Több mint kétszázan kapnak munkát

2017. szeptember 28. 09:37 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Több mint 200 álláskeresőt juttat biztos munkához a tervek szerint a Békéscsabai Járási Foglalkoztatási Paktum. A Békéscsabát és térségét érintő foglalkoztatási együttműködés legfontosabb célja, hogy a munkáltatókat és a leendő munkavállalókat összekösse, és ezzel csökkentse mind a munkaerőhiányt, mind a munkanélküliséget. A teljes programra több mint egy milliárd forint áll rendelkezésre.

Átképzések, tanfolyamok, egyéni álláskeresési tanácsadás - a Békéscsabai Járási Foglalkoztatási Paktum nyújtotta lehetőségeket egy szakmai fórumon mutatták be szerdán, Csorváson.

–Nagyon fontos a képzések támogatása. Emellett az is fontos, hogy ebben a paktum projektben olyan képzéseket valósíthatunk meg, amelyek valós munkáltatói keresletre épülnek - hangsúlyozta Solti Lajos, a Békés Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglakoztatási Főosztályának TOP koordinátora.

A Békéscsabai Járásban három információs pontot alakítanak ki – közülük az egyiket éppen Csorváson - annak érdekében, hogy a versenyszféra munkáltatói igényeiről tájékoztassák a közfoglalkoztatottakat és a munkaerőpiacon inaktív lakosságot.

–A munkáltatót és a munkavállalót össze kell hozni. Ez talán a legfontosabb célja ennek az együttműködésnek, ennek a paktumnak. Amikor ez megtörténik, akkor látjuk azt, hogy milyen jellegű képzésre van szüksége a munkáltatóknak, és ezeket a képzéseket indítjuk el. Motivációt kell találni, hogy az emberek elmenjenek ezekre a képzésekre. A munkáltatóknak, pedig van lehetősége arra, hogy különbözőféle támogatásokat vegyenek igénybe - emelte ki Herczeg Tamás, a Békéscsabai Járási Foglalkoztatási Paktum Irányító csoportjának elnöke.

A minimálbér emelése előtt nem feltétlenül érte meg Csorvásról Békéscsabára, vagy Orosházára átjárni dolgozni – mondta Csorvás polgármestere. Baráth Lajos hozzátette, hogy az elmúlt évek kormányzati döntéseinek köszönhetően ez a jelenség jelentősen megváltozott.

–A minimálbér emelésével, és egyéb olyan intézkedésekkel, ami azt jelentheti, hogy nyolcórás munkavégzéssel a versenyszférában több pénzt tud hazahozni. egy közfoglalkoztatottnak is  érdemes lesz elhelyezkedni a versenyszférában, még akkor is ha utaznia kell az új munkahelyére - hangsúlyozta Baráth Lajos, Csorvás polgármestere.

A foglalkoztatási paktumon belül már októberben 22 hiányszakmához kapcsolódó képzést indítanak el, ezt követően novemberben további 19, decemberben pedig egy új tanfolyamot hirdetnek meg. A képzések ideje alatt a közfoglalkoztatotti bérnek megfelelő összegű támogatást kaphatnak a résztvevők.

A részletekről a Békés Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályán nyújtanak tájékoztatást az érdeklődőknek.

A program a TOP-6.8.2-15-BC1 – 2016-00001 azonosítószámú  „Helyi foglalkoztatási együttműködések Békéscsaba Megyei Jogú Város Területén és várostérségében” című projekt keretében valósult meg.

További programok »

Itthon

FEL