Közgyűlés: Tavaszi szél előterjesztéseket áraszt

2018. április 26. 09:00 | Varga Diána

Annak ellenére, hogy több mint 60 előterjesztést tárgyaltak a békéscsabai képviselők az áprilisi ülésen a szokásos 35-40 helyett, már 15 órakor végetért a közgyűlés. Írjuk, miről döntött a grémium ebben a hónapban!

 

 

 

Ha az előterjesztésekre kíváncsi, azokat teljes terjedelmében erre a linkre kattintva olvashatja el.

 

Napirend előtt: Választás 2018

Takács Péter (LMP) a kistérségi ügyben készült jelentésről kérdezett - a polgármester arról tájékoztatott, hogy ezt a májusi ülésen veszik napirendre.

Miklós Attila (MSZP) arra emlékeztetett, hogy az előző ülésen kérte Vantara Gyula (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő elmúlt 4 éves beszámolóját, ám ez nem érkezett meg, ezért ismét egy ilyen dokumentumot kért számon. Egyúttal gratulált az újonnan megválasztott képviselőnek, akitől szoros együttműködést kért a következő ciklusra.

A képviselői kérdésre megérkezett a válasz, eleget tettek a kérésnek – replikázott a szocialista politikusnak Szarvas Péter (független). A polgármester kitért az országgyűlési választásra is, mint mondta, kollégái erőn felül teljesítettek, ezért megköszönte a lebonyolításban résztvevők munkáját. Ezzel párhuzamosan gratulált Herczeg Tamásnak (Fidesz-KDNP) a mandátum megszerzéséhez. Ehhez csatlakozott Takács Péter (LMP) is.

Herczeg Tamás (Fidesz-KDNP) szintén megköszönte a választások lebonyolításában résztvevők munkáját, egyúttal a békéscsabai polgárok szavazatait. Miklós Attila szavaira reagálva kijelentette, hogy lehetőség szerint a választókerület összes településének munkájában, így Békéscsabáéban is részt kíván venni.

 

 

Zárszámadás

A képviselők elé került a 2017-es költségvetés zárszámadása, amely összegzi Békéscsaba tavalyi bevételeit és kiadásait.

Takács Péter (LMP) megjegyezte, hogy az ingatlanértékesítéseknél nagyon alacsonyak az összegek, azt kérdezte, mi az oka annak, hogy ilyen kevés ingatlant értékesítettek? A kintlévőségeknél pedig arról érdeklődőtt, milyen esély van arra, hogy az önkormányzat 200 millió forintot be tud hajtani?

Szarvas Péter (független) arról tájékoztatott, hogy terveztek egy olyan ingatlanértékesítést, ami tavaly nem jött össze a másik partner miatt, reméli, hogy ez idén teljesül.

Tarrné Stuber Éva, a pénzügyi osztály vezetője a kintlévőségekről azt mondta, hogy nem mindenki fizeti fegyelmezetten az adókat. Az ezzel foglalkozó csoport folyamatosan foglalkozik az adók behajtásával, új módszerrel próbálkoznak, a NAV-nak adtak át olyan ügyeket, amelyekből aztán sikerült néhány 10 millió forintot behajtani.

Dr. Kerekes Attila (Fidesz-KDNP) arra emlékeztetett, hogy a város most többet költ fejlesztésre, mint működésre, a fejlődésért köszönetet kell mondani mindazoknak, akik részt vettek az előkészítő munkában. A képviselő a zárszámadást összegezve kijelentette, hogy a tavaly év végi likviditási problémák után stabilizálódott a helyzet. Iskolai analógiával élve azt mondta, ha a zárszámadás egy bizonyítványosztás, akkor erős négyessel lehetne értékelni az eddigi teljesítményt.

12 igen és 4 tartózkodás mellett fogadták el az előterjesztést.

 

 

Más pénzből lesz röplabda akadémia

Habár a Modern Városok Program (MVP) egyik részeként indult, a személyes tárgyalások nyomán körvonalazódott, hogy a a Röplabda Akadémia I. üteme a jogszabályi és támogatási feltételek miatt nem az MVP finanszírozásában, hanem sportágfejlesztési finanszírozással jön létre. Ennek hatására megszületett az a kormányhatározat, amely szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2,02 milliárd forint támogatást nyújt a Magyar Röplabda Szövetségnek, részben (1,8 milliárd forint) az akadémia létrehozására, részben (150 millió forint) a szövetség fejlesztéseinek támogatására.

 

 

Előbbi forrást csak fejlesztésre lehet használni (munkacsarnok építése, kollégiumi szálláshelyek fejlesztése, eszközbeszerzés, stb.). A munkacsarnokot – amennyiben a közgyűlés is rábólint – a BSZC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari iskola tornatermében alakítanák ki.

A kollégium kialakítására szóba került a Csaba utcai volt idősek otthona, habár ez az ingatlan korábbi közgyűlési döntés alapján a Békés Megyei Népművészeti Egyesület „A közösségi művelődési intézmény- és szervezetrendszer tanulást segítő infrastrukturális fejlesztései" című programra benyújtott pályázatához lett odaígérve.

A közgyűlés egyhangúlag fogadta el az előterjesztést.

 

 

Mégsem használhatja mindenki a Lehel utcai sportpályát?

A békéscsabai városatyák tavaly több ülésen át vitáztak arról, használhatja-e mindenki a Lehel utcai sportpályát vagy sem (korábban ugyanis többen panaszkodtak, mert a pályára zárás után is bementek a fiatalok, folyton a szomszédba rúgták a labdát, szemeteltek). Igen: ez lett a szavazás eredménye, ehhez az a döntés is társult, hogy 5 millió forintból átalakítják a terepet és további egymillió forintot az üzemeltetésre fordítanak.

 

A Lehel utcai sportpálya. Fotó: VD

 

A pályát használó Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete most azt kéri, hogy a döntés ellenére kizárolagosan csak ők használhassák a területet, hiszen Költsey utcai épületükben – a pálya szomszédságában – 200 gondozottat látnak el, szükségük lenne a terület teljes kapacitására.

16 igennel fogadták el az előterjesztést.

