Kétmilliárdos fejlesztés - Kerékpárutak épülnek és óvodák újulnak meg

2017. november 27. 14:44 | Papp Ádám Sándor

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban Békéscsaba közlekedésfejlesztésére 1 milliárd 660 millió  forintot, energetikai fejlesztésekre pedig 462 millió forintot nyert. Hétfőn a Fidesz-frakció sajtótájékoztatón számolt be a legújabb nyertes pályázatokról.

A város vezetése 2017 júniusában nyújtotta be azokat a pályázatokat, amelyek elbírálásban pozitív döntés született. Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata négy közlekedési, valamint nyolc intézmény energetikai projektjére pályázott sikeresen.

 

Békéscsaba kerékpáros város

 

Herczeg Tamás, a Fidesz-KDNP frakcióvezető-helyettese a közlekedést érintő fejlesztésekről számolt be. Hangsúlyozta, hogy Békéscsaba kerékpáros város és ezekkel a beruházásokkal a kerékpáros hálózat megszervezése a fő cél. A frakcióvezető-helyettes kitért arra is, hogy a kerékpárút-hálózat dinamikusan fejlődik-fejlődött, hiszen a város több pontján jelenleg is zajlanak építkezések. Hangsúlyozta, hogy 930 millió forintból három önálló fejlesztés valósul meg hamarosan. Ezek a fejlesztések a város forgalmas területeit érinti, kerékpárút épül a Kápolna utcától a Csorvási útig; a Szabolcs utcán, a Szerdahelyi úttól az Ihász utcáig; valamint az Ipari úton a Berényi úti evangélikus temetőtől a Békési útig.

Herczeg Tamás a negyedik, különálló fejlesztésről is beszámolt, amelynek összköltsége 730 millió forint. Ebben a beruházásban útfejlesztés mellett szintén szerepel egy kerékpárút-építés. Ez a beruházás a Lencsési lakótelepet köti majd össze a Kétegyházi úttal, amely a júliusi közgyűlésen is nagy vitákat okozott. A tervek szerint az Ilosvai utcával szemben lévő gát mellett, a lakótelep irányában jönne létre ez az útvonal. Herczeg Tamás hozzátette, hogy ez a négy projekt 2018 tavaszán, valamint szeptemberében kezdődhet el és a tervek szerint 2019 végére be is fejeződhet majd.

 

Károsanyag-kibocsájtás csökkentése és a megújuló energiák felhasználása a cél

 

Dr. Ferenczi Attila, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője adott tájékoztatást azokról a nyertes pályázatokról, amelyek nyolc intézmény energetikai fejlesztését szolgálják majd. A frakcióvezető hangsúlyozta, hogy a káros anyag kibocsájtásának csökkentése és a megújuló energiák legnagyobb arányú felhasználása az egyik legfontosabb kormányzati és európai uniós célkitűzés. Hozzátette, ennek a programnak része az energiaracionalizálás, amelyre a békéscsabai intézmények korát tekintve is szükség van. Leszögezte, hogy ezek az intézmények, óvodák több évtizede működnek és a város önerőből többszáz milliós fejlesztéseket nem tudna végrehajtani.

Dr. Ferenczi Attila kiemelte, hogy a nyolc intézménynél nem szükséges önerő, 100 százalékosan támogatott pályázatokról van szó, összesen 462 millió forint összértékben. A frakcióvezető visszaemlékezett az előző soron kívüli közgyűlésre, amikor az úgynevezett okos város koncepcióban közel 2200 tonna szén-dioxid-kibocsátás megtakarításáról volt szó. Hangsúlyozta, hogy Békéscsaba jó irányban halad mind környezetvédelem, mind pedig levegőszennyezettség-csökkentés terén.

A frakcióvezető elmondta, hogy a Pásztor utca 70. szám alatti Napsugár óvoda és a Pásztor utca 91. szám alatti Manóvár óvoda is 54-54  millió forintot nyert energetikai fejlesztésekre, a Lencsési Közösségi Ház pedig 51 millió forintot. Továbbá nyertes energetikai fejlesztések valósulnak meg a Becsei utcai óvodában, a Kölcsey utcai óvodában, az Orosházi út 2. szám alatti óvodában (Mackó-Kuckó Óvoda), valamint a Százszorszép Művészeti Bázisóvodában. A Bartók Béla 12. szám alatt alakítanak ki egy egészségügyi fejlesztési intézetet - ami korábban szociális otthonként, illetve jelenleg Mentálhiginiés központként működik -, amelynek energetikai fejlesztése 106 millió forint értékben valósul meg. Dr. Ferenczi Attila hangsúlyozta, hogy Békéscsabán az elmúlt két hétben három óvodát adtak át és jelenleg is vannak elbírálás alatt lévő további energetikai pályázatok.

Dr. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. cégvezetője elmondta, hogy a nyolc nyertes intézmény pályázatai esetén négy darab támogatási kérelmet adott be a város. Ezeknél az intézményeknél ütemezetten haladnak majd a munkálatok, 2018 tavaszától várható a beruházások kezdete, amelyek a tervek szerint 2020 év végéig tartanak. A cégvezető leszögezte, hogy az óvodáknál leginkább a nyári időszakot vették figyelembe a kivitelezés időpontjaként, a többi intézménynél pedig az őszi és téli hónapokat.

 

 

További programok »

FEL