Milliárdos paktum

2016. október 24. 14:48 | behir.hu

Békéscsaba Megyei Jogú Város a következő négy évben mintegy 1 milliárd 100 millió forintos támogatást kap foglalkoztatási projektjének végrehajtására. A program hozzájárulhat a megyeszékhely és a járás gazdasági fejlődéséhez, így a paktumban résztvevő vállalkozások, szervezetek és intézmények képviselői konferencián vitathatták meg a lehetőségeket és ötleteiket.

A Csabagyöngye Kulturális Központban gyűltek össze a projekt főszereplői, mindazok, akik a város és a járás foglalkoztatásában meghatározónak számítanak. A Városfejlesztési Kft. az elmúlt hónapokban sorra nyújtotta, illetve nyújtja be a pályázatait a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban. Ezek közül az egyik kiemelten segíti Békéscsaba és a környező települések foglalkoztatási mutatóinak javítását.

- 1 milliárd 100 millió forintot kapott a város arra, hogy itt Békéscsabán, illetve az agglomerációban, a járásban olyan képzéseket, illetve foglalkoztatást támogató projekteket valósítson meg, aminek a segítségével sokszáz inaktív, illetve hátrányos helyzetű embert hozhat vissza a munkaerőpiacra – emelte ki Herczeg Tamás tanácsnok.

A program egyik fontos állomásaként találkoztak a járás meghatározó vállalkozói, cégei, az itt dolgozó civil szervezetek, valamint az önkormányzati és megyei intézmények képviselői. A találkozó célja az volt, hogy közösen keressék az együttműködés lehetőségeit.

- Minden egyes céget megkérdezünk arról, hogy konkrétan hány munkakörben, hány személyre van szüksége, milyen képzettségi szinttel. Nagyon alapos igényfelmérést tudunk elvégezni és ugyanezt megtesszük a célcsoporti oldalon. Megnézzük, hogy a rendszerben jelenleg hány regisztrált álláskeresőt találhatunk, nekik milyen végzettségük van és felkutatjuk azokat az embereket is, akik a rendszerben nem látszanak, de hátrányos helyzetűek és visszaintegrálhatóak a munkaerőpiacra. Ezt a két halmazt, a keresletet és a kínálatot szeretnénk összehozni – emelte ki Janza Frigyes, az ICG Ex Ante Kft. ügyvezetője.

A konferencia egyik rendhagyó eleme az volt, hogy a résztvevők nem egy előadásokkal teletűzdelt konferencián hallgathatták meg a tudnivalókat, hanem azokra a kérdésekre, ötletekre találhattak választ, amelyek a leginkább foglalkoztatják őket. A mintegy 1 milliárd 100 millió forintos program 2020-ban ér majd véget.

A projektről bővebben az alábbi videóban is beszámolunk:

További programok »

FEL