 

 

Veszteséges a parkolóház

Évente be kell számolniuk előző évi üzleti tevékenységükről és a következő évi terveikről az önkormányzati cégeknek - nincs ez másképp a Csaba Belvárosi Parkolóház Kft.-vel sem, amelyben a városnak ötven százalékos részesedése van.

A számokból kiderül, hogy 2017-ben emelkedett a cég törzstőkéje (257 millió forint), a jegyzett tőkét pedig teljes egészében befizették. A kft. összbevétele 12,3 millió forint volt, s habár ez a szám, illetve a kihasználtság is nőtt, a cég még mindig nem tud a saját lábára állni, az üzemeltetés veszteséges. Utóbbi pótlását és a hiteltörlesztést a törzstőke emeléséből finanszírozták.

Takács Péter (LMP) szerint hatákony megoldást kellene találni arra, hogy legalább nullszaldós legyen a cég mérlege, ezért nem támogatja, hogy a környező utcákban megtiltsák a parkolást.

 

 

Simon Lajos ügyvezető a 2018. április 26-i közgyűlésen. Fotó: Tóth Áron

 

 

Simon Lajos ügyvezető kiemelte, hogy a mérleg szerint 12 millió forint a veszteség, 18 millió forint tőkepótlásra van szükség, de még nincs eldöntve, hogy ez milyen formában történik meg. Ezt növeli +3 millió forint is, egy garanciális problémát kell majd megoldani. Mint mondta, vagy profilt kell váltani, vagy szabályozni kell a környező utcák parkolóhelyeit, de nem azt kéri, hogy a külső helyeken tiltsák meg a parkolást.

Zelenyánszkiné dr. Fábián Ágnes (Fidesz-KDNP) rendszeresen parkol a parkolóházban, sokszor tapasztalja, hogy nincs férőhely, ráadásul duplájára emelkedtek a bérleti díjak, ezért ő sem támogatja a környező utcákon való parkolás betiltását.

Dr. Ferenczi Attila (Fidesz-KDNP) arra emlékeztetett, hogy szeptemberben lejár a hitel, azt kérdezte, ez mennyire jár költségcsökkenéssel? Mint kiderült, 180 millió forintos hitel jár le, ez szerepel is a tervezetben - jegyezte meg az ügyvezető.

Tímár Ella (Fidesz-KDNP) módosító javaslatot tett: a közgyűlés júniusig tekintse át a belvárosi parkolási rendről szóló rendeleteket és tárgyaljanak róla a nyári szünet előtti utolsó ülésen.

A határozati javaslatot 13 igen, 1 tartózkodás ellenében fogadták el.

 

 

Nem áll jól a csabai repülőtér sem

A 80 százalékban a Magyar Állam tulajdonában, 10 százalékban Békés és 3,33 százalékban Békéscsaba önkormányzatának tulajdonában álló Békés Airport Kft.-nek is beszámol a közgyűlés előtt üzleti tevékenységéről és terveiről. Az önkormányzat 17 millió forint támogatást irányzott elő idén a cégnek, ebből 5 millió forint egy tavalyi kötelezettségvállalás teljesítésére megy, vagyis a kft. legfeljebb 12 millió forintot igényelhet. Az eddigi években tagi kölcsönt, illetve vissza nem térítendő támogatást kapott a vállalat. Tavaly a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól is igényeltek forrást, ám azt nem kapták meg, idén újra pályáznak rá. Ha ez sikerül, felfüggesztik az önkormányzati támogatás kifizetését. A beszámoló szerint egyébként a 2016-os számokat nem sikerült meghaladni. Akár még jó hír is lehetne, hogy a 2015-ös 2,2 millió forintos veszteség után 2017-ben 561 ezer forint lesz a kft. várható adózott eredménye, ha nem lenne ott a kettő közti 2016-os 5,7 millió forintos plusz.

 

 

 

 

Miklós Attila (MSZP) szerint azoknál a cégeknél, ahol állami és önkormányzati tulajdon is van, kezdeményezni kellene a térítésmentes átadást, véleménye szerint ugyanis az állam több esetben gátolja a hatékony működést. A polgármester egyet értett szavaival.

Takács Péter (LMP) kérdésére Szarvas Péter (független) arról tájékoztatott, hogy a Modern Városok Programban továbbra is szerepel a csabai reptér fejlesztése, a kormány már tárgyalt erről. Arról azonban még nincs döntés, hogy szűkebb vagy bővebb fejlesztési terv valósul-e meg.

A leszállórendszer modernizálása már megkezdődött - jegyezte meg dr. Bacsa Vendel jegyző. Wittman László, a stratégiai, fejlesztési osztály vezetője jelezte, hogy további kapacitásbővítéssel lehetne nyereségesebbé tenni a repteret, ám a szűkebb műszaki tartalomban ez nincs benne.

15 igen, 1 tartózkodás mellett fogadták el az előterjesztést.

 

 

Megveszi az önkormányzat a Beliczey-kúriát, bábos múzeum lehet belőle

A Modern Városok Programjában már több, békéscsabai fejlesztési ötletre is rábólintott a kormány, ilyen a Munkácsy-negyed is. A komplex fejlesztés támogató okiratát 2017. decemberében írták alá, a projekt összköltsége közel 3 milliárd forint lesz. Tavaly év végén az önkormányzat ebből 290 millió forintot kapott meg, idén pedig a város további 1,1 milliárd forintot hívhat le. A részben a “Munkácsy márkanév” kiépítését, részben pedig fenntartható turizmus-fejlesztést magába foglaló beruházás több kulturális intézményt is érint (Munkácsy múzeum, Munkácsy Emlékház, Csabagyöngye Kulturális Központ), emellett a távlati tervek közt szerepel a Kórház utcában található Ursziny-Beliczey kúria megvásárlása is. Az elképzelések szerint az épületet felújítanák és kibővítenék, így egy olyan kulturális, művészeti és szórakozó komplexum jönne létre, amely alkalmas lenne a Békéscsabai Napsugár Bábszínház, a kapcsolódó állandó és időszaki kiállítások, egyedi játszóterek, foglalkoztató és gyermek közösségi terek befogadására. Az épület nettő 180 millió forintba kerül (bruttó 228 millió), az előterjesztésből kiderül, ennyit is szántak rá a városházán.

