Kórház-kórház-esztéká

2022. szeptember 6. 16:12 | Such Tamás

Nem volt benne tudatosság, de mégis, amikor szombaton kétszer is kimentünk a Megyenapra – délelőtt egy kicsit, délután egy kicsivel többet –, kivételesen mindig táncosokat láttunk a színpadon. Noha falábúként születtem, mégis imádom őket nézni és imádok – némi üzemanyaggal a véremben – denszelni is.

Kicsit messzebbről kezdem, a bekezdés végére azonban kibogozom a felütést.

Az emberarcú szocializmusban általában minden iskolából, egyesületből, csoportból csak egy létezett. Majd a rendszerváltozást követően, sokak nagy örömére osztódtak, szaporodtak a műhelyek. Ilyen a nemzetközi szintű Balassi Táncegyüttes esete is, melynek azóta van vagy hét „tagozata”.

 

Galéria

 

Szóval színesebb lett a világ; mindenki jól járt. Minden társulat más utat táncol, de a színvonal továbbra is a léc felett, mert egy tőről hajzottak.

Az egyik lenyűgöző és legmegfoghatatlanabb formáció számomra a ’90 óta Majthényi Dániel által vezetett Balkán Táncegyüttes. Lévén a magyar embert 4/4-ben nemzik, így a páratlan, eltolt ritmust baromi nehéz követni. (Legalábbis nekem.)

Amikor szombat este épp Daniék táncoltak a színpadon, megkérdeztem a közelemben álló Hankó Tamást, a Bartók suli néptáncpedagógusát, hogy mi a titka a Balkánnak? Meg kell jegyezni a dallamot? Azt válaszolta, a 7/8-adot például úgy jegyezték meg, hogy folyton azt mondták magukban: kórház-kórház-esztéká… kórház-kórház-esztéká… kórház-kórház-esztéká…

 

Táncosok a Megyenapon – Fotó: behir.hu/Such Tamás

További programok »

Itthon

Fiktív vevőkkel trükköztek a gépjárműalkatrész-kereskedők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a gépjármű-alkatrészek kereskedelmét ellenőrizve olyan fiktív vásárlókra bukkant, akik adatait csak a számlázás miatt hozták létre. Az ilyen adásvételek azonban az eladók felelősségét is felvetik. A jelenség visszaszorítására a NAV folyamatosan ellenőrzi a gépjármű-alkatrészek nagykereskedelmét.
18:55
FEL