Dr. Hoffmann Imre: A békéscsabai szőlőültetvény országos szinten is példaértékű

2018. szeptember 5. 12:48 | Papp Ádám Sándor

A békéscsabai szőlőültetvény országos szinten is példaértékű – fogalmazott a közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár szerdán a békési megyeszékhelyen, a Csabagyöngye szőlőültetvényen. Az önkormányzat ültetvényén a korábbi évekhez hasonlóan a közmunkaprogramban résztvevő foglalkoztatottak gondoskodnak a termésről, akik bemutatták munkájukat Dr. Hoffmann Imrének.

 

 

Értékteremtő munka zajlik a csabai szőlőültetvényen, amely mindenkinek mintaként szolgál, hiszen a gyümölcsöst a közfoglalkozatási programban telepítették és ápolják – fogalmazott a látogatáskor Dr. Hoffmann Imre.

– Nagyon sok önkormányzat felismerte az ilyen lehetőséget, közülük volt már, amely Békéscsabára érkezett tapasztalatokat szerezni. Országjárásom során hasonló kezdeményezéseket látva Békéscsabát említem példaként – emelte ki az államtitkár.

Több, mint tíz éve fogalmazódott meg az az ötlet, mely szerint a békéscsabai önkormányzat őrizve Stark Adolf hagyományait, létrehoz egy szőlőültetvényt. A megkezdett munka nyomán jelenleg több, mint húszféle szőlőfajta terem a területen.

– A gyümölcsössel Stark Adolf hagyatékát ápoljuk, a termés pedig a gyermekélelmezés és az idős ellátás keretei között hasznosul. A város előállít olyan termékeket is, amellyekkel a Békéscsabára érkező vendégeket kínálhatjuk meg – hangsúlyozta Herczeg Tamás, a város országyűlési képviselője.

Az országgyűlési képviselő hozzátette: tervezik, hogy a termékek és a gyümölcs feldolgozásának folyamatát a nagyközönségnek is bemutatják, a Wenckheim-kerékpárút pedig érinti majd a szőlőültetvény területét, így bíznak abban, hogy ezáltal is egyre többen ismerkednek meg a csabai gyümölcsössel.

Békéscsaba Önkormányzata az ültetvény létrehozásával, a Csabagyöngye szőlő nemesítője, a város díszpolgára, Stark Adolf munkássága előtt tisztelegve, a világszerte ismert és termesztésben lévő szőlőfajtához kapcsolódó tradíciók megőrzését és gondozását kívánja biztosítani. Az cél, hogy a csabaiak megismerhessék a kítűnő szőlőfajtát, abban is reménykedünk, hogy száosan kaphatnak kedvet kertjükben annak telepítéséhez - mondta Hanó Miklós alpolgármester.

 

További programok »

FEL