Kiváló lehet az idei szőlőtermés - Videóval

2017. augusztus 16. 19:08 | Papp Ádám Sándor

Kiváló termést szüretelhetnek a termelők az idei szőlőből országszerte. A legtöbb növényt megviselte a hetek óta tartó forróság, a szőlő azonban jól viseli a nagy meleget. Országos szinten 4,1 millió mázsa termés várható, Békéscsabán a 2011 óta üzemeltetett Csabagyöngye ültetvényen 70 mázsa szőlő teremhet idén.

Bizakodóak a szőlészek és a borászok, ha ugyanis az időjárás nem szól közbe, kiváló termést szüretelhetnek idén. Békéscsabán a hosszas kánikula sem okozott kárt a termésben, hiszen csepegtető rendszerrel öntözték a növényt, bár a vihar megtépázta a leveleket. A Csabagyöngye szőlőültetvényen termett gyümölcsöt idén nem csupán az étkeztetésben használják majd fel.

- Nem csak a gyermekélelmezési intézményeknek adjuk át a termést ingyenesen, innen kerül tovább az idősotthonok, iskolák és óvodák részére. Ez az első év, amikor egy csabai kereskedéssel is szerződést kötött a Városfejlesztési Kft., illetve egy másik feldolgozóval, aki pálinkát készít majd - emelte ki Vass Csaba, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. projektmenedzsere.

 

 

Nemrég Hajdú-Bihar megyéből érkeztek szőlészek azért, mert a békéscsabaihoz hasonló ültetvényt hoznának létre.

- Fontos az, hogy őrizzük a hagyományokat, hiszen a város címerében a szőlő is benne van. Génbankot indítanánk azok számára, akik Békéscsabán szőlőt szeretnének telepíteni, de képzési szempontból is van érdeklődés az ültetvény iránt. Elképzelhető, hogy a közeljövőben lesz olyan iskola, amely gyakorlati helyként is használná az ültetvényt - tájékoztatott Herczeg Tamás tanácsnok.

A Csabagyöngye szüretelése után az Irsai Olivér szőlőfajtával folytatódik a betakarítás az elkövetkezendő hetekben. A szüret egészen október közepéig is eltarthat.

FEL