Már 800 embert vezetett vissza a munkaerőpiacra a békéscsabai paktum

2022. február 2. 17:41 | Hidvégi Dávid

A Békéscsabai Járási Foglalkoztatási Paktum azzal a céllal indult el 2017-ben, hogy a térségben működő vállalkozások számára megfelelő szakképzett munkaerőt biztosítson, a munkavállalóknak pedig minél több álláshelyet teremtsen a versenyszférában. A programot szerdán, Csorváson ismertették.

Békés megye is megszenvedte a koronavírus-járványt, de azóta, hogy a bezárások befejeződtek élénk a mozgás a munkaerőpiacon és csökkent az álláskeresők száma – kezdte mondadóját a térség országgyűlési képviselője. Herczeg Tamás hozzátette: a tartósan munkanélküliek viszont sokan vannak, így részben rájuk is fókuszálnak ezek a foglalkoztatási egyeztetések.

– A közfoglalkoztatott bér 100 ezer forintra való emelése, a minimálbér és a garantált bérminimum növekedése, illetve a foglalkoztatottak járulékterheinek csökkentése is azt szolgálja, hogy az élénkülő gazdaság és az élénkülő munkaerőpiac megtalálja az embereket, motivációt adjon az elhelyezkedéshez az álláskeresőknek. Kimutathatóan csökkent az álláskeresők száma – fogalmazott.

 

 

Csorváson 2012-ben indult a közfoglalkoztatott program, amelyben 60 embert alkalmazhatnának, de jelenleg csupán 54-en vannak a benne. A város polgármestere az eseményen elmondta: reméli a csökkenő tendencia megmarad, és egyre kevesebb közfoglalkoztatottat kell alkalmazniuk, mivel ez azt jelentené, hogy egyre többen helyezkednek el a munkaerőpiacon. Baráth Lajos hozzátette: a közfoglalkoztatottak az elmúlt években nagyon sokat tettek a városszépítésben, így a hiányuk érződhet a jövőben.

– Úgy gondolom, hogy a közfoglalkoztatásban dolgozókban folyamatosan tudatosítani kell azt, hogy van más világ ezen kívül. Kicsit megszokták az ebben dolgozók a programot. A paktumnak az a lényege, hogy minél többször megjelenjen és segítséget adjon. Nem véletlen, hogy 1000 emberből már 800 a versenyszférába került a programnak köszönhetően – mondta.

A Békéscsabai Járási Foglalkoztatási Paktum irányítócsoportjának elnöke hangsúlyozta: céljuk, hogy elősegítsék a munkaerőpiacra való visszatérését azoknak az embereknek, akik onnan kikerültek vagy nem tudtak pályakezdőként munkát találni.

– Az irodánkban tanácsadási lehetőséget nyújtunk az álláskeresőknek, képzésekben támogatjuk őket, önéletrajz-írásban, illetve állásinterjúkra való felkészülésben is segíteni tudunk. Emellett különböző, válogatott ruhaadományt is biztosítunk a programban résztvevőknek – emelte ki Opauszki Zoltán.

A rendezvény a „Helyi foglalkoztatási együttműködések Békéscsaba Megyei Jogú Város területén és várostérségében”című,
TOP-6.8.2-15-BC1-2016-00001 azonosítószámú projekt keretében valósult meg.      

 

 

 

 

 

Galéria

További programok »

Itthon

Egy vegyesboltban „nyit” újra a posta Gerlán

2022 novembere után csütörtöktől újra igénybe lehet venni a postai szolgáltatásokat Gerlán. Mint ismert, másfél évvel ezelőtt összesen hat fiókját zárta be a Magyar Posta Békéscsabán, köztük Gerlán is. Egy postapartneri programnak köszönhetően azonban ismét lehet majd a városrészben levelet, csomagot feladni, csekket befizetni vagy készpénzt felvenni.
17:09
FEL