Évekre eldőlhet a kis- és középvállalkozói szektor sorsa

2019. április 26. 14:49 | behir

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) együttműködésével – a területi iparkamarák bevonásával – országos fórumsorozatot szervez, amelynek témája a szaktárca gondozásában jelenleg még kidolgozás alatt lévő KKV-Stratégia.

A Békés megyei rendezvényt április 25-én tartották Békéscsabán, a megyei iparkamara székházában, ahol Szepesi Balázs gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár egyeztetett a Békés megyei vállalkozókkal. A résztvevők aktívan vettek részt a kerekasztal-beszélgetésen, konkrétumok hangzottak el mind a tapasztalatok, a nehézségek, mind a javaslatok terén – írja közleményében a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BMKIK).

Mint elhangzott, a kis- és középvállalkozásokat tömörítő KKV-szektor  jelentős réteg a gazdaságban,  kreatív és elkötelezett, de csekély érdekérvényesítő képességgel bír. Éppen ezért üdvözölték képviselői azt a szándékot, hogy a kormányzat stratégiai jelentőséget tulajdonít a szektornak.

A rendezvényen Szabó Géza, a BMKIK alelnöke úgy fogalmazott, hosszú évtizedek után elkészülhet egy olyan stratégiai anyag, amely a gyakorlatban is megérinti ezt a gazdasági réteget. Mindez azért is fontos, mert véleménye szerint a gazdaságfejlődésnek abba a szakaszába értünk, amikor minden megváltozik.

– Új helyzet alakult ki: bekövetkezett, bekövetkezik az új ipari forradalom a digitalizáció, az innovációk képében; a munkaerőpiac pálfordulatot vett; hamarosan generációváltás is lesz. Mindezekre a kkv-ék nincsenek felkészülve, felkészítve. Ezekben a kérdésekben segíthet az tervezett kormányzati stratégia – fogalmazott az alelnök.

Szepesi Balázs – aki a kormány 2030-ig szóló kkv-stratégiáját kidolgozó csapat vezetője is – úgy fogalmazott, hogy a cél egy olyan együttműködés kiépítése a vállalkozói szektorral, amely a sok, egyenkénti, halk hangot összeállítja egy erősebbé.

Kitért arra is, hogy a kkv-szektor gazdasági átalakuláson megy keresztül és több kihívással is szembesül: szintén a munkaerőhiányt, a generációváltást és digitalizációt emelte ki. Ezért célkitűzésként említette egy olyan üzleti környezet megteremtését, amely a sokszínű vállalkozói világ minden tagjának lehetőséget ad a stabil továbblépésre, valamint arra, hogy a kiemelkedő növekedési potenciállal rendelkező cégek valóban élhessenek ezzel a potenciállal.

További programok »

Gazdaság

Megszűnik az EVA - jövő héttől tájékoztatják az érintetteket

Harmadával csökken 2022-ig az adók száma, jövőre négy adófajtával lesz kevesebb, egyebek között megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) is. A Pénzügyminisztérium mintegy 17 ezer érintett vállalkozásnak segít a lehető legkedvezőbb adózási mód kiválasztásában, az evások tájékoztatása a jövő héten indul - tájékoztatta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az MTI-t.
12:28
FEL