 

 

Az Afrikában játszódó történet központi szereplője egy csintalan majom, de láthatnak a gyerek szurikátákat, elefántokat és madarakat is. Fotó: Kugyelka Attila

Előadás a Békéscsabai Napsugár Bábszínházban. Archív fotó: Kugyelka Attila

 

 

Takács Péter (LMP) arra emlékeztett, hogy amikor a Munkácsy-negyed koncepcióját tárgyalták, akkor 4,1 milliárd forintos forrás volt a célhoz rendelve, most 3 milliárd forintról szól az az előterjesztés. Ezért arról kérdezte a polgármestert, hogy miért csökkentett összeg szerepel az előterjesztésben, továbbá javasolt egy beszámolót a jövőben arról, hogy a 3 milliárd forint tükrében milyen elemeket kellett kivenni a programból.

Szarvas Péter (független) a képviselői kérdésre válaszolva arról tájékoztatta közgyűlést, hogy 1,6 – 1,7 milliárd forintos beruházást finanszíroz az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásából, emellett állami pénzből 2,9 milliárd forint áll az önkormányzat rendelkezésére. A jelenlegi előterjesztés azt mutatja be, hogy állami forrásból mit finanszíroznak. Hangsúlyozta: nem lett kivéve műszaki tartalom a programtól.

15 igennel fogadták el az előterjesztést.

 

 

Máshol lesznek a műfüves pályák

A Modern Városok Program tervezett sportinfrastrukturális fejlesztései miatt nem a városi sportcsarnok mellett, hanem egy másik helyszínen kell létrehozni azt a két műfüves pályát, amelyre az önkormányzat még az előző években nyert pénzt a Magyar Labdarúgó Szövetségtől. Az ügy égető, ugyanis a két pályát őszig meg kell építeni, amennyiben nincs kész a munka, a pénzt vissza kell fizetni.
Az előterjesztő új helyszínként az Erzsébethelyen található Bessenyei utcai salakos pályát és a mezőmegyeri focipályát javasolja.

Szarvas Péter (független) ismertette a Pénzügyi, Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság javaslatát, amely első lehetséges helyszínnek a MÁV sportpályát jelölje ki. A másik pálya Mezőmegyerre kerülhet, amennyiben hozzájárul az állam, de ha ez nem megoldható, akkor Gerlán kap helyet a második pálya.

Dr. Ferenczi Attila (Fidesz-KDNP) hozzászólásában arra utalt, hogy mivel a Lehel utcai sportpálya kizárólagos használatát odaítélték a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Szövetségének, ezért fontosnak tartja, hogy abban a városrészben keressen az önkormányzat egy pálya építésre alkalmas területet - ez lehetne a MÁV pálya. A tanácsnok felvetette annak a lehetőségét, hogy a Kétegyházi út 1. számalatti ingatlant szeretné megvásárolni az állam, ezért érdemes lenne tárgyalni arról, hogy ennek a területnek értékesítése közben be lehetne számítattni egy cserét. A PGVB elnökeként emlékeztette a közgyűlést arra, hogy amennyiben nem lehet Gerlán, az iskola területére megépíteni a második pályát, akkor keresni kell egy újabb helyet, mert határideje van a forrás felhasználásának.

Szarvas Péter (független) elmondta, hogy képviselni fogja ezt az ügyet a tárgyalásokon, továbbá felvetette annak a lehetőségét, hogy a gerlai iskolánál a fák útban lehetnek az építésnél. Ezért véleménye szerint, ha a második pályát nem lehet Mezőmegyerre vagy Gerlára elhelyezni, akkor a Bessenyei utcában már meglévő műfüves pálya mellett is igény lenne rá, ha van elég kiszolgáló helyiség.

Fülöp Csaba (MSZP) arról tájékoztatta a közgyűlést, hogy jelenleg is folyamatban van a Bessenyei utcán egy plusz öltöző kialakítása, ugyanakkor valóban szükség lenne egy újabb helyiség építésére a sporttelepen.

Wittmann László, a Stratégiai- Fejlesztési Osztály vezetője felhívta a testület figyelmét a létesítmény elhelyezésének fontosságára. Az osztályvezető tájékoztatása szerint Gerlán a pálya úgy fér el, ha több játszóeszközt áthelyeznek, továbbá az aszfalt kosárlabda pálya egy részét vissza kellene bontani, néhány fát is ki kell vágni. Véleménye szerint ezek a feladatok megoldhatóak, de komoly többletkiadással járnának. Emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy ezt a pályát üzemeltetni kell, és nem csak az iskolásoknak kell biztosítania sportolási lehetőséget, hanem külsösöknek is. Szükséges a kiszolgáló helységek biztosítása is. Hozzátette: a tankerület fenntartásában működik az iskola, és a központtal még nem történ egyeztetés ebben az ügyben.

Herczeg Tamás (Fidesz-KDNP) azt javasolta, hogy vizsgálják meg a Horvát utcában – az egykori SZTK pályán - a kosárlabda pálya melletti területet, alkalmas lehet-e a beruházásra.

Bíró Csaba (Fidesz-KDNP) Közművelődési, Ifjúsági, Oktatási és Sport Bizottság elnökeként ismertette a bizottság javaslatát, amely - hasonlóan a PGVB javaslatához – első helyszínként a MÁV pályát, másodikként a mezőmegyerit jelölte meg. A javaslatba kitértek arra, is hogy amennyiben nincs lehetőség a terület megszerzésére, akkor Gerla jöjjön szóba. Tettek még egy javaslatot, ez pedig a Bessenyei utca volt, mert a bizottság szerint, ahol már ki van alakítva egy infrastruktúra, ott olcsóbb lehet a beruházás és a fenntartás is.  

Dr. Ferenczi Attila (Fidesz-KDNP) emlékeztette a közgyűlés tagjait arra, hogy 10 milliós önereje van egy-egy ilyen pályázati lehetőségnek, és fenntartási költségeket is von maga után. Ugyanakkor véleménye szerint, ha van egy ilyen lehetőség, akkor azt ki kell használni. A tanácsnok hozzátette: továbbra is a MÁV pályát javasolná az egyik helyszínnek, de amennyiben Mezőmegyeren nem lehet megépíteni a másik létesítményt, ő azt az SZTK pályán helyezné el.

