2020 fejlesztésekkel teli év volt Békéscsabán a koronavírus-járvány ellenére

2021. január 1. 14:14 | Papp Ádám Sándor

A koronavírus-járvány ellenére 2020-ban, Békéscsabán jelentős fejlesztések valósultak meg és kezdődtek el. Tovább fejlődött többek közt a város kerékpárút-hálózata, elkezdődött az „okos város” koncepció kialakítása, de befejeződött az M44-es gyorsforgalmi út Békéscsaba-Kondoros szakaszának kivitelezése is.

2020-ban befejeződött a Békéscsabai Városi Sportcsarnok felújítása, amely a helyi sportesemények helyszíne lesz a jövőben, és elkészült a nyomdaipari képzőközpont, ahol magas szinten képezhetik a nyomdászokat.

Több kerékpárutat is felújítottak és építettek, például elkészült a Szabolcs utcában a bicikliút, de elkezdődött a Wenckheim kerékpárút kialakítása is.

Befejeződött az ipari parkok kialakítása, megépült a Védőnői Centrum, és elkezdődött a Fürjesi-elkerülő építése.

– A Fürjesi-elkerülő sokat könnyít a város forgalmán, főleg Jaminában. Az utak minőségét sem fogják rontani bent a városban a nagysúlyú gépek, ha az elkerülő készen lesz. Ez a fejlesztés is nagyon fontos a város szempontjából, ráadásul lesz még mellette kerékpárút is – mondta Hanó Miklós alpolgármester.

A Munkácsy-negyed fejlesztésének egy része befejeződött, valamint hamarosan indulhat a további fejlesztés, hiszen a kormány többlettámogatásban részesíti a várost.

Elkezdődött a smart-grid rendszer kialakítása, a sportcsarnoknál épül a napkollektor park. Döntés született a Körös Hotel sorsáról, az épületet elbontják. 

Az év egyik legnagyobb befejezett beruházása pedig az M44-es gyorsforgalmi út 17,6 kilométeres Békéscsaba-Kondoros szakasza.

– Decemberben készült el az újabb 17,6 kilométeres szakasz. Nagy jelentősége van ennek, hiszen az emberek, a családok biztonságosabban közlekedhetnek. Környezetvédelmi szempontból is fontos, és a helyben lévő vállalkozások is sok előnyét élvezhetik az M44-es gyorsforgalmi útnak. Továbbá a vállalkozások Békéscsabára csábításában szintén komoly jelentősége van – fogalmazott Herczeg Tamás országgyűlési képviselő.

A politikus hozzátette: 2020-ban bejelentettek több olyan fejlesztést, amely a közeljövőben kezdődhet el, ilyen például a több szakaszban megvalósuló, 8 milliárd forintos piacfejlesztés. Herczeg Tamás továbbá hangsúlyozta: 2021-ben indulhat Békéscsabán a 2,3 milliárd forintos járdafejlesztés, valamint a 7 milliárd forintos útfejlesztési program is.

További programok »

FEL