Jövő tavasszal zárul a foglalkoztatási paktum

2021. szeptember 18. 12:04 | Mikóczy Erika

A foglalkoztatási paktum egy európai uniós, jó gyakorlatra épülő partneri együttműködés. A csabai Paktumiroda 2017-ben kezdte meg működését azzal a céllal, hogy a városban és a járásban élő munkanélkülieket elérjék, és bevonják a munka világába.

A „Helyi foglalkoztatási együttműködések Békéscsaba Megyei Jogú Város területén és várostérségében” című projekt kapcsán (azonosítószám: TOP-6.8.2-15-BC1-2016-00001) Opauszki Zoltánnal, a Békéscsabai Járási Foglalkoztatási Paktum irányítócsoportjának elnökével beszélgettünk.

 

– Mi a foglalkoztatási paktum lényege, és mennyibe befolyásolta a projekt megvalósulását a koronavírus-járvány?

– A program alapvető célja, hogy a térségben működő vállalkozások számára megfelelő szakképzett munkaerőt tudjunk biztosítani, a munkavállalók számára pedig szerettünk volna lehetőség szerint minél több álláshelyet teremteni a versenyszférában. A projekt jól indult, azonban a tavalyi évünket azonban erőteljesen befolyásolta a koronavírus-járvány. Nem lehetett a korábban megszokott publikus rendezvényeket megtartani, tehát új módszereket kellett alkalmaznunk. Kollégáink telefonon vagy az interneten keresztül tudtak az álláskeresőkkel, a közfoglalkoztatásban dolgozókkal kapcsolatot tartani. Ebben az időszakban is olyan szolgáltatást igyekeztek nyújtani a potenciális munkavállalók számára, amellyel esélyük volt arra, hogy elhelyezkedjenek.

 

 

– A paktumban kiemelten fontos, hogy az együttműködő szervezetekkel közös programokat tartsanak, ilyen például a közfoglalkoztatási kiállítás és vásár.  

Fontos az összefogás, az önkormányzatok, a civilek, a munkáltatók és a Békés Megyei Kormányhivatal nagyon intenzív együttműködése tette lehetővé, hogy sikeresen és eredményesen tudjuk a programot megvalósítani. Az idei, szeptember 9-ei, békéscsabai közfoglalkoztatási kiállításon és vásáron bemutatkoztak a Békés megyei települések és a Békéscsabai Járási Foglalkoztatási Paktum is megszólította az érdeklődőket. Ezen az eseményen is legfőképpen a közfoglalkoztatásban dolgozók számára nyújtottunk munkaerő-piaci szolgáltatásokat. Kérdőívek kitöltésére is kértük a jelenlévőket annak érdekében, hogy fel tudjuk tárni az igényeket a jövőre nézve. Ezen kívül segítettünk a megjelenteknek a megfelelő önéletrajzok, motivációs levelek megírásában. Továbbá ruhaosztást is tartottunk, hogy a rászoruló álláskeresők rendezettebb öltözékben tudjanak például állásinterjúkra menni.

 

– A jelenlegi helyzetben hogyan tudják továbbra is segíteni az álláskeresőket?

Nincs mód arra, hogy visszatérjünk az eredeti, közvetlen találkozási formákhoz, hiszen látjuk, hogy a járvány negyedik hulláma kezdi felütni a fejét. A paktum weboldalán (paktumbekescsaba.hu) megtalálható, hogyan érhetők el munkatársaink, akik most is szívesen segítenek az álláskeresőknek. Eredetileg már lezárult volna a projekt, de tekintettel a körülményekre, 2022. március 31-ig folytatódik. Így talán a koronavírus-járvány okozta átmeneti munkaerő-piaci zavarok kezelésében is jobban segíthetünk. Természetesen folytatni kívánjuk a foglalkoztatási fórumokat és a foglalkoztatási tanácsadásokat is, ezek szervezése folyamatban van.

További programok »

FEL