Szarvas Péter (független) Dr. Ferenczi Attila kérdésére válaszolva elmondta, hogy 2018. október végéig kell elkölteni a forrást.

Takács Péter (LMP) hangsúlyozta, hogy a Lehel utcai pálya hiánya miatt támogatta a MÁV pályát, mert az tudná helyettesíteni. Véleménye szerint a kihasználtság szempontjából meghatározó lenne, hogy a város legnagyobb lakótelepétől nem messze alakítanák ki.

Wittmann László kifejtette, hogy a MÁV pályán fizikailag úgy férne el az új létesítmény, hogy a jelenlegi futókörbe belelógna egy kicsit. Hozzátette: a most felmerült SZTK pályát nem vizsgálták meg ilyen szempontból, de véleménye szerint ott is az üzemeltetés lenne kérdéses.

Szarvas Péter (független) érvelése szerint az eddigi tapasztalatok alapján egy pálya kivitelezése két hónapot vehet igénybe, ezért olyan helyszínt nem javasolna, amelyet még nem vizsgáltak meg. A polgármester véleménye szerint a Bessenyei utcai és a mezőmegyeri elhelyezés lenne a legjobb megoldás.

 

Zelenyánszkiné dr. Fábián Ágnes (Fidesz-KDNP) felszólalása a 2018. április 26-i közgyűlésen. Fotó: Tóth Áron

 

Zelenyánszkiné dr. Fábián Ágnes (Fidesz-KDNP) olyan módosító javaslatot terjesztett elő, mely szerint az egyik műfüves pálya a MÁV pályára legyen telepítve, a másik pálya esetében pedig a lehetséges helyszínek között egy sorrendet állított fel. E szerint: amennyiben nem sikerül megszereznie az önkormányzatnak a mezőmegyeri helyszínt, akkor legyen a Horváth utcai volt SZTK pályán, ha ott sem megvalósítható a beruházás, akkor a Bessenyei utcába építsék meg.

A PGVB módosító javaslatát 15 tartózkodás ellenében nem, a KIOS módosítóját 14 tartózkodás, 1 igen mellett nem, míg a teljes határozati javaslatot 13 igen és 2 tartózkodás mellett fogadták el.

 

 

 

Pályáznak a gerlai orvosi rendelő felújítására

Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására pályázhat a város. A kiírás alapján a helyi önkormányzat a gerlai orvosi rendelő felújítását célozhatja: az összesen 180 négyzetméter alapterületű épületen energetikai korszerűsítést, a homlokzat, födém hőszigetelését, a cserépfedés pótlását, cseréjén, a nyílászárók cseréjét oldanák meg 40 millió forintból. Ebből 30-at a pályázatból, 10-et saját forrásból lehet megoldani. Ugyanezen a pályázaton belül valósulhat meg a Reviczky utca útburkolatának javítása (kb. 21,1 millió forint), illetve különböző járdafelújítások (61,6 millió forint, ennek 65 százalékát állja a pályázat). Az előterjesztő a javasolt beavatkozások közül a gerlai orvosi rendelő mellett érvel.

15 igennel egyhangúlag elfogadták az előterjesztést.

 

 

Nagyszabású, állandó Munkácsy-tárlatot hozna létre a múzeum

A muzeális intézmények szakmai támogatására létrejött Kubinyi Ágoston Programban nyújthatha be pályázatát a békéscsbai Munkácsy Mihály Múzeum. Az elképzelések szerint a világviszonylatban is kiemelkedő műtárgy-együttessel rendelkező intézményben, a Múzsák Termében állítanák ki a festőóriás hagyatékából származó alkotásokat, tárgyakat, mindezt modern köntösben. A múzeum 30 millió forintra pályázik, ehhez 10 százalékos önerő szükséges, amelyet saját forrásból biztosítanak.

15 igennel egyhangúlag elfogadták az előterjesztést.

 

 

 

 

 

WiFi4EU - Ingyen wifit Békéscsabára!

A WiFi4EU forrásaira közigazgatási szervek és közintézmények - jellemzően helyi önkormányzatok, könyvtárak, egészségügyi központok stb. - pályázhatnak. A pénzből a berendezések (nyilvános internet-hozzáférési pontok) beszerzését és üzembe állítását finanszírozhatják, de nekik kell majd állniuk legalább 3 évig az internet-hozzáférés (internetelőfizetés), valamint a berendezések rendeltetésszerű üzemét biztosító karbantartás költségeit. Békéscsaba esetében a szóba jöhető helyszínek a Szent István tér és Andrássy út eleje, a Munkácsy-negyed (a ligetben található játszótér közelében) és a CsabaPark. A fentiek alapján évente 30-80 ezer forintba kerül évente, helyszínenként az internet előfizetés, valamint további költség lehet a karbantartási kiadás. A pályázatra 4,5 millió forint, 15 ezer euró áll rendelkezésre.

 

 

 

 

Dr. Ferenczi Attila (Fidesz-KDNP) a pénzügyi bizottság vezetőjeként azt javasolta, hogy a maradék pénzből a Lencsési lakótelepen, az orvosi rendelő előtt egy kisebb kapacitású rendszert hozzanak létre. A pályázat mellett azzal érvelt, hogy egyre nagyobb az igény az ingyenes, közterületi internethozzáférésre. Képviselői javaslatra a Milleneum és a Kazinczy út sarkára, illetve a Kolozsvári utcai rendelő mellé is lehetne telepíteni ingyenes wifit - közölte a tanácsnok, így összesen öt helyen lenne beavatkozás.

A javaslatot Takács Péter (LMP) és Zelenyánszkiné dr. Fábián Ágnes (Fidesz-KDNP) is támogatta, Herczeg Tamás (Fidesz-KDNP) pedig megjegyezte, egyelőre nem sorrrend felállításáról van szó, hanem a lehetséges helyszínek meghatározásáról.

14 igennel egyhangúlag elfogadták az előterjesztést.

