Elkezdődött a szüret a Csabagyöngye ültetvényen

2020. augusztus 3. 16:28 | Papp Ádám Sándor

Hétfőn reggel elkezdődött a szüret a Csabagyöngye szőlőültetvényén - tájékoztatta a behir.hu-t a terület üzemeltetője. Molnár Péter elmondta, hogy a napokban a Csabagyöngye és az Irsai Olivér fajtát szüretelik a Békéscsaba külterületén található ültetvényen.

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása nem okozott problémát a szőlősben - közölte az ültetvényt idei évtől üzemeltető mezőberényi vállalkozó. Mint mondta, az esőzések költségtakarékos gazdálkodást is eredményezhetnek, hiszen kevesebb öntözésre volt szükség az elmúlt hetekben. Molnár Péter kiemelte azt is, hogy közel két hete a növényvédelmi munkálatokat végezték el. A területen lévő barackfák azonban a tavaszi fagy miatt idén nem teremtek gyümölcsöt. A szőlővel kapcsolatban elmondta, hogy közepes terméssel számolnak idén. 

– A mai napon 1 tonna termést tudunk megközelítőleg leszedni a Csabagyöngyéből és az Irsai Olivérből. A késői metszés ellenére mind mennyiségben, mind minőségben közepes termésre számítunk, amely 10-12 tonnát jelent – emelte ki Molnár Péter.

 

Fotó: Bagi József / behir.hu

Fotó: Bagi József / behir.hu

 

Az üzemeltető azt is elmondta, hogy a termés egy részét értékesítik, több helyi üzlettel is kapcsolatban állnak. Továbbá ivólevet készítenének belőle, sőt, már kecskeméti kutatóknak is adtak mintát a termésből.

A térség országgyűlési képviselője emlékeztetett, hogy a város 2012-ben létesítette a Csabagyöngye-ültetvényt, amely méltó hagyatéka Stark Adolfnak. Herczeg Tamás kiemelte: a szőlőnemesítő munkásságának köszönhetően a legkorábban érő szőlőfajta Békéscsabáról indult világhódító útjára. 

– A Csabagyöngye szőlőfajta megőrzésére és méltó bemutatására a város vezetése 2012-ben, mintegy két hektár nagyságú területen Csabagyöngye-ültetvényt létesített, értékteremtő és hagyományőrző céllal, bemutatva mindazt, amit Stark Adolf örökségeként ránk, csabai polgárokra hagyott. A telepítés során 6200 darab tő szőlőt ültettek el. 2013 őszén az ültetvény szabad területén pedig régi, magyar gyümölcsfa-fajtákat is telepítettek. Az így létrejött mintakertben tanösvény ismerteti meg az érdeklődőket az egyes fajtákkal – emelte ki Herczeg Tamás.

Molnár Péter, az ültetvény üzemeltetője azt is elárulta, hogy a "Szedd-magad" akció részeként pénteken és szombaton (agusztus 7. és 8.) a lakosság saját igénye szerint szedheti a szőlőt, amelyet a helyszínen kifizetve haza is vihetnek.

További programok »

Itthon

Nem sikerült elhúzni

Egy autót húzott maga után egy férfi Sarkadon. Észrevette ezt egy szolgálaton kívüli rendőr, aki a gyanús esetről azonnal értesítette a kollégáit. A rendőrjárőrök az ellenőrzéskor megállapították, hogy a forgalomból kivont járművet egy lakatlan ház udvaráról lopták el.
2022. január 28. 18:46
FEL