A lakóépületek energiahatékonyságának növelése a cél

2021. július 15. 11:16 | Csiffáry Zsuzsanna

Csütörtök délelőtt tartották a LIFE IP HUNGAIRY projekt részeként ”A lakóépületek energiahatékonyságának növelése” című tájékoztató rendezvényt, amelyen azt témát boncolgatták, hogy a lakosság számára miért is érdemes áldozni egy lakóépület energiahatékonyságának növelésére. 

A programra való belépés ingyenes volt, csupán regisztrációhoz kötött. A rendezvényt Herczeg Tamás országgyűlési képviselő nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás az egyik legnagyobb globális környezeti problémánk, melynek hatásait nap mint nap a saját bőrünkön érzékelünk az időjárás szélsőségesebbé válásával. A kutatók szerint amennyiben az emberi tevékenység fel tudta gyorsítani a klímaváltozást, akkor le is tudja lassítani azt. Ennek érdekében számos dolgot tehetünk, így az erdőtelepítés, a fosszilis energiahordozók megújuló energiával történő helyettesítése, az energiahatékonyság növelése, a műtrágyahasználat kiváltása a mezőgazdaságban, a közlekedés és az áruszállítás ésszerűsítése, illetve saját fogyasztási szokásaink módosítása is hatékony eszköz lehet.

A rendezvény résztvevőit Opauszki Zoltán környezetvédelemért és turisztikáért felelős tanácsnok köszöntötte, aki kiemelte, hogy Békéscsabán az elmúlt 15 évben olyan fejlesztések valósultak meg és vannak folyamatban, amelyek a levegőtisztaság védelmét közvetve vagy közvetlenül segítik. Felhívta a figyelmet arra, hogy a 15 évvel ezelőtti városkép mennyit változott, milyen fejlődésen ment keresztül Békéscsaba városa, amely így mind városképi, mind pedig klímabarát szempontból jelentős változáskon ment keresztül.

A projekttel kapcsolatban Vass Csaba, a Békéscsabai Városfejlesztési NKft. ügyvezető helyettese tartott rövid tájékoztatót, amelyben többek között szó volt a beruházás részét képző automata levegőminőség mérő monitorig állomás telepítésének folyamatáról, valamint a közösségi kerékpáros rendszer kiépítésének jelenlegi állásáról. Az ügyvezető helyettes hangsúlyozta: számos, a maihoz hasonló rendezvény (például helyes tüzelési szokások, energiahatékonyság, levegőtisztaság védelem, komposztálás témakörökben) megszervezését tervezik, amelyeket úgy kívánnak összeállítani, hogy azok valóban hasznos információkat és valós segítséget nyújtsanak a lakosok számára. Az is cél, hogy ezt a tudást a mindennapi életük, valamint tevékenységeik során is használni tudják, ezzel hozzájárulhatnak a levegőtisztaság védelméhez.

A rendezvény fő témáját szolgáltató előadást Opitzer Gábor, az SB-Controls Kft. ügyvezető igazgatója prezentálta. Előadásának célja volt a lakosság érzékenyítése, meggyőzése arra vonatkozóan, hogy miért is érdemes áldozni egy lakóépület energiahatékonyságának növelésére. Az előadáson hasznos tanácsok hangzottak el az épületek nyílászáróinak, a födémek, a határoló falak szigetelése, valamint részletesebben a fűtőberendezések és az azokhoz kapcsolódó automatizáló eszközök kapcsán. Az ügyvezető elmondta: azért érdemes ezekre az eszközökre többletforrást biztosítani egy lakóépület építése, illetve felújítása esetén, mert egy jól szabályozott fűtési rendszerrel akár 30 százalékos energiamegtakarítás is elérhető.

A rendezvényt Varga Anita, a Takarékban Zrt. békéscsabai fiókvezetőjének, valamint Szőke Norbert, a Takarékbank Zrt. Békés megyei területi értékesítési vezetőjének előadása zárta. Számos, kedvező feltételeket felsorakoztató pénzügyi konstrukciót mutattak be, amely segítheti a lakosságot a energiahatékonysági beruházások zökkenőmentes lebonyolítása érdekében.

Az előadásokat kötetlen beszélgetés követte, amelyen a szakemberek a felmerült kérdésekre válaszoltak. A rendezvény állófogadással zárult.

További programok »

Itthon

Eltiltás hatálya alatt vezetett a békéscsabai férfi, börtönbüntetésre ítélték

Eltiltás hatálya alatt elkövetett járművezetés bűntette miatt az Orosházi Járási Ügyészség vádirata alapján 8 hónap időtartamú végrehajtandó (!) börtönbüntetésre ítélt jogerősen az Orosházi Járásbíróság előkészítő ülésén egy 55 éves büntetett előéletű, visszaesőnek minősülő békéscsabai férfit. A bíróság ezen felül 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától és 3 évre a közúti járművezetéstől is.
10:47
FEL