 

 

Mikro- és kisvállalkozásokat támogat az önkormányzat

Egy tavalyi döntés nyomán az önkormányzat 2018-2021. évekre vonatkozó vállalkozásfejlesztési támogatási programot indít, amely alapján a Pénzügyi, Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság a jövőben pályázatot írhat ki a mikro- és kisvállalkozások támogatására az ún. Vállalkozásfejlesztési célelőirányzat terhére. A támogatási program három elemből áll, “+ 1 munkahely, munkahelyteremtés támogatása Békéscsabán" (legfeljebb 800 ezer forint), „Helyi mikro- és kisvállalkozások technológiafejlesztése a termelő és szolgáltató szektorban" (maximum 1 millió forint) és „Újonnan létrejött és startup vállalkozások támogatása" (1,5 millió forint). A döntéshozók a termelő és szolgáltató szektort részesítik előnyben.

14 igennel egyhangúlag elfogadták az előterjesztést.

 

 

Módosulnak a gyermekétkeztetési térítési díjak

A Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény 2018. május 1-jétől átlagosan 10 százalékos nyersanyagköltség-növelést és étkezési térítési díj emelést kezdeményezett. Az átlagosan 10 százalékos térítési díjemelést az indokolja, hogy az élelmezési alapanyag beszállítók jelentős áremelkedéssel számolnak, ami egyrészt a 2018. január 1-től jelentősen megemelt garantált bérminimum és a minimálbér következménye, másrészt az élelmiszerárak emelkedéséből adódik.

A bölcsődei korosztályt nem érinti a térítési díj 10 százalékos emelése, mivel a Békéscsabai Egészségügyi Alapellátási Intézmény nem kezdeményezett élelmezési nyersanyagköltség emelést, ezáltal a térítési díjak összege sem változik.

9 igen 5 tartózkodással - a szükséges többséggel elfogadták

Bíró Csaba (Fidesz-KDNP) a gyermekélelmezési intézmény vezetőjeként elmondta, hogy nem szerettek volna térítési díjat emelni, de kénytelenek voltak, mert önkormányzati plusz támogatást nem kaptak.

 

 

Közgyűlés Békéscsabán, 2018.04.26-án. Fotó: Tóth Áron

 

 

 

A Gál Ferenc Főiskola dékánja is benne lesz a „Békéscsaba hazavár!" véleményező testületében

A „Békéscsaba hazavár!” felsőoktatási hallgatói ösztöndíjjal és életkezdési támogatással kapcsolatosan az önkormányzati rendelet értelmében egy úgynevezett konzultatív testület alkot véleményt, melynek többek között a Békéscsabán főiskolai vagy egyetemi karral rendelkező állami felsőoktatási intézmény békéscsabai főiskolai vagy egyetemi karának dékánja is tagja volt idáig.

A rendelet módosítására azért van szükség, mert az önkormányzat fontosnak tartja, hogy a békéscsabai campus dékánja továbbra is tagja legyen ennek a testületnek. 2018. február 1-től a Szent István Egyetem Agrár- és Gazdaságtudományi Kar békéscsabai telephelyű Gazdasági Campusa az egyházi fenntartásban lévő Gál Ferenc Főiskola szervezeti egységeként működik tovább. Ezért szükséges, hogy a grémium az önkormányzati rendelet szövegezésén változtasson. Ezzel a változtatással nem csak állami, hanem egyházi fenntartású felsőoktatási intézmény dékánja is tagja lehet a véleményező testületnek.

Dr. Kerekes Attila (Fidesz-KDNP) emlékeztetőül azt mondta, az egyház segítségével sikerült megtartani a felsőoktatást Békéscsabán, ezért jár a köszönet. Szarvas Péter (független) jó terveket lát a campuson, bízik abban, hogy a terveket meg lehet valósítani. A polgármester megjegyezte, hogy azt a problémát, amit az előző fenntartónak éveken át jeleztek az előző fenntartónak (beázik a tornacsarnok), azt a Gál Ferenc Főiskola szinte azonnal megoldotta.

Egyhangúlag elfogadták az előterjesztést.

 

 

Megerősíti elkötelezettségét az önkormányzat

Békéscsaba 1998 óta tagja az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének, amely a hazai szervezete a WHO Európai Regionális Irodája által 1987-ben életre hívott Egészséges Városok programnak. Az azóta nemzetközi hálózattá bővült kezdeményezésnek ma már csak Európában 30 nemzeti hálózatban, 1400 város a tagja.

Az Egészséges Városok mozgalom 30 éves évfordulóján a békéscsabai közgyűlés megerősíti elkötelezettségét polgárainak egészségmegőrzése, egészségfejlesztése iránt, amelyhez továbbra is fontos szereplőnek tekinti és támogatja az Egészséges Városok helyi és nemzeti programját.

15 igennel egyhangúlag elfogadták az előterjesztést.

 

 

Megszüntetik az 1. számú háziorvosi körzetet

Az 1. számú háziorvosi körzetet ellátó Dr. Szamosi László 2017. november 15. napján írásban bejelentette, hogy 2018. január 1. napjától nyugállományba kíván vonulni, de a praxisát a vonatkozó törvényben előírt 6 hónapos határidőig megpróbálja elidegeníteni. A közgyűlés Dr. Szamosi László feladat-ellátási szerződésének megszűnése miatt az 1. számú felnőtt háziorvosi körzet feladatainak az ellátását 2018. január 1. napjától helyettesítéssel látja el a Békéscsabai Egészségügyi Alapellátási Intézmény közreműködésével.

A feladatellátás megszervezése érdekében a békéscsabai háziorvosok közül 17 orvost, a környező településeken dolgozó háziorvosok közül 6 orvost kértek fel, de a helyettesítésre vonatkozó pozitív visszajelzést senkitől nem kaptak. A lakosság egészségügyi ellátása érdekében Dr. Szamosi Lászlóval kötött megbízási szerződést az Intézmény, aki azonban 2018. április 30. napjáig vállalta a körzet betegeinek az ellátását Dr. Róka Miklóssal közösen. 2018. május 1.  és június 30. közötti időszakot szintén megbízási szerződéssel Dr. Demény János háziorvos vállalta el.

A szakemberek az 1. számú felnőtt háziorvosi körzethez tartozó lakosság biztonságos egészségügyi alapellátásának a megszervezése érdekében javasolja a körzet megszüntetése mellett a praxishoz tartozó területi ellátási kötelezettség körébe tartozó utcák másik felnőtt háziorvosi praxisokba történő áthelyezését.

