Bemutatták az Országos Vállalkozói Mentorprogramot Békéscsabán

2019. szeptember 12. 13:05 | behir

A kezdeményezés célja, hogy nagyvállalatok és mentorok segítségével növeljék a kis- és középvállalkozások működésének hatékonyságát. A projekt résztvevői a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány.

Közel 650 ezer kis-és középvállalkozás működik az országban – emelte ki a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Orosz Tivadar hozzátette: Magyarországon a foglalkoztatottak 63 százaléka ezeknél a kisvállalkozásoknál dolgozik, azonban a versenyképesség oldaláról működésük hatékonysága jelentősen elmarad a nagyobb vagy a multinacionális cégektől. Megjegyezte, hogy ezeknél a cégeknél kevésbé van jelen az innováció és a külgazdasági orientáció sem jelentős.

Az elnök hangsúlyozta: a mentorprogram célja, hogy a tapasztalt nagyvállalatok, mentorok segítségével változtassanak ezen a helyzeten. A Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója kiemelte, hogy a kis-és közepes vállalkozások adják a gazdaság gerincét.

Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója arról beszélt, hogy a kisvállalkozásoknál foglalkoztatottak száma, illetve az általuk előállított érték rendkívül széleskörű és fontos. Ugyanilyen fontosnak nevezte a nagyvállalkozások mentorprogramban vállalt feladatát, illetve azt, hogy a mikro- kis és közepes vállalkozások sikeressé válljanak, hiszen megfogalmazása szerint ebben az esetben mindenki nyerhet.

A fórumon végül Székely Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakmai vezető helyettese mutatta be az Országos Vállalkozói Mentorprogram részleteit.

FEL