A fiatalok pályaválasztását segítette a kormányhivatal

2018. október 27. 17:02 | Gyemendi Réka

Pályaorientációs családi napot tartottak a Békés Megyei Kormányhivatal Árpád sori épületében szombaton. Az eseményre főként általános- és középiskolásokat, valamint szüleiket várták.

 

 

A megkérdezett fiatalok többsége még bizonytalan a jövőjét illetően, de olyanok is részt vettek a rendezvényen, akik már tudják, hogy mivel szeretnének foglalkozni a későbbiekben. A látogatók kérdőíveket tölthettek ki, de az előcsarnokban lévő pályakerék segítségével megismerhették a hiányszakmákat is. Azok, akik korábban regisztráltak, egy egyéni tanácsadáson is részt vehettek. A délelőtti programban egy pályaválasztásról szóló filmet is vetítettek, amelyet egy pszichológus elemzett.

Pántya Imre, a kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője elmondta: a hivatal évek óta szervez pályaválasztással kapcsolatos rendezvényeket - elsősorban a pályaválasztási vásárt - de ezeken kevesebb lehetőség arra, hogy közvetlenül megszólítsák a családokat.

 

 

- Óriási információáradat zúdul a pályaválasztás előtt álló fiatalokra, de ők még nem alkalmasak arra, hogy eldöntsék, hogy ebből mi hiteles és mi nem. Jellemző rájuk, hogy csoportosan mennek információért, és ez a nap azért jó, mert itt egyénileg tudunk velük foglalkozni - ezt már Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője mondta.

Kiemelte: a kamara is folyamatosan igyekszik segítséget nyújtani a pályaválasztás előtt álló fiataloknak. Üzem- és céglátogatást szerveznek, de az általános- és középiskolás fiatalokat versenyekre is elviszik, ahol megismerkedhetnek azokkal a még szintén tanuló fiatalokkal, akik a szakmájukban a legjobbak.

Az osztályvezető hozzátette: a szülők tájékoztatására is nagy hangsúlyt fektetnek. Egyik közelgő rendezvényükre például egy jövőkutatót és egy generációs szakértőt is meghívtak, hiszen a munkaerőpiac már készül a Z és Alfa-generációkra.

- Nekik teljesen más a munkastílusuk, de már a tanulási stílusuk is. Jellemző rájuk a job hopping, ami azt jelenti, hogy nem arról a munkahelyről mennek majd nyugdíjba, ahol kezdetben elindultak. Szeretik az inspiráló környezetet, a csapatmunkát, és egész mást jelent nekik a céghez való lojalitás, mint az idősebb korosztálynak. Megkülönböztethetőek továbbá az okostelefon előtt és után születettek. Mindig is volt eltérés a generációk között, de most hatalmas a különbség, ezért a munkaerőpiacon lévőknek fel kell rájuk készülni - összegzett Mészárosné Szabó Anna.

 

 

További programok »

Oktatás

FM: Jövőre is marad a 7,99 százalékos kamat a szabad felhasználású diákhitelnél

A kormány döntése értelmében 2024-ben is rendkívül kedvező feltételek és kamatozás mellett lesz elérhető a diákhitel a hallgatók számára annak érdekében, hogy aki akar és képes rá, az anyagi lehetőségétől függetlenül tanulhasson, végzettséget, illetve diplomát szerezhessen - jelentette be hétfői közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
2023. december 4. 09:04
FEL