Kinyitottak a strandok, nőhetnek az izmok – Hogyan legyünk nyári formában?

2020. június 13. 12:13 | Hidvégi Dávid

Sokan az utolsó pillanatban megpróbálnak nyári formába lendülni még a vakáció előtt. Három hónappal ezelőtt úgy tűnt, hogy idén mindenki lemondhat a nyaralásról és a part melletti pihenésről, de a koronavírus-járvány enyhülni kezdett, a kormány pedig oldott a korlátozásokon. A termek újranyitottak, újra kophatnak a súlytárcsák és futópadok, benépesültek a fitnesz termek.

Néhány napon belül június közepe lesz, ilyenkor sokan egy nyári, szálkásabb formára vágynak. Ez elsősorban a hobbistákra értendő, hiszen a testépítő és a fitnesz bajnokságokat tavasszal és ősszel rendezik, így egy versenyző teljesen más időpontra időzíti a formáját. Aki szabadidősportnak tartja a konditermi edzést, igyekszik a nyaralásra kialakítani egy vonzó vagy éppen számára megfelelő formát, de ezt a folyamatot már érdemes legkésőbb tavasz közepén elkezdeni. Ahogy egy ismert mondás tartja: "a nyári forma télen készül."

A sportág berkein belül csak szálkásításnak hívott folyamat korántsem egyszerű, ezért szükségessé válhat egy szakember segítsége azoknak, akik gyorsan és látványosan szeretnének strandformát hozni. Az egyik személyi edző hangsúlyozta: a mozgást sohasem késő elkezdeni, az pedig egyéntől függ, hogy ki mikorra égeti el a felesleges zsírréteget.

– Nagyon sok, nagyjából a 70 százalék az étrenden, vagyis az étkezésen múlik. 30 százalék a konditermi gyakorlatok kivitelezése és végrehajtása. Elég szorosan összefügg a kettő. Nyáron azért melegebb van, nehezebben veszik rá magukat az emberek az edzésre, viszont elég motiváló az, hogy ha a strandra vagy esetleg egy nyaralásra készül az illető – mondta el kérdésünkre Mochnács Tamás.

 

 

A szakemberek leginkább a súlyzós tréningek és az aerob vagy intervall mozgások kombinációját ajánlják azoknak, akik egyszerre akarnak zsírtömeget veszteni és a lehető legtöbb izmot megtartani. Ugyanakkor fontos a szénhidrátcsökkentett, fehérjében, makro- és mikrotápanyagokban gazdag étkezés a kívánt eredmény eléréshez. A zsírokat sem kell megvonni, hiszen annak hiányában lelassul az anyagcsere és mivel nem eszünk elég szénhidrátot, főként a fehérjét, így a szervezet az izmokat kezdi el égetni. Fontos még megjegyezni, hogy ha fogyni szeretnénk, akkor kalóriadeficitben kell lennünk, tehát kevesebbet kell ennünk annál, mint amennyi kalóriát elégetünk egy nap. Léteznek egyébként a klasszikus diéta mellett más módszerek is, ilyen például a ketogén diéta vagy az időszakos böjt elve, ezekről számos cikk született már az interneten, tanulmányokkal alátámasztva.

 

(Fotó: Hidvégi Dávid/behir.hu)

 

Mindeközben szinte mindenki visszatért már az edzőtermekbe az enyhítő intézkedéseket követően, hiszen minden terem újranyitott. Új vendégek is érkeznek, akik a koronavírus okozta stresszt és szorongást igyekeznek levezetni a több hetes bezártság után, de korábban még nem edzettek. Az, aki otthon is edzett a pár hetes zárvatartás miatt most könnyebben érheti el a kívánt eredményt.

– Jönnek vissza a régi vendégeink, aminek örülünk. A strandszezonra bármikor el lehet kezdeni készülni, illetve hagyjuk meg az utolsó esélyét is ennek. Ugyanakkor nem feltétlen a formával vagy a kinézettel kell első körben foglalkoznunk, hanem magával az egészségünkkel is. Fontos, hogy visszaszoktassuk magunkat a folyamatos testedzéshez – fogalmazott Gregor-Pap Csilla, a Bajza Fitness és Kondi üzemeltetője és edzője.

Akin nincs nagy felesleg és augusztusra tervezi a nyaralását, az még nem késett el, addig javíthat az alakján. Ezt leszámítva is érdemes egész évben egészségesen táplálkozni, hiszen akkor lehet tartani egy szép és esztétikus formát egész évben. Ugyanakkor a higiéniára továbbra is érdemes odafigyelni, ezért ajánlott a rudak és a gépek lefertőtlenítése az edzés előtt, illetve a törülköző használata, a kötelező váltóruha és váltócipő mellett.

 

További programok »

Itthon

Betörőbanda tagjait tartóztatta le a bíróság

A Gyulai Járási Ügyészség 3 rendbeli üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt kezdeményezte egy 17 éves büntetlen előéletű túrkevei fiú, egy 45 éves különös visszaesőnek minősülő túrkevei illetőségű, de gyomaendrődi tartózkodási helyű, valamint egy 36 éves többszörös és különös visszaeső mezőtúri férfi letartóztatását, akik számlájára több betörés írható.
14:31
FEL