Dr. György László: Nőttek a megtakarítások és sikeres volt járványügyi védekezés

2020. július 1. 13:47 | Hidvégi Dávid

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az Innovációs és Technológiai Minisztérium együttműködésével – a területi kamarák bevonásával – országos KKV Konzultációt szervezett, amelynek szakmai témája Békéscsabán is a 2021-27-es uniós gazdaságfejlesztési források tervezése volt, illetve a járvány gazdasági hatásainak megvitatása.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta, hogy elsőként a gazdaság helyreállítása van napirenden, ugyanis hatalmas krízist élt meg az ország a koronavírus miatt. Ugyanakkor a kormány jelentős erőt mozgósított annak érdekében, hogy mérsékelje a gazdaság veszteségeit – fogalmazott Dr. Orosz Tivadar, aki azt is hozzátette: Békés megye gazdasági fellendítéséhez és felzárkóztatásához arra is szükség van, hogy a következő európai uniós ciklusban minél több forrás érkezzen a megyébe. Cél a sikeres és versenyképes gazdaság.

 

 

– Úgy látom, hogy erős a kormányzati szándék ahhoz, hogy a régió gazdaságát jelentősen fejlessze. Például Romániával szomszédok vagyunk, a jövőben a határon átnyúló kapcsolatoknak is kiemelt szerepe lesz, fontos, hogy ezt is erősítsük. Nagyon sok indokunk van arra, hogy miért kell jelentős fejlesztéseket véghez vinni Békésben. A megközelítési lehetőségeink is sokat javultak, illetve javulnak majd a jövőben – fogalmazott az elnök, megemlítve az útfejlesztések fontosságát. Hozzátette: segíteni kell a térség tőke vonzó képességét is.

 

Nőtt a családok megtakarítása

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára arról beszélt, hogy jelenleg nem egy strukturális, hanem sokkal inkább bizalmi válság van jelen a világban, ezért mindenki sokkal óvatosabb, mint korábban. Dr. György László elmondta: a megtakarítási ráta soha nem látott mértékkel nőtt. Példaként említette, hogy az Amerikai Egyesült Államokban ez a ráta korábban évekig 7-8 százalék körül mozgott, majd a vírus berobbanásakor hirtelen felugrott 33 százalékra. Május végén az USA-ban 23 százalék közelében mozgott a személyes megtakarítási ráta.

– Ez két ok miatt következett be. Az egyik az, hogy az emberek óvatosabbak, kivárnak, mert bizalmi válság van, hiszen nem tudják, hogy mi lesz a munkahelyeikkel és az életükkel. A másik pedig az, hogy nem is tudták a megtakarításukat elkölteni. Van egy része a társadalomnak, akinek a vírus alatt nem változott a helyzete, a bére és a lehetősége. Ez a réteg arra vár, hogy elkölthesse a pénzét, míg a másik arra, hogy visszatérjen az élete a normál kerékvágásba – mondta az államtitkár. Hozzátette: a magyarországi családok megtakarítása is magasabb, mint valaha.

 

 

Sikeres egészségügyi védekezés

Az államtitkár hangsúlyozta: Magyarország egészségügyi védekezése sikeres volt, amelyre nemzetközi statisztikák állnak rendelkezésre. Aláhúzta: sorba állították az országokat olyan tekintetben, hogy milyen eredményesen védekeztek. Ebből az derült ki, hogy hazánk a világon a tizennyolcadik, Európában a negyedik, Kelet-Közép-Európában pedig az első.

– Ez azért nagyon fontos, mert a spanyolnátha idején – ami lényegesen veszélyesebb volt, mint a koronavírus – az Amerikai Egyesült Államokban azoknak az államoknak, amelyeknek sikeres volt a védekezése, háromszorosa volt a gazdasági növekedése a sikertelen védekezőkkel szemben. Most feltételezhetően nem lesznek ilyen aránytalanságok, de azért látszik, hogy a bizalom ott tér vissza, ahol az egészségügyi védekezés sikeres – mondta Dr. György László.

A konzultáción számtalan vállalkozás jelent meg, akik észrevételeit és ötleteit meghallgatta és megvitatta az államtitkár.

 

Galéria

További programok »

Gazdaság

A munkavállalók egészsége kiemelten fontos a cégeknek

Napokban döntenek a cégek a jövő évi juttatásokról. Cikkünkben azt feltételezzük, hogy jelenleg a munkavállalók egészsége kiemelten fontos egy cég számára. Nehéz helyzetüket segítve összeszedtünk pár gondolatot arról, miként lehet egy új egészségügyi juttatást beilleszteni a juttatások közé és erre honnan lehet forrásokat előteremteni. Akiknek már van valamilyen egészségprogramja, az megtudhatja, hogy miért emelkednek az árak ilyen jelentősen.
19:29
FEL