Dr. Kerekes Attila (Fidesz-KDNP) megjegyezte, hogy még fél évig lehetőség van a praxis eladására, de ebben az időszakban továbbra is biztosítani kell az ellátást. Ezért köszönetet mondott a szakosztálynak azért, amiért közreműködtek ennek biztosításában. A képviselő szerint hogy nehéz körzetről van szó, ezért legjobbnak azt a döntést látták, hogy felosztják a területet.

14 igen és 1 tartózkodás mellett fogadták el az előterjesztést.

 

 

Szociális bérlakásokat alakítanak ki az Orosházi úton

A Békéscsaba, Orosházi út 94-96. szám alatti önkormányzati tulajdonú ingatlan emeleti része üresen áll, a földszinten időskorúak nappali ellátása működik. A szolgáltatást a Békéscsabai Kistérségi Egyesített Szociális Központ biztosítja. Az épület emeleti részén 2011. évig időskorúak gondozóháza működött. A szakosított szolgáltatások átszervezését követően az ellátottakat másik telephelyen helyezték el, azóta az ingatlan emeleti része üresen áll. A Stratégiai-Fejlesztési Osztály és a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. szakemberei megvizsgálták az épületrészt, és a szakmai véleményük szerint a tetőtérben 2 db lakóegység, ezen belül 4 db különálló szociális bérlakásként hasznosítható lakrész alakítható ki.

A bérlakások kialakítása az Erzsébethelyi városrész egészségügyi alapellátásának fejlesztése miatt nem történt még meg, mert átmenetileg ebben az épületben helyezte el az önkormányzat a védőnői és a háziorvosi szolgálatokat. A felújítás már olyan szakaszában van, hogy az egészségügyi szolgáltatásoknak nincs szüksége az ingatlanra, így elkezdődhet a négy lakrész kialakítása.

Csicsely Ilona (Fidesz-KDNP) a lakásügyi bizottság elnökeként arról tájékoztatott, hogy a jaminai orvosi rendelők átalakítása miatt a védőnöi hálózatot helyezték volna el itt, de erre nem volt szükség, ezért a rendelkezésre álló 15 millió forintot most szeretnék eldönteni. A négy lakást szociális alapon adnák bérbe, az alsó részen továbbra is az ellátást biztosítanák. A képviselő megjegyezte: fontos a szociális bérlakásállomány bővítése, nagy is rá az igény. Az elnök arról is tájékoztatott, hogy megkeződött a Frankin utcai bérházak fejlesztése, az ott maradt eszközöket (tűzhelyek, szaniterek, stb.) az Orosházi úti ingatlanoknál még lehetne használni.

 

 

Óvodavezetők kinevetéséről döntött a grémium

A békéscsabai közgyűlés - a nevelőtestület egyetértése mellett a pályázati eljárás mellőzésével 5 év határozott időtartamra, 2018. augusztus 1-től 2023. július 31-ig megbízza Szegfű Ferencnét a Hajnal-Lenkey-Jázmin Utcai Általános Művelődési Központ intézményvezetői feladatának ellátásával a már meglévő alapjogviszony szerinti kinevezése változatlan fenntartása mellett.  

Ugyanezen feltételekkel bízzák meg Nagyné Kerekes Anikót a Penza Lakótelepi és Dr. Becsey Oszkár Utcai Óvoda óvodavezetői feladatának ellátásával a már meglévő alapjogviszony szerinti kinevezése változatlan fenntartása mellett.

 

 

Mennyi óvodai csoport induljon jövőre?

Békéscsaba Megyei Jogú Város önkormányzati óvodáiból 397 gyermek megy iskolába. Emellett Békéscsabán összesen 487 fő gyermek mehet először óvodába a 2018/2019-es nevelési évben, közülük 25-en az Országos Szlovák Önkormányzat, míg 22 kisgyermek az evangélikus egyház fenntartásában működő óvodákat választottak.

 

 

A jogszabály 13 fős minimumlétszámot határoz meg csoportonként, és maximum 25 főben állapítja meg a számított létszámot. Jelen esetben az ágazatban lévő 1721 gyermeket 72 csoportban nevelik, amely 23,9 fős átlag csoportlétszámot jelent.

A következő nevelési évben indítható óvodai csoportok számát itt nézhetik me, az előterjesztés harmadik oldalán található táblázatban.

Kiss Tibor (Fidesz-KDNP) szerint nem szabad úgy rendeletet alkotni, hogy nem ismerik a nevelőtestület véleményét, ezért májusban, soron kívüli ülést is tarthatnak. Szarvas Péter (független) május 9-re teszi ennek az ülésnek az időpontját. 14 igennel fogadták el az előterjesztést.

 

Egyre sikeresebb a Békéscsabai Szakképzési Centrum

A Békéscsabai Szakképzési Centrumban annak 2015-ös indulását követően évről-évre emelkedik a nappali tagozatos tanulói létszáma. 2015-ben 4988 tanulója volt az oktatási intézménynek, ez a létszám az idei tanévre 5326 főre nőtt. Ennek megfelelően a pedagógusok száma is közel száz fővel emelkedett: 530-ról 618-ra. A centrum az elmúlt években közel 700 millió forint értékben pályázott sikeresen különböző támogatásokra, amelyekből több tagintézményt is fejleszthette az oktatási intézmény.

Takács Péter (LMP) a rendészeti ügyintéző képzésről kérdezett, ugyanakkor dícséretesnek nevezte, hogy nagy létszámban jelentkeznek a képzésre a diákok. Azt is kérdezte, van-e karrierkövetése a diákoknak - célozva arra, hogy sokan hagyják el a megyét és munkaerőhiány is van.

Mucsi Balázs, az intézmény főigazgatója az adatokat részletezve kiemelte, hogy 100 fővel van több kollégájuk az elmúlt évekhez képest, sokan jelentkeznek a BSZC tagintézményeibe. A nyomonkövetés 6 tagiskolában igen, 1-ben nem működik, és előbbi sem egységes - ezen dolgoznak. A rendészeti ügyintéző képzésről azt mondta, a szak folyamatosan fut, míg az első évben 44-en jelentkeztek, addig jelenleg öt-hatszoros a túljelentkezés. Kiemelte, hogy a képzésben résztvevők tanulmányi átlaga 4,6, vagyis országosan is egyedülálló elitképzést hoztak létre. Megköszönte az együttműködést az önkormányzatnak, hiszen mint mondta, az ide hozott, mára többmilliárd forint összértékű fejlesztések így Békéscsabán maradnak.

