A foglalkoztatók és az álláskeresők is nyernek a paktummal

2017. február 20. 12:59 | Mikóczy Erika

Helyi foglalkoztatási együttműködések a megyei jogú város területén és várostérségében.

Egy több mint egymilliárd forintos pályázat segítségével olyan foglalkoztatási paktum, foglalkoztatási együttműködés létrehozását célozta meg Békéscsaba önkormányzata, amely hosszú távon segíti a városban és a város térségében a foglalkoztatottság javulását. A program segít a munkáltatóknak és növeli a hátrányos helyzetű álláskeresők munkaerő-piacra történő visszatérésének esélyét.

Békéscsaba önkormányzata a Békés Megyei Kormányhivatallal partnerségben sikeresen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 6.8.2-15. kódszámú „Helyi foglalkoztatási együttműködések a megyei jogú város területén és várostérségében” tárgyú pályázati felhívásra. Az úgynevezett paktum projekt 1 104 000 000,- Ft összegű támogatásban részesült. Hogy mi történt eddig, arról Csabagyöngye Kulturális Központban tartott konferencián dr. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. cégvezetője, Herczeg Tamás tanácsnok, az irányító csoport elnöke, a kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya részéről Solti Lajos, valamint Kása István Zoltán, a Marzek Kner Packaging Kft. ügyvezető igazgatója tájékoztatta az érdeklődőket.

A pályázat célja, hogy – a megyei jogú város önkormányzatának vezetésével – a Békéscsabára és vonzáskörzetére kiterjedően létrejövő foglalkoztatási együttműködések, partnerségek (paktumok) hozzájussanak azokhoz a forrásokhoz, amelyek segítségével a képzési és foglalkoztatási programjaikat megvalósíthatják.

A helyi gazdaság- és foglalkoztatás-fejlesztést ösztönző program keretében a foglalkoztatás támogatásának, a vállalkozásfejlesztésnek és a gazdasági fellendülésnek együttes, összehangolt támogatásáról van szó, amely térségi együttműködésen, igényfelmérésen és tervezésen alapul. A munkaerő-kereslet és kínálat összehangolásával hatékonyabb foglalkoztatás-ösztönzés valósul meg. Ráadásul az újonnan alkalmazott munkavállalók foglalkoztatásához átmeneti bér- és járuléktámogatásra is lehetőség van. Ettől azt várják, hogy növekszik a munkavállalói mobilitás és a hátrányos helyzetű, álláskereső és inaktív emberek munkaerő-piacra történő visszatérésének esélye.

– Fontos mérföldkő volt, amikor tavaly december végén a projekt irányító csoportja elfogadta az alapdokumentumot, a foglalkoztatási stratégiát és akciótervet. Az irányítócsoportban benne van a Békés Megyei Önkormányzat, Békéscsaba önkormányzata, a Békés Megyei Kormányhivatal, valamint a Kereskedelmi és Iparkamara. A stratégia az ő iránymutatásuk alapján jött létre. Ugyanakkor valamennyi gazdasági szereplő, munkáltató és a foglalkoztatás terén jártas szakember véleménye is benne van az alapdokumentumban – mondta el dr. Sódar Anita, hozzátéve, hogy a projekt 2020-ban zárul, a célkitűzéseket addigra kell megvalósítani.

Az irányítócsoport elnöke, Herczeg Tamás kiemelte: 2020 nyaráig 756 főt vonnak be különböző programokba azért, hogy ők is visszakerüljenek a munkaerő-piacra.

–  Két szempontból is fontos a paktum működése. Részben azért, mert megjelent egy strukturális munkaerőhiány a térségünkben is, erre megoldást kell találni. Másrészt a hátrányos helyzetűek, a megváltozott munkaképességűek, az idősebbek, a fiatal pályakezdők, a közfoglalkoztatásban résztvevők, az alacsony iskolai végzettségű emberek, gyedről, gyesről visszakerülők elhelyezkedésének a segítése is rendkívül fontos feladat – jegyezte meg Herczeg Tamás.

A tanácsnok hozzátette, hogy a programban résztvevők célirányos képzéseken vehetnek részt, a foglalkoztatók pedig sokféle támogatást kaphatnak, ha a munkába visszatérő embereket alkalmazzák.

 

További programok »

Önkormányzati hírek

Békéscsaba hazavár! – Szeptember végéig lehet pályázni

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot hirdet a felsőfokú tanulmányokat folytatók támogatására a „Békéscsaba hazavár!” felsőoktatási hallgatói ösztöndíj elnyerésére, valamint a diplomás pályakezdők támogatására a „Békéscsaba hazavár!” életkezdési támogatás elnyerésére.
2024. július 23. 15:57
FEL