Több helyen is kijavítják a balesetveszélyes járdákat

2020. október 22. 14:41 | Papp Ádám Sándor

A hírt Szarvas Péter polgármester közölte közösségi oldalán. A járdajavítással kapcsolatban Csiaki Tamástól, a békéscsabai polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályának vezetőjétől kértünk tájékoztatást.

Mostanában a városban járva-kelve többen is találkozhattak a járdákon felfestésekkel, melyek azt jelzik, hogy a legsúlyosabb járdahibákat hamarosan kijavítják. A szeptemberi, békéscsabai közgyűlésen a képviselő-testület megemelte a kerékpárutak, járdaburkolatok, parkolók és buszmegállók burkolatainak fenntartására fordítható forrást. A rendelkezésre álló keret lehetőséget biztosít további balesetveszélyes járdaburkolatok kijavítására – ezekkel a sorokkal kezdte bejegyzését Szarvas Péter polgármester 

A városvezető a járdajavítással kapcsolatban azt közölte, hogy írásban fordult a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. vezetőjéhez, akitől kérte, hogy 30 napon belül gondoskodjon azoknak a balesetveszélyes járdaszakaszoknak a javításáról, melyeket az év folyamán már korábban megrendelt a békéscsabai önkormányzat, de eddig nem volt rá forrás és emiatt nem végezték el.

– Hangsúlyozandó, hogy ezek csak javítási munkálatok, annak érdekében, hogy megszűnjenek a gyalogosok számára leginkább balesetveszélyes járdaburkolatok. Ennek megfelelően a város több helyszínén, több mint 400 négyzetméteren javíthatják ki rövidesen a balesetveszélyessé vált járdaburkolatot – emelte ki a polgármester.

Kérdéseinkkel Csiaki Tamáshoz, a békéscsabai polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályának vezetőjéhez fordultunk. Megtudtuk, hogy év közben, mintegy 10 millió forintból már végeztek hasonló javításokat. Jelenleg 8-9 millió forintból végzik a 13 balesetveszélyes járdaburkolat felújítását, amelyeket a tervek szerint még idén befejeznek. Hamarosan ismét dönthetnek újabb csomagról, amelyet szintén városi forrásból finanszíroznának. 

– Fontos hangsúlyozni, hogy ezek járda javítások, nem pedig felújítások, vagyis 1-2 négyzetméteres javításokról, néhány 10 méteres felület-reparálásokról van szó. Előfordulnak olyan esetek is, amikor egy egész utcában rossz minőségű a járda, de jelen pillanatban csak néhány négyzetméter lesz kijavítva, elsősorban azokon a helyeken, ahol az a legbalesetveszélyesebb. A meghibásodást elsősorban a növényzet, a járdák mellett található fák gyökerei okozzák. Számos esetben olyan közműhibák vagy – autóbejáróknál – süllyedések jelentkeznek, amelyek miatt kisebb beavatkozásokat hajtunk végre. Ez a javítás a város saját forrásából valósul meg, de a kollégák folyamatosan mérik fel a járdák minőségét, hiszen a Modern Városok Programban lehetőségünk lesz arra, hogy akár utcahosszon keresztül felújítsuk a burkolatot – ismertette Csiaki Tamás.

Információink szerint a héten az Andrássy úton hárították el a balesetveszélyt. A járdafelújítási munkálatok pontos helyszíneit a polgármester tette közzé posztjában, amely szerint a Kazinczy utcában, a tűzoltóság épülete előtt, a Wagner utcában, a Gyöngyösi utcában, a Vécsey utcában, az Áchim utcában, a Berényi úton, a Corvin utcában, a Szőlő utcában, az Aulich utcában, a Dugonics utcában, Mezőmegyeren a Gárdonyi utcában, valamint a Lencsési út 23. szám alatti játszótérnél lesz modernizálás. Ezeken felül megvalósul a Reményi utca 8. szám előtti és a Sarkantyú utca 2/1 szám előtti vízelvezető csatorna kialakítása aszfaltból. Kijavítják az Andrássy út 18. közelében lévő aknafedél melletti megsüllyedt díszburkolatot is, illetve újra rakják a Gyóni Géza utca 11-13. ingatlanok közötti gyalogos, illetve kerékpárúton a díszburkolatot. 

További programok »

Itthon

Városi gyereknap a Munkácsy Negyedben – galériával

A gyereknapi körtúránkat a Csabagyöngyében kezdtük Évi tündér megnyitójával, majd bejárva a helyszíneket láttuk, hogy a Munkácsy Mihály Múzeum, a Békés Megyei Könyvtár, a Munkácsy Emlékház és a Napsugár Bábszínház is színes programokkal várta a családok seregét.
18:50
FEL