Egyre több edzőterem zár be; a nyitva tartók fokozottan fertőtlenítenek

2020. március 20. 15:24 | Hidvégi Dávid

A koronavírus miatt országszerte egyre több edzőterem zár be határozatlan időre. A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint a fitnesz klubokra ugyan nem vonatkozik a kormány új rendelete, de az elővigyázatosság érdekében korábban zárnak vagy ki sem nyitnak. Az üzemeltetők folyamatos fertőtlenítést végeznek a hatóságok kérésére.

 

Az edzőtermek vezetői folyamatosan fertőtlenítik a rudakat, a súlyokat és a gépeket, de a koronavírus terjedése miatt erre most fokozottabban figyelnek. Bár a koronavírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed, érdemes az igénybevétel előtt áttörölni az eszközök, illetve akkor is ez a teendő, amikor az illető végzett a gyakorlattal. A szakemberek szerint a fertőtlenítést a vendégeknek is érdemes megcsinálnia, illetve javasolt a törölköző használata.

A Békéscsabai Súlyemelő és Szabadidő SE edzője elmondta: ha hetekre be kell zárniuk, az felborítja a sportolóik versenyfelkészülési tervét. Bökfi János hozzátette: a testépítőknek és a súlyemelőknek súlyzós edzésre van szükségük a folyamatos fejlődéshez.

– A mi sportágunk eszközigényes. Súlyzó nélkül maximális erőt nem lehet fejleszteni. Az állóképességet és törzserőt talán karban lehet tartani, de a maximális erőt nem tudjuk eszköz nélkül fejleszteni. Az egészségünk érdekében is remélem, hogy minél hamarabb véget ér ez a járvány – fogalmazott a teremvezető.

A Bajza Fitness és Kondiban is folyamatosan tisztítják az eszközöket, illetve mindennap bezárnak délután három órakor. Az üzemeltető elmondta, hogy drasztikusan lecsökkent a forgalmuk, mivel az emberek elővigyázatosságból nem járnak közösségbe. Pap Csilla kiemelte: az edzőik már felkészültek az esetleges bezárásra, így elindítják az online tréninget.

– Az edzők csináltak maguknak oldalakat ahová irányítják a vendégeiket. Amit itt a teremben felépítettek azt szeretnék tovább folytatni. Úgy gondolom, hogy nem feltétlenül fontos egy általános fittség fenntartásához a súlyzós edzés, hiszen nagyon jó otthoni edzéseket, edzésprogramokat is lehet csinálni főleg hogyha egy edzőnek a segítségét is kérjük – részletezte az üzemeltető.

 

A kettlebell rengeteg átmozgató gyakorlatban alkalmazható, illetve segítséget nyújt az erőfejlesztésben – (Fotó: Hidvégi Dávid)

 

Pap Csilla elmondta: a fitnesz klubjukban a csoportos edzéseket is felfüggesztették, hogy csökkentsék a megbetegedések esélyét. Az esetleges bezárásuk esetén a vendégeik bérbe vehetik a kisebb otthoni edzést segítő eszközöket, példáuk kézisúlyzót, kettlebellt vagy TRX-et.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az edzőtermek még meddig lesznek nyitva, hiszen az a koronavírus terjedésétől függ. A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint a szolgáltató szektorra, így az edzőtermekre még nem vonatkozik a március 17-én életbe lépett kormányrendelet.

További programok »

FEL