A szakképzés modernizációjának lehetőségeit mutatták be Békéscsabán

2018. november 12. 17:11 | Gyemendi Réka

Szakképzési konferenciát rendezett a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara hétfőn Békéscsabán, a Phaedra rendezvényközpontban. A Szakképzés 4.0 című esemény célja az volt, hogy népszerűsítsék a szakmákat és bemutassák, hogyan lehet modernizálni a szakképzési rendszert.

 

 

A konferencián több előadást hallgathattak az érdeklődők. Szó esett a szakképzési helyzetképről, valamint bemutatták a startupok létrehozását is. Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szakmai főigazgató-helyettese az ágazatokkal kapcsolatos innovációkról beszélt. 

– Az a cél, hogy helyi szinten is megtalálja mindenki azokat a lehetőségeket, amelyek a munkaerőpiac számára szükségesek. Fontos, hogy a képzések által felkészítsük az embereket arra, hogy megállják a helyüket a munka világában – fogalmazott.

Dr. Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kiemelte: Magyarország miniszterelnöke a Szakmák Európa-Bajnokságán arról beszélt, hogy országunk gazdasági versenyhátrányban van. Az elnök véleménye szerint ezt a lemaradást csak a szakképzés modernizációjával lehet csökkenteni.

– Nagyon fontos a modern szakképzési rendszer, ahol az innovációnak, az informatikának, a digitalizációnak és a robotikának is jelentősége van. Ezeket az ismereteket szeretnénk beépíteni a tananyagba és biztosítani ennek a feltételeit: a megfelelő szakoktatókat, valamint az erre alkalmas gyakorlati képzőhelyeket – emelte ki. Hozzátette: a jövő nemzedék záloga, hogy a fiatalok milyen szakismereteket szereznek. Az innovatív tudásra pedig a hagyományos szakmákban is szükség van.

Dr. Orosz Tivadar arról is beszélt: a pályaorientációs tájékoztatások erősítésének köszönhetően egyre több ismerethez jutnak a leendő szakmunkás tanulók. Ezt az is bizonyítja, hogy jelenleg háromszor annyi gyakorlati képzőhely van, mint korábban.

 

További programok »

FEL