Közgyűlési hatáskörben 46 utca aszfaltozásáról döntött Békéscsaba polgármestere

2021. március 23. 16:56 | Papp Ádám Sándor

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere kedden délután ismertette a márciusban, közgyűlési hatáskörben meghozott polgármesteri döntéseket.

A városvezető először az aktuális járványügyi helyzetről beszélt. Mint mondta: két és fél hete léptek életbe a fokozott korlátozások. Ugyan békéscsabai járványügyi adatok nem állnak rendelkezésre, a Békés megyei számok alapján növekedés tapasztalható a fertőzött személye számát tekintve. Míg januárban és februárban napi 20-40 új fertőzést észleltek, az elmúlt 3-4 hétben ez a szám napi 100-ra növekedett a megyében.

Szarvas Péter arról is beszélt, hogy az önkormányzati óvodák ügyelete működik, körül-belül 15 százalékos kihasználtság a jellemző, 1500 gyermekből mintegy 220-230 jár. A bölcsődéknél ez az arány 50 százalékos. A szociális intézményekkel kapcsolatban elmondta: nincs koronavírussal fertőzött ellátott és dolgozó sem az önkormányzati intézményekben. Megköszönte a háziorvosok közreműködését, akik rendelési idejükön túl, szabadidejükben is kiveszik részüket a lakosság oltásából. Hangsúlyozta: az önkormányzat is segít, szükség szerint önkormányzati tulajdonú autókkal elviszik az idős személyeket az oltópontokra, amennyiben az szükséges, és időben jelzik. Továbbá irodai adminisztrációban segítenek a háziorvosok számára és felhívják az oltásra behívott személyeket, akiket útbaigazítanak (mikor, hova kell menniük és mit kell magukkal vinniük).

A polgármester aláhúzta: Fontos az oltakozási kedv erősítése Békéscsabán. Aki nem biztos az oltásokat illetően, tájékozódjon. Kiemelte, hogy a maszkviselés továbbra is kötelező, és kérte az időseket, hogy kerüljék a vásárlási csúcsidőt.

Szarvas Péter az aktualitásokat követően rátért a márciusi döntésekre. A város logója kapcsán elmondta: felhasználás esetén bejelentés-köteles, a város címerénak használata pedig engedély-köteles bármilyen termék feltüntetésén.

Beszélt arról, hogy idén is várják a fiatalok jelentkezését a Békéscsaba hazavár programra, amelyet 2015 óta, évente két alkalommal hirdetnek meg. Elmondta azt is, hogy az önkormányzat idén 6 civil szervezettel köt megállapodást, akiket összesen 6 millió forinttal támogatnak.

Megkezdődött az Építők útja kivitelezése, amelynek célja az ipari terület és a lakóövezet összekötése. 

– Mérföldkő Békéscsaba út-infrastruktúrájában az, hogy az Építők útja kivitelezése megkezdődött. A Kétegyházi utat köti össze a Csányi utcán keresztül Bánát utcával. Ez a beruházás a Csányi utcában útszélesítést és új aszfaltburkolatot, a Kétegyházi úttól pedig útépítést jelent. Közvilágítást és bizonyos szakaszokon kerékpárút- és járdaszakaszokat is építeni fogunk. Az Építők útja főként a Lencsési lakótelepen élőket segíti, akik sokkal könnyebben tudnak majd eljutni a vasút- és buszállomásra – ismertette a városvezető.

Hozzátette: a tervek szerint az Építők útja a Bánát, Corvin és a Tessedik utcát tehermentesítik majd. A beruházás 2022 első negyedévére elkészülhet.

Szarvas Péter elmondta, hogy az Ipari úton található ipari területekre nagy az érdeklődés, ezért nyilvános árverésre bocsátják azokat. A lépéssel a foglalkoztatottságot emelnék és az önkormányzat újabb bevételi forrásra tenne szert.

Tájékoztatott arról is, hogy a Békéscsabai Szakképzési Centrum 8 tagintézményéből 7-ben a beltéri világítás cseréjét hajtják végre, ez 7300 lámpatest cseréjét jelenti, 171 millió forint értékben. A fejlesztéshez az önkormányzat hozzájárulását adta.

Ismertette továbbá, hogy a Szlovák Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium az Országos Szlovák Önkormányzat tulajdonába kerül.

Kitért arra is, hogy az Életfa Idősek Otthona vezetését a következő öt évben Such Tamara, míg a Családsegítő és Gyermekjóléti Központot Varga Éva irányítja a következő öt esztendőben.

A polgármester végül kiemelte: 46 utca aszfaltozása kezdődhet meg hamarosan.

– Az útépítési és járdaépítési programban a kormány által biztosított több mint 9 milliárd forintból fejleszthet Békéscsaba. Első ütemben arról született döntés, hogy 46 földes utca lesz szilárd burkolattal ellátva. Ebben az első ütemben olyan utcák szerepelnek, amelyek rendelkeznek engedélyes kiviteli tervvel, illetve az utcák megfelelnek a helyi építési szabályzatnak. Jelenleg a beszerzési eljárás, a kivitelezés kiválasztása zajlik – hangsúlyozta Szarvas Péter.

Az érintett 46 utca: Vadász utca; Magvető utca a Gyöngy u. és Napsugár u. között; Magvető utca a Wenckheim tér és Gát sor között; Madarász utca a Jázmin u. és Gyöngy u. között; Babits Mihály utca; Nádas sor; Gyöngy utca a Csabai út és Babits u. között; Földműves utca; Móra Ferenc utca; Tisza István utca a Csalogány u. és Pacsirta u. között; Erdélyi sor hiányzó szakaszai; Fészek utca; Barackos köz; Béri Balogh Ádám utca; Répa köz; Almás sor; Szilva köz; Cseresznye köz; Jácint sor; Paprika köz; Kadarka köz; Csabagyöngye sor; Kiszely András utca; Corvin utca 23-25. sz. társasház kiszolgáló útja; Körgát utca; Németh Lajos utca a Déli sor és Szarvasi út között; Pulszky utca a Munkás u. és Dessewffy u. között; Vörösmarty utca a Dessewffy u. és Lenkey u. között; Orgona utca a csatlakozó 71 számú Csendes utcával együtt; Körösi utca a Mokry u. és Szekerka u. között; Vasvári Pál utca a Lipták András u. és Czuczor u. között; Károlyi Mihály utca; Vihar utca; Szendrey utca; Csendes utca (együtt az Orgona utcával a 24. sorszám alatt); Mikes utca; Batsányi utca a Jósika u. és Bessenyei u. között; Rakéta utca; Darányi sor; Monda utca a Veres Péter u. és Báthory u. között; Liliom utca; Batsányi utca az Illyés Gyula u. és Korona u. között; Gajdács utca a Monda u. és Tavasz u. között; Gólya utca; Kereki út a Fiumei u. és Lajta u. között; Fürj utca.

További programok »

FEL