Hétfőn kezdődnek a szakmai írásbeli és gyakorlati vizsgák

2021. május 5. 19:09 | Vári Bianka

Idén május 10-étől június 15-éig tartanak a szakmai interaktív és gyakorlati vizsgák, szóbeli pedig nem lesz. A vizsgákat a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezi, és az Innovációs és Technológiai Minisztérium finanszírozza.

A reggeli napos idő ideális a fényképezéshez – tartja Győri-Szabó Eliza, aki a fotográfus vizsgájára készül.  Elmondása szerint az utóbbi hónapok online oktatási rendszere nagyon megnehezítette a tanulást, ugyanakkor a tanárok mindent megtettek, hogy segítsék a felkészülést.

– Nagyon pozitívan tudok az iskoláról és a tanárainkról nyilatkozni, bármiben segítenek. Viszont csak az internet segítségével tartjuk a kapcsolatot, így azért kicsit várni kell, hogy a kérdéseinkre megkapjuk a választ.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója arról számolt be, hogy a diákoknak az erősebb pandémiás helyzetben is lehetőséget biztosítottak bizonyos feltételek mellett a személyes kapcsolattartásra. Mucsi Balázs hozzátette, hogy idén a szakmai elméletet írásban kérik számon, a gyakorlatot pedig kis csoportokban, az egészségügyi előírásoknak megfelelően tartják meg. A vizsgaremekek elkészítése nagy kihívást jelentett a végzősöknek.

– Vannak olyan szakmai vizsgák, ahol ezeket be kell mutatni, előre el kell készíteni, és a vizsga időpontjára elvinni. A vizsgaremekeket a diákok a legutolsó információm szerint rendben el tudták készíteni. A duális képzők segítségével van, aki ezt otthon készítette el, és vannak olyanok is, akik az iskolában, amikor korábban egy-egy alkalomra be lehetett jönni. 

A főigazgató hozzátette: a művészeti képzésben az év végi jegyeket számítják be vizsgajegyeknek, a szakmai vizsga pedig elmarad.

A szervezés szinte már rutinnak számít a tavalyi év után, hiszen ugyanazok a védelmi intézkedések lesznek jellemzők – fogalmazott a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője. Most is kötelező lesz a fertőtlenítő eszközök és a maszk használata; a másfél méteres távolságtartás; valamint egy teremben legfeljebb 10 fő tartózkodhat. Mészárosné Szabó Anna elmondta, hogy ha valaki nem tud elmenni a vizsgára, azt sem éri hátrány.

– Ha valaki betegség, vagy a pandémia miatt nem vesz részt a vizsgán, akkor a következő vizsga számít neki első vizsgaidőszaknak, tehát akkor nem javítani vagy pótolni megy, hanem először jelenik meg a vizsgán, és majd az utána a következő lesz – ha véletlenül nem sikerül – a pótló vizsgája. 

Az osztályvezető hozzátette, hogy ha valaki jövőre csúsztatja a vizsgáját, akkor augusztus 23-a és október 1-je között lesz lehetősége pótolni a gyakorlati idejét.

További programok »

Itthon

FEL