Szelektív hulladékgyűjtőket helyeznek ki hamarosan Békéscsaba közterületein

2021. november 18. 10:12 | Papp Ádám Sándor

Békéscsaba önkormányzata elkötelezett a klímavédelmet szolgáló intézkedések, a város zöldítése és a közterületek rendezettsége mellet. Éppen ezért a grémium 12 millió forintot különített el közterületi szelektív hulladékgyűjtők fejlesztésére.

A novemberi közgyűlésen elhangzott, hogy jelentős bevételi többletteljesítés volt a helyi adók vonatkozásában, ebből több feladatra tudtak előirányzatot biztosítani. Ilyen például a közterületi szelektív hulladékgyűjtő edényzet fejlesztése, amelyre 12 millió forintot különítettek el.

Szarvas Péter kiemelte: a város hulladékgazdálkodásában fontos lépés volt, hogy 3 éve bevezették a szelektív hulladékgyűjtést. A megyei jogú városok tekintetében ebben élen áll Békéscsaba, ugyanis a lakosok 95 százaléka él ezzel a lehetőséggel – húzta alá a polgármester. A közgyűlés döntött arról, hogy a közterületeken szelektív hulladékgyűjtő-fejlesztési programot indítanak. Az ötlet Szántó Zalán diákpolgármestertől, valamint Csányi Huba és Kovács Ákos diák-alpolgármesterektől származik.

– A Csabai Garabonciás Napokon a jelöltek többsége a környezettudatossággal kampányolt. Véleményünk szerint fontos a diákság számára is hangsúlyozni, hogy az élhetőbb és tisztább város érdekében mennyire fontos a szelektív hulladékgyűjtés. A zöld program érdekli a fiatalokat, a mi jövőnk és a gyerekeink jövője is ettől függ – emelte ki Szántó Zalán.

 

Látványtervek. Fotó: Balog Zsolt / 7.Tv

Látványtervek. Fotó: Balog Zsolt / 7.Tv

 

Nagy Ferenc alpolgármester arról tájékoztatott, hogy a köztéri szelektív hulladékgyűjtő edények bevezetése Békéscsabán fontos lépés lesz a környezet rendezettségét tekintve. Mint mondta, ez a gyakorlat Magyarországon kevésbé ismert, de külföldön már bevált.

– A városban több száz közterületi hulladékgyűjtőnk van, de ezekbe nem különválogatva kerül a szemét, így csak a válogatóban különítik el. A program részeként több rekeszes gyűjtőt szeretnénk kihelyezni, ezzel is arra ösztönözve a lakosságot, hogy a szemetet a megfelelő zsákba tegyék bele – emelte ki Nagy Ferenc.

Az alpolgármester hozzátette: a rendelkezésre álló összegből 15-20 ilyen gyűjtőt szerezhetnek be. A tervek szerint a forgalmasabb utcákban, boltoknál, gyorséttermeknél helyezik majd el ezeket az edényeket. A hivatal munkatársai először felmérik a helyszíneket, így várhatóan jövőre telepíthetik majd a szelektív hulladékgyűjtőket.

További programok »

FEL