A polgármester arra emlékeztetett, hogy a BSZC három MVP programban is érintett, ennek tükrében az együttműködést kiválónak értékelte.

Zelenyánszkiné dr. Fábián Ágnes (Fidesz-KDNP) is gratulált, ugyanakkor kiemelte, hogy ma már a második szakma megszerzése is ingyenes, reméli, hogy nem csak a lakosok, hanem a tanulók közt is nagy a megelégedés.

Kiss Tibor (Fidesz-KDNP) arra kérdezett rá, hogy a BSZC-s diákok milyen eredménnyel teljesítenek nagy versenyeken? A főigazgató szerint a szakképzési centrumok közt a békéscsabai jól áll, a szakmák versenyén szépen teljesítettek, sőt, a World Skills megmérettetésen egy helyi diák szerezte meg Magyarország első aranyérmét.

A képviselők egyhangúlag elfogadták a beszámolót.

 

 

Beszámol a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamarára jelentős feladat hárul a szakképzés területén a Kormány és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közötti megállapodás alapján. A kamara feladata többek között  a tanuló szerződéses tanácsadói hálózat és szintvizsgák országos rendszerének működtetése. A megyei kamarának 2017-ben átlagosan 1903 tanulószerződése volt.

A grémium 14 igennel fogadta el a beszámolót

 

Közgyűlés Békéscsabán, 2018.04.26-án. Fotó: Tóth Áron

 

 

 

A tankerület is jól áll

A Békéscsabai Tankerületi Központ beszámolójából kiderül, hogy 2017-ben az összes tanulólétszám 129 fővel csökkent az előző évhez képest. Jelenleg 5145 diák jár a központ fenntartásában működő oktatási intézményekbe. A legnagyobb arányú csökkenés az Esély Pedagógiai Központ Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskolában és az Erzsébethelyi Általános Iskolában volt, a legnagyobb arányú emelkedés pedig a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában volt. Az érettségiző tanulók száma az előző tanévben összesen 247 fő volt, közülük 203-an tanulnak tovább felsőoktatásban. A tankerület 2017-ben 740 pedagógust alkalmazott a békéscsabai intézményekben.

Az Esély Pedagógiai Központ Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola a sajátos nevelési igényű gyermekek ellátását szegregált módon biztosítja. A 2016/2017 tanév év végi adatok alapján az óvodában 17 fő, az általános iskolában 108 fő, a szakiskolában 76 fő, a készségfejlesztő iskolában 5 fő, fejlesztő nevelés-oktatásban 42 fő, mindösszesen 248 fő, valamint utazó gyógypedagógia ellátásban 200 fő tanuló részesült ellátásban Békéscsabán.

Bíró Csaba (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta, hogy a Békéscsabai Tankerületi Központtal jó a partnerségi viszony. Minden olyan kérdésben együtt tudnak működni, amelyek a hétköznapokban előfordulnak. A KIOS Bizottság elnöke kiemelte: azok a pályázatok, amelyeket a tankerület tervez a közeljövőben Békéscsabán, közvetve a város vagyonát fogja gyarapítani.

Takács Péter (LMP) arról kérdezett, hogy az érettségizők száma miért csökkent ilyen mértékben Békéscsabán?

Bánki András, a Békéscsabai Tankerületi Központ igazgatója Bíró Csaba képviselő megjegyzésére úgy reagált, hogy közös a céljuk a várossal, leszögezve, hogy a tankerületi központ szakemberei Békéscsaba közneveléséért, a szülőkért és a gyerekekért dolgoznak. Takács Péter kérdésére elmondta, azért csökkent az érettségizők száma, mert csökkent a tanulólétszám az intézményekben.

A képviselők egyhangúlag elfogadták a beszámolót.

 

 

Beszámol a Békéscsabai Pedagógiai Oktatási Központ

A pedagógiai-szakmai szolgáltatásokat Békés megyében a Békéscsabai Pedagógiai Oktatási Központ látja el. A pedagógiai oktatási központok feladata többek között a köznevelési intézmények pedagógiai-szakmai szolgáltatási igényeinek felmérése, a szolgáltatási tevékenységek szervezése, koordinálása, a megvalósítás eredményességének értékelése, fejlesztési javaslatok megfogalmazása. A szolgálat szakemberei Békés megyében 180 köznevelési intézmény 559 feladatellátási helyén biztosítják a szolgáltatást. A szakmai-szolgáltatási igényeket a Békés megyében megbízási szerződéssel rendelkező 50 szaktanácsadóval, 98%- os teljesítéssel látták el, az érintett intézmények 2246 pedagógusának.

15 igennel fogadták el a beszámolót.

 

 

A Közoktatási Kerekasztal beszámolója

Annak ellenére, hogy az önkormányzat fenntartásában már csak az óvodák maradtak, elmondható, hogy a Kerekasztalon résztvevőktől teljes képet kaphat az önkormányzat a békéscsabai köznevelésről, akár fenntartói, akár hatósági területről legyen szó. A Békéscsabán köznevelésben résztvevő szervezeteknek a Kerekasztal ad lehetőséget arra, hogy a jogszabályok által meghatározott feladatok gyakorlati végrehajtásában konstruktív együttműködést alakítsanak ki. A szakmai egyeztetések közelebb hozták egymáshoz a fenntartókat, feladatellátókat, hatóságot, döntéshozókat.

13 igen és 1 tartózkodás mellett az előterjesztés megkapta a szükséges többséget.

 

 

Idén is lesz nyári tábor

Január 1-től az önkormányzat már nem működtet az általános iskolák vonatkozásában, csak ingatlantulajdonosként vállal szerepet. A BIC megszűnésével új helyzet állt elő, ez a feladatellátás átgondolását tette szükségessé. Az eddigi évek tapasztalataira és a szülői visszajelzésekre tekintettel, továbbra is szükségesnek látják a nyári napközis tábor megszervezését.

