Gyümölcskavalkád Békéscsabán

2016. július 12. 12:26 | Horváth Szabolcs

Békéscsaba város saját ültetvényén termelt gyümölcsöt ehetnek a megyeszékhely szociális intézményeiben. A Csaba tó mellett barackot is termelnek, sőt, szüretelnek is.

Lédús, kerek, egészséges szemek és halványzöld szín: a szőlő szépen érik Békéscsabán, a Csaba tó mellett, a Kenderföldek szomszédságában. Ezen a területen 15 fajta szőlőt termelnek, 2,6 hektáron Csabagyöngye érik. A termés nagy részéből idén gyümölcslé lesz, de hosszú távú terv, hogy pálinka is készülhet majd a gyümölcsből.

 

2011-ben telepítették a szőlőültetvényt

A Csabagyöngye szőlő a legkorábban érő szőlőfajta a világon, ismertségét, kedveltségét minden más fajtát megelőző érési idejének is köszönheti. A szőlőt az 1800-as évek végén Stark Adolf nemesítette Békéscsabán. A közgyűlés Hanó Miklós, Békéscsaba alpolgármestere ötlete nyomán 2010 májusában döntött arról, hogy Csabagyöngye ültetvényt létesít a megyeszékhelyen. Az operatív munkát az önkormányzattól Vass Csaba projektmenedzser és Opauszki Zoltán akkori kabintfőnök végezték. A telepítés első üteme 2011 őszén, második üteme 2012 tavaszán valósult meg. Az ültetvényen nagy részben Csabagyöngye szőlő, illetve kisebb részben egyéb bor- és csemegeszőlők teremnek. Medovarszki Mária munkavezető szerint idén rekord mennyiségű termésre számíthatnak.

 

Sárgabarack a gyerekeknek

A gyümölcsösben barack is terem. Az érett, lédús termést már le is szedték, kosarakba rakták és így készen állt a szállításra.  Herczeg Tamás, Békéscsaba tanácsnoka elmondta, a barackot most az idősellátás keretei között hasznosítják, illetve a családok és a gyermekek átmeneti otthonában osztják szét. Később, ha jobb lesz a termés, akkor a gyermekétkeztetésben is használják a barackot és a szőlőt.

Az átmeneti otthonba húsz családhoz már el is jutott a barack a gyerekek és a felnőttek legnagyobb örömére. Itt ugyanis sok olyan mélyszegénységben, gyakran krízishelyzetben lévő család lakik, akik az egészséges élelmiszer megvásárlását nem engedhetnék meg maguknak.

– Nincs megélhetésük, nincs lakhatásuk. Van, aki a munkáját vesztette el, van, aki menekül a családja elől, mert bántalmazták a gyermeket, az anyát vagy éppen mindkettőt – mondta Kulcsár Mária, a Gyermekek Átmeneti Otthona, Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központjának szakmai egység vezetője.  A következő szállítmány a Békéscsabai Életfa Idősek otthonába kerül majd.

 

FEL