A szakma reménységei – Ösztöndíjat adott át az iparkamara

2020. június 18. 17:54 | Hidvégi Dávid

Eredményesen tanulnak és versenyeznek, egy szóval a szakma reménységei: a megyei iparkamara őket segíti, illetve azokat, akik hátrányos helyzetűek ám kiváló a tanulmányi eredményük. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának a hosszútávú célja, hogy a vállalkozók segítségével támogassák azokat a tehetséges tanulókat, akik a szakmájukban helyezkednének el. A jótékonysági bálon 850 ezer forint gyúlt össze februárban, ezt osztották szét húsz tanuló között.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kiemelte, hogy a jövőben szeretnék, ha a vállalkozók által befizetett összegekből minden évben támogatnák a gyermekeket. Az esemény egyfajta kényszermegoldás, mert az évzáró rendezvényeken szerették volna átadni a támogatást, de a koronavírus közbeszólt, ezért találták ki a „Szakma reménységei” című rendezvényt. A pályázatokat a kamara szakképzési bizottsága hirdeti ki, a versenyeket a szakképzési osztály kezeli mondta Dr. Orosz Tivadar.

– Többen választották a továbbtanulási jelentkezésük során a szakiskolákat. A középiskolások kétharmada középfokú szakiskolába jelentkezett, igaz ennek nagy része technikum, amely rendszer szeptember elsején indul. Ez nagyon jó irányba megy, mert más színvonalat képvisel majd. Úgy látom a következő kerettanterv is jól alakul, megfelelő arányú az idő a szakma és a gyakorlati oktatásra – fogalmazott.

A IV. Iparkamarai Bálon tett vállalkozói felajánlásokat adták át. A bálon összesen 850 ezer forint gyűlt össze, igaz az átadott pénz adóköteles volt, így a közterheket az iparkamara befizette, így a fiatalok már a nettó összeget kapták meg. A támogatást húsz szakképzésben részt vevő fiatal kapta meg. Egyrészt az iskolák által javasolt rászoruló, de tehetséges, jól teljesítő diákok (13 fő), másrészt az országos versenyeken jól teljesítők (7 fő). Utóbbi megmérettetés a vírus miatt félbeszakadt, pedig a Békés megyei tanulók mindig a dobogón szoktak végezni. Az átadón a szakképzési osztályvezető hangsúlyozta, hogy a diákok csak három, négy nappal ezelőtt értesültek arról, hogy támogatásban részesülnek.

–A diákok többsége csodálkozva ült itt, hiszen nem tudtak erről a támogatásról és nem is pályáztak erre a támogatásra, hanem jelölték őket. Az, hogy ma itt lehettek a cégeinknek köszönhető, hiszen nemes felajánlás gyűlt össze általok – emelte ki Mészárosné Szabó Anna.

Az országos versenyen elért eredményeiért Braun Krisztián Attila (alternatív gépjárműhajtási technikus), Pikó Hajnalka (cukrász), Gulyás Raul Martin (eladó), Takács Alex (épületgépész technikus), Bagó Tamás (magasépítő technikus), Kovács Vivien (vendéglátásszervező) kapott juttatást. Tanulmányi eredményei és szociális alapon Csáki Dániel Ronaldó (kőműves), Papp Diána (vendéglátásszervező), Sevinc Erika (vendéglátás szervező), Kovács Viktória (vendéglátásszervező), Rácz Dorina Virág (női szabó), Nagy Beáta Kármen (eladó), Barta Máté (ipari gépész), Borgulya Gábor Mihály (mezőgazdasági gépész), Nagy Richárd (vendéglátás szervező), Klimó Liliána (női szabó), Kiss Viktória (eladó), Mohácsi Dorottya Petra (eladó), Mezei Natali (egészségügy szakmacsoport).

 

Galéria

További programok »

FEL