Pályaválasztási vásár a CsabaParkban

2017. november 9. 07:15 | Szabó Rita

Fontos, hogy Békés megye megtartó ereje érvényesüljön, ehhez pedig jó szakképzésre, jó iskolákra és jó foglalkoztatókra van szükség a jövőben – fogalmazott dr. Takács Árpád kormánymegbízott megnyitóbeszédében az idei pályaválasztási vásáron. A rendezvény célja, hogy kötetlen módon nyújtsanak olyan információt a diákoknak és az álláskeresőknek, amellyel a pályaválasztást segíthetik.

Dr.Takács Árpád kormánymegbízott megnyitóbeszédében a kormányhivatal szerepét hangsúlyozta elmondta , hogy ki kell lépnie az intézménynek abból a szerepkörből, hogy csak egy hatóság legyen.

Az ilyen és ehhez hasonló rendezvényeken fölhívjuk a figyelmet arra, hogy mi az, ami összeköti a diákokat, a munkavállalókat, a munkakeresőket és a nyilvántartott álláskeresőket egymással. A hivatal egy híd és a feladatunk az, hogy egy helyre tudjuk hozni ezeket az embereket. A vásáron megismerkednek azokkal a módszerekkel, eljárásokkal és azokkal a munkalehetőségekkel, amely Békés megye értékeit és erényeit képezik - hangsúlyozta a kormánymegbízott.

 

 

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gondozza a szakképzéseket, a kamara elnöke elmondta: jó úton haladnak, több nemzetközi versenyen is jól szerepelnek a diákok.

Az idei világbajnokságon húsz fő vett rész Magyarországról és ebből hárman Békés megyeiek voltak. Ez a három diák három különféle szakmában képviselte hazánkat a versenyen. Volt, aki fodrászként, valaki a mechatronikában és egy fő pedig a száraz építésben versenyzett. A világbajnokságon kiválósági érmet szerzett a háromból két fő is - árulta el dr. Orosz Tivadar a kamara elnöke.

A megyében átalakulóban vannak a hiányszakmák is, a szervezők szeretnék ezekre is felhívni a figyelmet.

Elsősorban most már Békés megyében is a műszaki területek szakmái azok, amelyek hiányszakmának számítanak. Ezek a különböző hegesztő, forgácsoló, lakatos, víz-gáz, központi fűtés szerelő, de vannak a vendéglátás területén is hiányszakmák. Azt gondolom, hogy aki pályát akar választani elég széles palettából tud a saját képességeinek megfelelő szakmát választani emelte ki Pántya Imre Békés Megyei Kormányhivatal, Társadalombiztonsági és Foglalkoztatási Főosztályának vezetője.

A rendezvényre nem csak pályaválasztás előtt álló diákokat és az álláskeresőket várják. A kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője elmondta: Magyarországon is egyre inkább jellemző, hogy szakmát módosítsanak az emberek, ezért rájuk is gondoltak a program kapcsán. Hozzátette: Békés megyében kevesebb a pályamódosító de próbálják ösztönözni és segíteni őket is.

 

 

A szervezők kötetlen beszélgetésekkel, előadásokkal és bemutatókkal készültek a pályaválasztási vásárra azért, hogy segítsék a döntéshozatalt a pályaorientációban.

Volt olyan nyolcadikos diák, aki most járt először a rendezvényen. Hajdu Dóra elmesélte, hogy tetszik neki a vásár, mert sok érdekes és új dolgot mutattak számára.

A tanulók kihasználták a lehetőségeket és minden olyan standhoz ellátogattak, ami kicsit is érdekelhette őket. A rendezvényen csaknem negyven középiskola képviseltette magát, próbáltak olyan bemutatókkal készülni, amelyek felkeltik az érdeklődést intézményük iránt.

BSZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma például a gyenge áramú elektronikai területet mutattatta be, annak is a legfontosabb részét a forrasztási műveleteket. Ezen kívül magukkal vittek a vásárra egy demonstráló eszközt is, amit úgy hívnak, hogy TESLA tekercs. Ahogy azt elmondták ez minden évben nagyon népszerű és nem maradhat ki a repertoárjukból sohasem.

Természetesen a munkáltatók is bemutatkoztak standjaikkal. Novák Ernő a Marzek Kner Packaging Kft. termelési kontrollere elmondta: bíznak abban, hogy a pályaválasztási vásárnak köszönhetően népszerűsíteni tudják szakmájukat és munkaerőt is hatékonyabban tudnak majd szerezni.

 

 

Egyre több diákkal tudjuk megszerettetni a nyomdászatot, illetve az ehhez kapcsolódó területeket, valamint azt, hogy az új gyárunkat is és a mostanit is. A rendezvénnyel kapcsolatban bízunk abban, hogy több új diákot és munkaerőt tudunk majd szerezni - mondta Novák Ernő.

A rendezvény november 9-én egészen este 6 óráig várja a pályaválasztás előtt állókat.

 

 

 

 

 

 

 

 

További programok »

FEL