekeztek megteremteni, amelyek elősegítették a kis- és középvállalkozásokat, illetve magát a gazdaságot is.

– Reményeink szerint ezek a lehetőségek a vállalkozóknak is megfelelnek, annak érdekében, hogy tartósan tudjanak működni, versenyképesek legyenek és meg tudják előzni a nemzetközi vetélytársaikat, mert ez kell ahhoz, hogy munkát tudjanak adni a magyar embereknek és ezeknek a dolgozóknak a bérei növekedhessenek azoknál a vállalkozásoknál, amelyek befektetnek a versenyképességükbe, új beruházásokat valósítanak meg és a jövő technológiáiba fektetnek – hangsúlyozta a gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.

Az előadás egyik fontos eleme, a VALI, azaz a személyre szabott vállalkozói információs rendszer bemutatása volt. A minisztérium szeretné azt a célt megvalósítani, hogy másfél év alatt annyi vállalkozást érjen el, mint amennyit a fejlesztéspolitika az elmúlt 15 évben. A VALI internetes felületén minden vállalkozó személyre szabottan találja meg a pályázati lehetőségeket. A tervek szerint mintegy 20 ezer vállalkozás juthat plusz forrásokhoz a vállalkozásuk fejlesztésére a következő időszakban.

– Újdonság, hogy megerősödött egy vállalkozói információs portál. Ez nem csak egy szokványos portál, hanem itt az, aki regisztrál, a saját adatait töltheti le, közvetlenül, hamarabb juthat azokhoz a pályázati dokumentumokhoz, amelyek sikeressé teheti a pályázatukat. Többek között ezért van nagy jelentősége a mai fórumnak is – nyilatkozta Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A nyitott fórumon a pandémiás szabályoknak megfelelően korlátozott számban vehettek részt az érdeklődők. Közel 30 vállalkozó figyelte az államtitkár gazdasági előrejelzéseit és vett részt az előadást követő kötetlen beszélgetésen.

További programok »

Gazdaság

Jövőbeni fejlesztések Mezőberényben

Mezőberény önkormányzata sikerrel pályázott a Terület és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, „Élhető települések” elnevezésű pályázati felhívásra, és több mint 340 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesül az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból.
2023. március 21. 18:21
FEL