A Békéscsabai Tankerületi Központnak, bár nem kötelező feladata, ennek ellenére szándékában állt részt venni a nyári gyermekellátásban. A tankerület a tanév befejezését követő két hétben szervez két helyszínen napközis tábort, azonban felajánlotta további együttműködését a gyermekek nyári ellátásában.

 

 

Az idei tábor tervezett időpontja 2018. július 2. és 2018. augusztus 3. közötti 5 hetes időszak. A gyermekek felügyelete naponta 7.30-tól 16.30-ig biztosított, a szülők munkaidejéhez igazodva. A fennmaradó időszakban sem maradnak táborozási lehetőség nélkül a békéscsabai diákok, és a korlátozott befogadóképesség miatt esetlegesen kimaradók sem, hiszen a városban számos intézmény, civil szervezet és vállalkozás szervez sokszínű tematikus táborokat. Ezeket az Oktatási, Közművelődési és Sport Osztály összegyűjti és a város honlapján közzéteszi, emellett a balatonszárszói táborozási lehetőség is adott a város általános iskolásai számára.

15 igennel fogadták el az előterjesztést.

 

 

Módosul a sporttámogatási rendszer

Módosítaná a közgyűlés a helyi sportkoncepciót és sporttámogatási rendszerét úgy, hogy a TAO-s sportágakban érintett sportszervezeteknek - a pályázati lehetőségük fennállásáig mindenképpen meg kell téríteniük a fenntartónak az oktatási intézmények sportlétesítményeivel kapcsolatban felmerülő költségeit.

Fülöp Csaba (MSZP) tájékoztatta a testület tagjait, hogy május 2-ig kell beadnia a TAO-s pályázatokat a sportegyesületeknek, így most kötik meg a szerződéseket. Jövő héttől már az egyesületek tudnak adatot szolgáltatni a KIOS bizottságnak, így könnyebben lehet majd határozni a térítési díjakról.

Bíró Csaba (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a BIC megszűnése után nem volt egyértelmű a hozzájárulás mértéke, ezért szükséges módosítani a rendeletet. Eddig ingyen biztosította a sportlétesítmények használatát az önkormányzat a helyi sportegyesületeknek, ugyanakkor az erre a célra felhasználható 2018-as források csökkenése miatt idén segítséget kell kérniük a szervezetektől. Ennek tükrében a TAO-s szervezetektől önköltségen kérnek hozzájárulást.

15 igennel az előterjesztés megkapta a szükséges többséget.

 

 

Békéscsaba hírnevét rontja, ha a képviselők feljelentik egymást?

Herczeg Tamás (Fidesz-KDNP) kapott szót a bejelentések között, a feladatfinanszírozással kapcsolatban kérdezte a polgármestert, hogy a béremelések kompenzációjára kért támogatás ügyében, a kormánynak megküldött levélre kapott-e választ? Szarvas Péter (független) arról tájékoztatott, hogy a Belügyminisztériumtól és a Miniszterelnökségtől is elutasító választ kaptak.

Bacsa Vendel jegyző két ügy állásáról informálta a grémiumot: az egyik a választókerületi célelőirányzatokkal kapcsolatos, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság megszüntette az eljárást. Az Öveges-programról pedig a nyomozó hatóság iratokat kért be, tehát folytatódik az ügy.

Dr. Ferenczi Attila (Fidesz-KDNP) megjegyezte, a választókerületi célelőirányzatokkal kapcsolatos ügy Kiss Tibor, Tímár Ella és személye ellen irányult, a feljelentést Kaposi László tette. A DK képviselője nem nevezte helyesnek a kijelentést, mint mondta, nem ő maga említette a politikusok neveit, hanem a tanácsnok. Mint mondta, korrupció-gyanús ügyben indult nyomozás, és véleménye szerint az el sem indult volna, ha nem találtak volna valamit. Az eredményt megnyugtatónak találta, de a pénzek felhasználását továbbra sem tartja helyesnek.

Kiss Tibor (Fidesz-KDNP) arra emlékeztetett, hogy a listáról bejutó képviselő a médiában is nevesítette őket, de mint mondta, nincs azzal gond, ha feljelentést tesz, csak az eljárást követően, a helyzet tisztázódása után legalább kérjen bocsánatot. Tímár Ella (Fidesz-KDNP) csatlakozva az előtte szólóhoz megjegyezte, ha már az írott és elektronikus sajtóban hangoztatta állításait az ellenzéki képviselő, legyen kedves ugyanebben a formában kérjen bocsánatot. Kaposi szerint nincs miért elnézést kérnie, sőt, kérjen elnézést a rendőrség, bocsánatot azoktól kért, akiket beidéztek tanúnak.

Dr. Ferenczi Attila (Fidesz-KDNP) a választókerületi célelőirányzatokról megjegyezte, hogy az nem a képviselők, hanem a polgármester kerete, amelyek a választókerületekhez van rendelve. Dr. Kerekes Attila (Fidesz-KDNP) abszurdnak tartja, hogy a képviselők feljelentgessék egymást. Emlékeztetett rá, hogy 2,5 éve alaptalanul vádolták meg, azóta sem tud semmit arról a feljelentésről.

Szarvas Péter (független) szerint ez nem az első olyan ügy volt, ahol rendőrségi vizsgálatról konzultáltak. Véleménye szerint mérlegelni kell, hogy ki kit jelent fel, aki mégis emellett dönt, járjon utána jobban a lehetőségeknek. Takács Péter (LMP) más ügyekre is kitérve arra hívta fel a figyelmet, hogy ezekkel a feljelentgetésekkel Békéscsaba hírnevét is rontják.

 

Varga Diána, Zámbori Eszter

További programok »

Itthon

Rábaközi szakmai kiránduláson járt a Békéscsabai Népi Díszítőművész Szakkör

Június első hétvégéjén a 2020. évi munkájáért Stark Emlékérmet kapott Békéscsabai Népi Díszítőművész Szakkör vezetője, Baráth Éva tanulmányúton járt csapatával. A szakkör 11 tagja a Csabagyöngye Kulturális Központ Csoóri Sándor Alap által támogatott pályázata segítségével a Rábaköz motívumkincsével ismerkedhetett meg.
17:38
FEL