Készül a békéscsabai Szent István szobor

2017. május 18. 16:43 | Mikóczy Erika

Máté István szobrászművész műhelyében agyagból elkészült már Szent István szobra, amely bronzba öntve, egy szoborkompozíció részeként kap majd helyet a Szent István téren, Békéscsabán.

Dr. Kerekes Attila mintegy két és fél éve vetette fel, hogy a megyei jogú városok közül talán csak Békéscsabának nincs Szent István szobra, készíttetni kellene egyet, amelynek legméltóbb helye a Szent István téren lenne. Az ötletre a közgyűlés is rábólintott, és pályázatot írtak ki a szobor megalkotására. A felhívás sokakat megmozgatott, 23 alkotó 27 makettel jelentkezett, ebből választották ki tavaly a csongrádi Máté István szobrászművész kétalakos, Szent Istvánt Szűz Máriával ábrázoló alkotását.

Csütörtökön, Békéscsaba képviseletében többen is felkeresték a művészt, hogy megnézzék, hol tart a munka. Mint azt dr. Ferenczi Attila tanácsnoktól és dr. Kerekes Attilától megtudtuk, a szobor talapzatához a kő már a szobrászművész raktárában van, Szent István szobra agyagból elkészült, ezután Szűz Mária szobra következik majd.

Dr. Kerekes Attilát nagyon megérintette a látvány, úgy fogalmazott: ez lesz a legszebb Szent István szobor az országban.

A kompozíció elkészítésére egyébként még bőven van idő. Azt Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulója tiszteletére, 2018. augusztus 20-án adják majd át.

 

A hírről készült videó anyagunk:

További programok »

FEL