Egyre kevesebb a közfoglalkoztatott Békés megyében

2018. február 9. 17:37 | Horváth Szabolcs

Az utóbbi években Békés megyében és Békéscsabán is jelentősen csökkent a közfoglalkoztatottak aránya. 2017 év végére húsz százalékkal, a 2016-os 15 ezerről körülbelül 12 ezerre csökkent a közfoglalkoztatásban részt vevők száma. Békéscsaba városa az országos közfoglalkoztatási mintaprogramban is részt vesz, ahol nehéz lakhatási körülmények között élőknek is értékteremtő munkát biztosítanak.

Az egyik békéscsabai telephelyen folyamatosan készülnek a betonelemek. Ezeket a járdalapokat és térköveket, a helyi parkolók, burkolatok, sétányok építésénél használják majd fel. Békéscsabán egész évben értékteremtő munkát biztosítanak a közfoglalkoztatottaknak. A gyártó üzem mellett itt fűrészelik fel a szociális tűzifát, az asztalosműhelyben virágtartó ládákat készítenek. A fóliasátorban pedig dísznövényeket nevelnek, 5-6 ezer palánta fog ott kifejlődni.

Petneházi György a közfoglalkoztatási mintaprogram egyik csoportvezetője 2017 év elejétől vesz részt a közmunkaprogramban. Elmondása szerint rossz egészségi állapota miatt hosszú évek óta nem talált munkát.

A megélhetéshez ez is hozzájárul és ez egy jó dolog szerintem. Azok az emberek, akik ebben a programban dolgoznak sokan valamilyen problémával küzdenek, egészségügyi vagy más irányú, gondok miatt nem találnak munkát, így ez nagy segítség nyilatkozta Petneházi Györg .

Napi nyolc órában dolgoznak itt a közfoglalkoztatottak. Van aki már évek óta vesz részt a programban.

Sokkal jobb ez, mintha segélyből kéne megélni mondta Dankó József közfoglalkoztatott.

Békéscsabán élénkül a munkaerőpiac, így egyre kevesebb a munkanélküli és a közfoglalkoztatott - mondta Herczeg Tamás. A tanácsnok hozzátette: az önkormányzat programjában körülbelül 500 fő maradt.

Nagyon sok munkáltató munkaerő-hiánnyal küzd. Minden szempontból az az érdek, hogy egyre csökkenjen a közfoglalkoztatottak száma. Még akkor is, ha ők tényleg értéket állítanak elő és gond megoldani a helyettesítésüket. Akinek van lehetősége, felkészültsége, tudása, motivációja és az egészségi állapota is engedi, találjon munkát a nyílt munkaerő-piacon ez a legfontosabb cél fogalmazott Herczeg Tamás.

Pányta Imre, a Békés Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályának főosztályvezető elmondta: megyei szinten legalább húsz százalékos csökkenést tapasztaltak, 12 ezerre esett vissza a közfoglalkoztatottak száma.

Egyértelműen ez a csökkenés az elsődleges munkaerőpiacra történő kiáramlás miatt tapasztalható. A kormányhivatal, járási hivatal is mindent megtesz azért, hogy feltárjon elsődleges munkaerő-piaci állásokat, kihasználva azokat az Európai Uniós támogatásokat, amelyekkel ösztönözni tudjuk a munkáltatókat. Elhelyezzük a közfoglalkoztatottakat az elsődleges munkaerő-piacon  mondta Pántya Imre, hozzátéve, hogy idén is folytatják az uniós forrásokból finanszírozott képzéseket, átképzéseket és integrálást, a foglalkoztatási paktumok keretében.

 

 

További programok »

FEL