Katonáknak állít emléket a Szlovák Tájházban berendezett kiállítás

2019. július 1. 18:37 | Kovács Andrea

Az első világháborúban harcoló katonákra emlékeznek azzal a kiállítással, amely a Szlovák Tájházban látható. A Bojczán István és Mester Gábor gyűjteményéből származó eszközökből, dokumentumokból, fotókból összeállított tárlat egy hónapig tekinthető meg.

 

 

A kiállítás megnyitóján a Békéscsabai Szlovák Önkormányzat nevében Lászik Mihály elnök köszöntötte a közönséget, majd az első világháborús hősökre emlékező tárlatot a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör alelnöke mutatta be.

 

Fotó: Kugyelka Attila

Dr. Bagdi László elmondta: a kiállítás különlegessége az, hogy rengeteg a fotó. Az 1910-es években nem igazán volt elterjedve a fotótechnika, még igazából a kezdeteknél járt, ezért számít ez különlegességnek. Nem is annyira fotográfusok, mint úgynevezett harctéri rajzolók járták a harctereket és az újságoknak készítették a rajzokat.

 

Fotó: Kugyelka Attila

A tárlaton Bojczán István és Mester Gábor első világháborús relikviagyűjteménye tekinthető meg. A kiállításon nemcsak eredeti fotók és dokumentumok kaptak helyet, hanem azok az eszközök is láthatók, amelyeket a katonák mindennapokban használtak. Bojczán István elmondta: a tárlat berendezésénél az volt a koncepció, hogy elindulnak 1914-től és időrendi sorrendben helyezik el a tárgyakat, írásos emléket.

Mester Gábor gyűjteményében van katonaláda is, és mellette ott vannak azok az eszközök, amelyek által megismerhetjük például azt, hogyan borotválkoztak, hogyan ettek, hogyan pucolták a csizmát az egykori katonák a hétköznapokban.

 

Fotó: Kugyelka Attila

A „Hol vannak a katonák, sírjuk felett száz virág” mottóval rendezett kiállítást az érdeklődőkegy hónapig láthatják a Szlovák Tájházban.

 

További programok »

Kultúra

Magyar kultúra napja: Kitüntették Pál Miklósnét és a Bárka szerkesztőségét

A magyar kultúra napján rendezett gálaestet Békéscsaba önkormányzata a Csabagyöngye Kulturális Központban. A megyeszékhely közgyűlése Pál Miklósnénak és a Bárka szerkesztőségének ítélte oda a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetést azért, mert az elmúlt évtizedben nagyban hozzájárultak a város kulturális életének felpezsdítéséhez és a hagyományok őrzéséhez.
2020. január 22. 20:27
FEL